Täsä tänä aamuna, aamu tuimaan, olimma päättänyt vosekkia kaksi leivinpeltiäin puti-puhtahaksi. Ihan siis silleensä perusteellisesti. Ei mitään puol´ luomasta, joka-päiväistä vosekkimista ain paistoin jälkehen, vaan ihan jynssäten, ja silleensä.
Ja näinhän mie sitten tein.
Samoin tein tein myöskin kolmannen pellin ( sen syvimmän niistä kolmesta ) - ja sitten viel sen ritilänkin.
Tulipahan kertaaleen puhdasta ja perusteellisesti - uunin vasta täsä vähän aikaa sitten vosekinkin jo...
   Sitten otimma ja putsitin astianpesukoneeni. Purin kaik´ ne härpäkkeet sieltä sisuksistaan, "palastelin" vetokiskot, yms. irtoavat kohdat erilleen, ja pesin, jynssäsin, puhdistin. Lopulta sit käynistin pisimmän mahdollisen ohjelmansa ja ajoin se lävitse kaikkinensa.
Onpahan taasen sekin toviksi puti-puhdas!
   Jep, jep. ...

   Tovin olen täsä mietiskellyt kuiteskin jottahan se pitis tuon tiskisen altaan putkistot vosekkia puhtahaksi - muttas milloinka?
Syssy-puolla putsitin vastaavat vessan putkistot. Ne kun ovat helpommat, piskuisemmat, lyhykäisemmät, ja paljon vähemmillä liitännöillä: ne ottavi vähän niin kuin "ohi mennen", toisella kädellä puhtahaksi, aina kun siltä tuntuvi.
Muttas ettäs nämä kyökin sitten?
   Se oli varmahan toissa vuonna kun niihin kera äyttäröin viimotteeksi. Silloinhan ne menikin "pillun päreiksi" kun niiden altaiden sihtien kiinitysruuvien jengat eivät enää toimineetkaan. Niiden jengat nuo kiini pitäväiset olivat kulahtaneet niin, ettäs ne eivät enää silloin olleskan irti päästäneetkään. Pitimmä putkihenkilö kutsua siten paikalle työtämään moisia epeleitä joita olin itse vosekkinut jo vuosi vuosikkaan jälkehen! Että hävetti moinen "osamattomuus"!
   No, nyt siitä on/oli tosiaankin sen toista vuotta varmahan ja alkoi jo sisuksensa nuo näyttämään tältä:

USER_SCOPED_TEMP_DATA_media_upload2_1612

Ja kun mie en "usko" mihkään "suit-sait"-simppeleihin Putkimies-litkuihin joiden annetaan vaikuttaa ja sitten huuhtastahan poies viemäriin, niin se on sitten fyysisen toiminnan kautta miun hukina.
   Tosin tuossa tuli vuosikas sitten sellainen muutos asunto-osakeyhtiöiden asetuksiin, pykäliin, ja lakeihi,  jotta näitä putkistoja EI SAA osakas oitse vosekkia! JOS vosekkii, niin vastuu siirtyy sillä silmänräpäytyksellä itse osakkaalle; taloyhtiö ei vastaa sen jälkeen liitännöistä, yms. siltä osalta!
Sanokaatte kuiteskin, kertokaatte miulle, kuka voi katsoa tollattiis moskaista viemäriä? Kuka kestää noin likaiset putkistot kyökissään? Kuka ei tarttuisi toimeen; olkoon se sitten se nestemmäisen Putkimiehen ( johka en usko - en uso, ettäs se kaikkea tuota moskaa tuolta sisältä putkiston poies saisi. Vasiten kun putkistot nuo eivät ole ns. suoria vaan haitari-sellaisia, nyttemmin! ) tahi ihan fyysisen putsi-putsistuksen kautta tehden?
Eivätkä suinkaan asunto-oskeyhtiöiden huoltomiehet tule ja putsita näitä tällattiis putkistoja! Ei vaikka kyselisi kuin. Vain ja ainoastaan, siinä tapauksessa ( kenties ) kun ja jos putkistot menevät umpi-kiini liasta moisesta, sitten he voinen käväistä "hämmästelemässä, kummastelemassa, ihmettä moista"!
   Se vaine tuli miulle nyt täsä putsistuksessain onkkelmaksi ja hivenen hirvittikin, kun en ole koskahan ennen tällattiis keskustaa sihvilästä aukaissut! Entien kun oli perinteinen ruuvin ruuvaus auki ja silleensä. Nytten tuollainen "epämääräinen" kolonen vaine hahloineen molemmin puolen tuota keskustan kolostaan?
Itse pähkäilin, ettäs siitä vaine meesselillä ( lue: mie ruokaveitsellä! ) aukaisten kuten ruuvikin konsa, muttas onkoo ajatus oikia tää tälläinen....?
Kysäisinpäs "viisaana ja vanhempana" neuvoa naamataulusta Ystäväiltäin, Hyviltä, Rakkahilta, ja juurikin tällattiis neuvon mie sit sieltä-kin sain: tuosta vaine kääntäin auki kuten entinen ruuvikin.
   Siksipä sitten nuihin peltien, ja astiapesukonehen jälkeen Mummero tää tarttui moiseen hommaan. Haastehen tuon vastahan ottimma ja aloimma työstää putkistoa pesu ja altaani kahden näiden .
   Näin "viisaana" ja ennenkin vastaavia rojekteja tehneenä otimma kuitenkin ensinnäi ja numeroin kaikki osaset järjestysnumeroilla, jotta tiedän mikä tulee sitten aikanansa minkin jälkehen takaisin kasatessain putkistot tätä kasahan. Ja viel "vakuudeksi" kuvasin kännykälläin moisen putkiston kera numerointinsa noiden - kun tällainenkin mahdollisuus on nykyaikana olemassa: kuvaaminen jotta on vertailukuva mitenkä pitää sitten lopputuleman olla!

20210207_112642.jpg

    No, nyt on sitten purettu, vosekittu, ja jo "koe-ponnistettukin" koko putkisto astiapesukonehen pyörityksen ja altaihin veden valutuksien muodoissa. Liitokset pitävät, ei vettä valu välistänsä. Kaik´ näyttäisi olevan ok - ja onkin!
   Olen mie vaine kätevä emätä! Olen mie aikaslainen Yleismies-Jantunen! Osaava, kätevä ja taitava! Tosin kylläkin yks´ lahkeinen, enkää kaks´ lahkeinen kuten Jantunen yleensä, muttas aivan varmasti saman vertainen monessa jutskassa. Josko en lie parempikin!? Kuten olen täällä jo monestikin sanonut, kertonut.
  
   Mietin täten taasen, jottas MIHKÄ me naiset MIEHIÄ oikein tarvitaan tahi tarvittaisiin? Hitto - ei mihkään!
Mikä olisi sellainen työ tahi toimi johka miestä tarvittaisin, johka miestä halajaisin?
Piiiit-kään ja vakaasti kun asiaa tätä mietiskelin täsä tuon rojektini jälkehen, niin vastaukseksi sain, ettäs vaine jälkeläisen siittämiseen, sen aluille laittoon! Ei mihkään muuhun!
Sillä sehän on totinen tosi, ettäs yhtälailla kuin mies, voinen nainen tehdä aivan kaikkea mitä kaks´ lahkeinenkin! Pirulauta sentäs! Aivan rakentamisesta lähtien kaikkea. Sotia, viljellä maata, rakentaa kaikkea mahdollista, suunitella vaikkas mitä ( insinöörit, raksamestarit, vaatesuunittelijat, taiteilijat.... ) kasvattaa lapsia, ja jopa ns. rakastella ilman miestä tahi toista naistakaan!
Jotenka - nyt tulee täsä tuo lupaamani VANHA VIISAUS: miestä ei tarvita mihkään! ( vaikkas tosin mie on aikas välttämätön "pahe" siittämisessä... )

   Niin ja - uskokaatte tahi älkäätte: kun kuikkasin lamppusen kera tuonne altahan alle, sinne viemäristön putkiston sisuksiin, niin olipahan vaine aikaslaista "sattumaa" siellä putkiston reunaset nuo täynänsä.
Näin jälkikäteen mietin, sillä en enää kehtaa alkaa purkamaan ( sen verta laiska kuitenkin olen ) tuota kasaamaani putkistoa, ettäs ensi kerralla otan jonkun "kättä pidemmän" ja vosekin sitäkin puti-puhtahaksi sen minkä yletyn sinne sisuksensa syvyyksiin.
Aivan karsiaa "karstaa" ylt´ ynpäriinsä! Huh!