Asioille menossa Iideniin ja tietty samalla kameran kera keikkuen, näppäillen kuvan sieltä, toisen täältä...

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   Pohjois-Onkilahden eteläisessä päädyssä ( mikä lie kylän tään nimi on? ) paikalliselle kylän uimarannalle menossa kuvaamaan maisemia.
Siitä aivan tien varresta, parkkipaikan edestä, löytyi tällainen kaksiosainen heinälato. Ihansasti tämä siinä pienen nyppähän ( rannan/järven nousurinteellä ) paistatteli keväistä päivää lämpimässä Aurinko Armahan loisteessa.
   Kuvaani tätä ottaissa tähtäilin ja tsuumailin siten ettei tuolta ladon takaa, tien puolelta, jäisi näkysälle katulamppua ja sen kuuvaa. Taisin tikas hyvin onnistua...

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   Tässä uimarannan maisemaa kera Aurinko Armahan kilon. Katse on noin kaakkoon rannalta katsoin, elikkäs edessäni seistä töpöttää tuon mäen kera osa Kumpusaarta.

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   Ja täsä samainen paikka mutta nyt kauempaa tsuumattuna jolloin myös rannan santa näkyy kuvassani tässä.
   Miusta aika mukava "kontrasti" kera toisten väriraitojen; taivaan sini kera Aruingon kilon, saaren mustan puhuva tummuus, jään valkia hankikanto ja sitten tämä santa täsä edessä.

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   Tämän koppasin likemmä Iideniä, Itikkasalmen sillan alta linssini kohti etelää ja Haapasaarta.
   Itseni mielestä ihanuus ns. kolmella värillä eli valokuva mustalla, valkealla ja sinisellä.

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   Samaiselta paikalta mutta nyt nokka kohti pohjoista ja Poroveden Iidenin puoleista vesistöä josta liki vasemmalta reunalla löytyy Lehtosaari ja siitä oikiaan sitten Venakkoniemi, Ahmonsaaren pitäessä ihan oikeinta reunaa hallussaan.

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   Tästä taasen näkyy oikialla Itikan rantaa, sitten piskulainen Haukisaari ja kaikkein näkyvämmin Lehtosaari tuossa hivenen oikeammalla.
   "Kylmän sinistä." Olikin kylmää... hyvä että tarkeni navakassa Pohjan tuulessa sillalla tällä seistä ja nappailla kuvia.

2017.4.18.%20Asioilla%20Iideniss%C3%A4%2

   "Seesteisyys. Ajattomuus."
   Jälleen kuikkaus etelään päin - nyt sillalla seisten; kaiken sen kaposen sillan liikenteen uhallakin uhmaten kaikkia sääntöjä ja kanssakulkijoitakin... hivenen... vähän... anteeksi suokaatte.

   Päivä seuraava ja uudet "kujeet" kera kamerain, kera matkan teon:

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%282%29.jpg

   Leppälahden Itkolan vanha paja "asustaa" täsä iki ihanaisen, vanhan pihlajan katveessa.
   Olen jo vuosikymmeniä tästä ohitse kulkiessain ain katsellut ja miettinyt että vielä joskus... vielä joskus miulla kamerain mukana on ja valo tuo Taivainen lankiava on oikeanlainen ja silloin, silloin mie paikalla tässä olen sekä nappaan sen kuvasen haaveilemani.
Täsä nyt on sitten yksi sellainen muttas ei suinkaan parhaimpia mitä tältä paikalta voi saada sillä muistissain on kuin ihanan kohta tämä on, mikä tässä on näky kun on kevät-vihireä näkysällä tahi sitten syssyinen väritys kera tuon kupeensa pihlajan punaisten marjojen... Voi kumpa viel kerran sattuisin silloin paikalle tälle.

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%286%29.jpg

   "Tyhjyys": voisi sanoa tästä kuvasta toisaaltaan muttas kumminkin kun tätä katselee niin tässähän on elämää ihan "kystä kyllä".
Tuo lato on vaine niin ihanaisesti tuossa hivenen harjanteen takana kuin kuikuillen ohitsensa kulkijalle ettäs kuk-kuu, näetkös minut mutta samalla se antaa tilaa tälle kaikelle autiudelle joka sen ympärillä vallitsee tällä laajalla, mäkisellä, peltoaukialla.
   Laton tämä seuraa ohitse kulkijoitaan ja aikaansa Maaningan Viannassa.

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%285%29.jpg

   Säännöstelypato Patajoessa välillä Patajärvi- Patalahti Maaningan Viennalla.
   Katsoppas kuvaa tätä oikein tarkkaan - keskity katsomiseen... huomaat kuin kevättalvisen lämpöinen Aurinko Armas hyväilee keskipäivän säteillään näiden joen töyräiden koivujen runkojen pintaa. Eikös olekkin kaunista?

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%287%29.jpg

    Sitten mennään henkilökohtaisuuksiin jotka eivät oikeestaan nyt kuuluisikaan sarjaani tähän muttas en malta olla kertomati lisää päivästäni tästä eilisestä...
    Mökille menossa olin. Kameraani tosiaan heiluttain mennen ja tullen. Ja nyt kun sain tovi sitten kuulla ettäs nämä meitin entiset maamme on valtiollisen Vapon jälkeen ostellut eräs uusi omistaja ja kertonut myös ettäs he sitten ottivat ja harvensivat ne metsät tällä niityltämme JA että täällä saa kyllä nyt käydä kulkemassa ja katselemassa ihan vapaasti ( toisin kuin Vapon aikaan jolloin kulku oli tälläkin alueella periaatteessa aivan kokonaan kielletty ulkopuolisilta ) NIIN nyt sitten päätin käväistä ihan LUVAN kera täällä - kerrankin luvan kera? Siitä onkin - mitäs se onkaan... puoli vuotta vahi vuosi kun viimeksi käväisin?
No, olipa nyt mitä oli muttas silloin joka tapauksessa tässäkin kohtaa tätä entisen peltomme reunaa oli metsänen tämä viel harventamati ja sieltä löytyi ihan helposti isäni jälkeensä jättämä metsäisen tien pohja kera traktorin polkemien jälkien. Nyt sitten näky oli siellä tällainen ja se metsätie/ura oli tipo-tiessään tilalleen saaden ISOn mettäkoneen SUURET urat säntillisin, pitkin, urin halki koko metsämaan. Snif. Poissa oli se ihanan metsäinen tuntu, kulku pientä tiepohjaa pitkin - "tuonne seuraavan mutkan taakse". Nyt näki helposti lävitse koko tämän metsän aina niityltämme lammellemme asti. ( Tosin nythän ne on sen uuden omistajan omia mutta silti puhun kyllä me-muodossa. )

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%289%29.jpg

   Lammellamme.
Meidän rannalla tätä lampea. Tuttuakin tutumpi ranta...

WP_20170419_11_55_02_Pro.jpg

   Tässä lammen tämän entisen omistajan jälkipolven "oma-kuva" pinnalla lammen hengen. ( Känny-kuva. )

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2811%29.jpg

   Ja kerran mie nyt sitten tänne menin niin tottakait mie käyn sitten ain kattomassa et kuis voi tämä isäni entinen venho? Hyvin näytti viel voivan. "Pinnalla" pysyy edelleen. Onneksi sanoisinko sillä se mettäkone joka tätä metsää ääreltä tämänkin lammen oli harvennellut, olisi voinut ihan hyvin "liippasta" viel hivenen lähempää rantaa tätä ja samalla murskata tämän venhon tälle paikallensa. Se olisi ollut sääli näin entisiä muistelevana jälkipolvena sanon mie.

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2813%29.jpg

   Jälkiä ristiin rastiin.
   Tunnistan ja tunnustan omani. Sitten olen tunnistavinani - tai siis tunnistankin Joukkahaisten tassujen ja Pupu-Jussikankin tassujenkin jäljet.
   Täsä kun tätä hetkeksi seisahduin kuvaamaan asetuin toviksi aloilleni niin kuulin kuin jääpeitteen alla kävi humahdus. Sellainen keväinen humahdus kun järven vedenpinta aaltoilee jääkannen alla. Vahi onkoo se sittenkin siinä veden pinnan ja jääkannen välitilassa kulkeva askellukseni aikaan saama "äänivalli", ilma-aalto, joka siellä ääntä pitää? En tätä tarkalleen tiedä mutta se pistää aattelemaan ( ainakin meikäläisen ) ettäs mitä jos... Se on sellainen keväisen innostava mutta samalla pelottavakin ääni.
   Olin tässä kohtaa paluumatkalla...

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2815%29.jpg

   ...tähän paikkaan, tähän kohtaan.
   Tämä on "valkama" jossa isämme ain piti venhoaan rannassa. Tästä ain lähdettiin lammen vesille katsomaan katiskoja ja piisama-ansoja, ja tähän palattiin vesiltä näiltä takaisin kotirantaan. Kyllä tämän paikan tästä vielä tunnistaa "omakseen".

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2816%29.jpg

   Matkani kulki lammeltamme ielleen kohti latoamme. Täällä "tarkistin" ettäs onkoo Palokärki ( vahi Tikkako lie ) tehnä lisää reikiä tälle seinälle? Ja kyllä se mielestäni on sillä tuota oviaukon liki olevaa reikästä en kyl muista ennen tuossa nähneeni. Tietty voi olla että muistini jo pettää; pitis kaivella vanhempia valokuviani ja vertailla näitä keskenään toisiinsa muttas enpäs nyt viitsi...
   Viel on siis latomme tää pystyssä paikallansa. Se vaine nyt että kun Vapo tosiaan hävisi omaistajuudesta tämän niin nyt ei ollut enää "tupa" tämä täynä kaiken maailman koneita ja kojeita kuin silloin, vaan ainuastaan kaiken maailman lautatavaraa pääasiassa.
   On sitä ennen vanhaan muuten osattu tehdä kestäviä asumuksia ja rakennuksia kuten tämäkin kaksitahoinen heinälato. Tämä on rakennettu varmaan jotain - sanoisinko vuosikymmenellä -50 tahi sitten viimeistään -60:n alkupuolella ja yhä vaine latonen tämä pystyssä pysyvi ilman sen kummempia maavaroja ja junttauksia syvälle maahan. Lisäksi soisen maaston pienen mäen nyppään reunamalle, liki suota! Rakentakaapas vastaavaan paikkaan nykymaailmassa ja vaikkas nyt "vain" tällainen laudoista "kyhätty" latonan vaine. Epäilempäs ettäs se ei varmaan tulisi kestämään pystyssä likimainkaan yhtä kauan kuin tämä latomme tässä.

WP_20170419_13_18_39_Pro.jpg

   Mökillä, mökkeillen ja makkaraani á la mie kärtsäin. ( Känny-kuva. )
   Pihaan päästessäin laitoin ensimmäiseksi notskin pystyyn ja pidin tulta tässä yllä piiiiit-kän aikaa sillä katsoin sen olla paree niin kuin sitten kotvasten kuluttua taasen uudelleen yritellä vieritellä uutta tulta persuuksiinsa kun tuuli tuo oli sen varta navakan laista ettäs jo tään yhdenkin aikaan saamisessa oli ihan "kiva" homma.
Välleen puuhailin pihanmaalla kevättä edistäin haravan varressa viuhuten, kamerallain kuvaten ja/tai syöden eväitäni. Ei aika käynyt missään muotoo pitkäksi tahi tylsäksi. Tykkäsin näin yssin mökkeillä ( kuten yleensäkin tykkään ) ja sitten yssiksein, hissukseen, puuhailla mökillämme. ( Enhän mie erakko luonteeltani ole - enhän? )

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2820%29.jpg

   Itseoikeutettu "Kevään viivakoodi" -nimikkeinen valokuva tältä keväältä. Samaiselta, vanhalta, tutulta, paikalta kuvaten.

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2823%29.jpg

   Vaikkas kuvassa äskeisessä kevät jo läsnä olikin niin täsä kuvassa taasen syssy mennyt oli hyvin konkreettisesti läsnä.
   "Haikuja menneestä."

2017.4.19.%20Kumpulassa%20%2827%29.jpg

   "Taivaanrannanmaalari" - taasen pensseliään käyttää ja värejänsä näyttää... Paluu "lähtökuopille".
   Kotvasten useammankin kuluttua paluumatkallani kotiani kohen; Ulmansalmelta kohti Ulmanniemenrantamaa.