Pitkäperjantai - ja se päivistä pisin. Näin ainakin sanotaan ettei Pitkäperjantai koskaan lopu, siksi se tuntuu niin pitkältä, ja on saanut siitä nimensä.
Sataa lunta - ylläri, ylläri - taasen. Mutta eiks sitä sanotakkin näin kevään korvalla et uusi lumi on vanhan surma? Joten antaapas vaine tulla Taivahan täyveltä jotta toi jäljellä oleva, valkoinen kerrostuma, tostaan viel vähemmäksi muuttuisi.

   Tässä olen nauttinut piiiit-kästä perjantaista tehden kaikkea pientä:

12891164_1157737364259668_80588484920795

   Tein elämäni ekakerran Pyssykän-Myssykän yhdelle pienimmälle kaffepannalleni. Se ei oikein onnannut. Pientä fiksautta tarviis kyllä mut päätin et antaapas olla vain ja kun sit teen tuolle isommalle pannullein omansa niin otampas siin sit huomioon kaiken sen minkä nyt "väärin" tein.
   Sitten tein uuden ns. sohvatyynynpäällisen entisen nuhjaantuneen tilalle.
   Pesin pyykkiä, silittelin, korjailin risoja, ja laittelen sit kohta kaappiin vaattehet takaisin. Hameeni nämä joissa enimmän osan aikaa kuljeskelen ja joissa viihdyn enempi kuin hyvin - ne alkavat olee jo kaik ihan "viimeisillään". Ns. parsittu ja paikattu jo sen mitä voi ettei olisi viel paikkaa paikan päällä... Jostahii pitis saaha uusia tilalle mutta ei oikein vastaavia löydy edullisesti. Eikä vasite näin pitkiä ja laaja helmaisia.

2016.3.23.%20Kes%C3%A4kassi%20%281%29.jp

   Eilen ehtoolla tein - niin mitäkö? Ei, se ei ollutkaan eilen vaan toissa ehtoona kun sain valmiiksi kesäkassini. Siihen vaine pitää keväämmän tullen käydä mökiltä kattoo et olisko tarpeeksi rispasia retkipatjoja ( enempi hyötyä käsitöissä kuin esim. makuupussin alusena ) joista saisin siihen ns. pohjavahvikkeen pohjallensa. Siitä tuli muuten HIENO!

2016.3.23.%20Kes%C3%A4kassi%20%283%29.jp

Sitä voisi käyttää ihan hyvin vaik toisinkin päin, ns. nurinperin. Tein siitä vuorellisen siten että se on kummankin puolin käytettävissä. Eräs tuttuni sanoikin että oikein päin kesäkassi ja nurinperin sit syssykassi, kun se kangas on sellainen syssyinen lehtineen ja väreineen.

2016.3.24.%20Appelsiini-juustokakku%20%2

   Mut eilennä tein mie itellein Appelsiinijuustokakun! Sellaisen vähän niin kuin omani, kuin á la mie. Se vaine et laitoin sekaan 2rkl omaa sokrua ja tein sen ihan oikeista happamista maitotaloustuotteista. Näin siksi et ajattelin tätä Pesiäistä juhlistaa yksiksein tällä herkullain. ( Vein juuri palasen Pääsiäistoivotuksena seinäni takaisille naapurilleni. )

   On se muuten jäsnkä hommeli tää Pesiäinen.
   Kun ajattelen aikaa taakse päin niin olen tässä viimeisimmät vuodet ( en edes muista kuinka monet vuodet ) ain jokahinen Pesiäinen paastonut uskontoni mukaan. Laskeutuen siihen Laskiaisena ja sitten Pesiäisenä "avanut hanat", "ratkennut" tavalliseen ruokavalioon. Olen tykännyt siitä. Se on ollut ihan hyvä.
Mutta nyt kun syön näin muutenkin ns. vähän. Ja vasiten en lihaa, kaffeeta, sokeria, gluteenia, maitotuotteita, hiivaa, yms. niin ajattelin ettäs jos mie nyt tästään viel vähennän niin mitäs miul sitten jäljelle jää? Gluteenittomat ainekset vaine. Joten olen antanut "armon käydä oikeudessa" ja esim. nyt jotänään muutamaa päivää aikasemmin kuin 1.Pesiäispäivä tulee niin ihan puhtahalla omallatunnollain nautin tuorejuustokakkustain. ( Noin muuten en pie tapanain "nautiskella" maitotaloustuotteita "tosta vain". ) Sekä jos satun saamaan jostahii edullisesti kanaa niin ihan surutta syön sitten sen. Ilman sen kummempia tunnontuskia. Sillä ajattelen että se et saan pidettyä elimistöni toiminnassa ja kunnossa, on tällä hetkellä miulle tärkeempää kuin se et noudattaisin totaallisesti uskontoni mukaista Suurtapaastoa.
   Miettinyt olen myös sitä että ennen muinoin, sillon kun olin penska tahi juuri naimaluvan saanut eli rippikoulun käynyt ( sitä ennen ei ollut ieti mennä tahi kulkea missään tanssilavoilla tahi vastaavissa pippaloissa ), oli tapana ettei esim. eileillalla, Pitkääperjantaita vasten ehtoolla, tahi sit vastaavasti huomenna, Lankalauantaina, saanut pitää pippaloita missään. Silloin ei ollut lavoille menemisiä, ei päässyt tanssimaan. Pysykäätte kotona, vasite nuoret.
Nyt taasen jos katselen nykyajan lehti-ilmoitteluja yms. niin sitähän on ihan päivänselvyytenä nimenomaan kyseisinä päivinä kaiken maailman pippaloita siellä ja täällä.
Enää ei kunnioiteta pyhää, pyhäpäivää, silleensä et oltas ilman rientoja ja riemuja. Ainakaan näinä kyseisinä ehtoina, sillä perinteisestihän ennen muinoin katsottiin että pyhäpäivä alkaa jo edellisen ehtoon ( ns. aaton ehtoona ) kello kuuden aikaan. Sen jälkeen ei "riemuittu" mitenkään eikä missään. Onneksi taitavat sentäs pyhinä päivinä ( Pitkäperjantai, 1. ja 2. Pesiäispäivä. ) laistaa moiset jutut. Vahi luulenko vaine? Onkoo nykyisin asiain laita toisenmoinen sittenkin?
   Ja samatenhan se on tään vuoden alusta nuihin kauppoin kera! Niiden aukioloajat kun vapautettiin ja nyt jokahinen liike saa itte päättää milloin on auki ja minä päivinä! Joten moni kauppias on näköjään tehnyt päätöksen et kyllä mekin kun nuo muutkin ( siitäkö tää johtuukin? ), ja pitää jopa näinä ihan juhlapäivinä, pyhä-pyhäpäivinä liikkeensä auki!
En mieltäin kirjoita tälle. Onhan tuota ennenkin osattu, ja voitu, käydä ain jossain välissä kaupassa tarvittavat ostokset ostamassa vaik kuin olisi ollut päivisin töissä, tahi sit kaksi- tahi kolmivuorotyöläinen - tai yötyöläinen. Miksi sit ei enää osata? Miten on maailma muuttunut tähän päivään mennessä niin ettei esim. kaupassa käynnit onnistu "arjen keskellä"?

   "Taittelin peistä" viimo yön aikana erään tuttuni kera. Ehdottelin hälle jo ehtoon korvalla et jos mie vaikka tulisin tykönsä kylään. Ei passanut silloin jostain syystä. En tiedä miksi, enkä tuota mene kysymäänkään.  Ajattelin vaine et antaapa asian sit olla... varmaan sit yösyönnä tulee yhteydenotto että nyt passais... Ja niinhän tulikin.
Mutta sanon vaine että onneksein ( ja hänen harmikseen varmaankin ) täsä on kuitenkin TOINEN sellainen Jukuripää ettäs mieltäin ei nuin vaine käännetä ja "ylitsein ajeta" omine aatoksine ja mielitekoineen! Hah!
Näinpäs sit sai tämä toinen samoanmoinen "tuta nahoissaan" mitä on kun sattuukin toinen Luupää vastaansa? Mitä on kun ei kaik ain mene kuin hän ajattelee ja sanoo? Mitä on olla kun joku uskaltaa sanoa eriävän mielipiteensä, ja jopa vastaan. Haa!
Näin päivän koitettua, Aurinko Armahan visusti Taivahan pilvien takana pysyessä, olen enempi kuin hyvilläin ettäs pääni piin ja sanoin omani sanasen asiaan moiseen. Hyvä mie!
Toisaaltaan taasen mietin ettäs sanoinko sittenkin niin "pahasti", eli pistinkö liian kovan, kovaa vastaan, et sitä saan sit itte tulevaisuudessa katua muodossa moisessa et tuttuni tää pistää välimme poikki totallisesti? Eli "kolahtaako kalikka omaan nilkkaani"?  Muttas minkäs teet kun katson että onhan se tässä asiassa ( kuin myös missä tahansa muussakin asiassa ) miullakin ( kuten kenellä tahansa muullakin ihmisellä ) oikeus sanoa oma mielipiteeni. Sanoinkin hälle ettäs onhan se miullai ihmisyyden ja inhimmillisyyden arvo olemassa: "Älä "tallaa" toista ittesi mielipiteiden alle." Sillä onhan jokahisessa asiassa ain kaksi eri puolta, kaksi eri näkökantaa, kaksi eri tapaa tehdä tahi toimia - etenkin kun on kyse samalla asialla olevista kahdesta eri ihmisestä.

   Mutta kaikkiinsa näin kun nyt ollaan valmistautumassa tulevaan Pesiäiseen ja sen suureen tapahtumaan niin Siunattua Pääsiäistä kaikille teille Lukiain Armahat ja - kaikesta huolimati... vaik vakavasta asiasta onkin kyse niin... siitä huolimati:

"Kana tietä kulkee sipsuttaa,
tie on liukas jalkaa lipsuttaa.
Vastaan tulee jyrä suuri,
kävipä kanalla huono tuuri.

Jyrän alle kana parka jää,
pyörän alta näkyy vain pää.
Jyrä painaa vauhdilla hanaa,
ei se huomaa pientä kanaa.

Kun kana pääsee jyrän alta,
tuntuu olo mahtavalta.
Sulat pöyhii ja kuntoon laittaa,
päänsä somasti kenoon laittaa.

Kun on kunnossa viimeinenkin sulkatukko,
huokaa kana:
"Ohoh... olipahan kerrankin kunnon kukko!"

Hyvää ja munarikasta Pesiäistä KAIKILLE!


12901073_1157146100985461_59430189074196