Pitkään mie vastaan hangottelin. Kopasin välleen ja sit taasen palasin "uskollisesti" synteettisten pariin. Laiskuuttani syyttelin...

   Meinaan että ystäväni, tuttavani pesi aikoinaan seuduilla tällä asuessaan pyykkinsä pesupähkinöillä. Mie sen kuultuain kopasin kertoja muutamia ittekkin moisia "nappuloita" ja totesin et ei oo miun juttuin moiset "mukulat". Mainihhin siinä kuitenkin näistä pähkinöistä tyttärellein mainostain kuin ovat ekologiset, kätsät, etevät, jne.. ( Mie joka totesin et eivät "pure" miulle! )
   Meni aikaa ja sen ajan kulluissa sit ain tyttären luona käydessäin näin kuis hän ielleen pesee pähkinöillä noilla - ystäväni oli tällä välin jo muuttanut kauemmaksi tältä seudulta... mutta epäilempä että edelleen hän käyttävi näitä.
   Asia iti mielessäin. Aika kului lisää.
Kunne viime syksynä muutettuain tänne Majaani Mahtavaan ja jouduttuain tyttärein luokse "evakkoon" pesemään pyykkini, asia otti potkua miullei. Oli nimittäin ain hankala kantaa mukana tyttären luokse pyykki ja pullossa oleva nestemäinen pesuaine. Pähkinät painavat reilusti vähemmän ja pähkinöitähän oli tyttären luona jo valmiina... en tarvinut synteettisiä mukanani kantaa ees- taas = pesin pyykkini pähkinöillä.
Kun rumpani tuo loppuvi ja sain vihoin viimein oman pyykin pesukoneen paikoillensa tei päätöksen tämän: miullei pesupähkinät kehiin nyt!
   Tilasin netin eetteristä isomman erän kerrallaan. Eipähän näin tule muutaman pähkinän käytettyäin heti houkotusta kääntyä takaisein entiseen "uskoon" kun jo olin kerta maksanut useamman kerran pesuihin pesuaineet valmiiksi. Sillä sehän olisi hukkaan heitettyä rahaa jos niin tekisin. Sitä paitsi tilaamalla isomman erän kerrallansa tääkin homma tulee edullisemmaksi.

2015.6.5%20021.jpg

   Kopasin kerran, kopasin toisenkin - ja paluuta ei ole ollut. On vaine mielen päälle käyvää juttua. Kuvitella kuin ekologista ( luonto kiittää ), näppärää ( helppo käyttää ), taloudellista ( tuolla 1kg: pesen viellä kaaaaau-aaaan  näin yhden hlö:n taloudessa ) ja ennen kaikkea joka kerta kun laitan pesukoneen pyörimään ei mielein morkkaa miuta että mokomallakin pesuaineella peset pyykkis! ( PS. huuhteluaineita en ole käyttänyt vuosiin. )
   Ja näin hajuyliherkälle tämä systeemi on paree. Eivät synteettiset pesuaineet jätä jämiä kankaisiin ja sit sieltä "haise" nokkaani. Tietty en saa sellaisia "hienoja" hajuja kamppeisiini mutta kun - en miun nokkain niitä sietäs. Voisin pahoin niistä hajuista. Hajuusteettomat kävisivät mutta toisessa "kupissa" painavat ekologisuus, luonto...

   Ompele valkoisesta kankaasta itsellesi pähkinöille pesupussi, tai muutamakin, jotta saat välleen kuivattaa toista ja toisella samalla aikaa pestä ielleen.
Normaaliin likaiseen pyykkiin/3-5kg, +30´C ->.  neljä kokonaista pähkinää.
Erittäin likaiseen pyykkiin/7kg, viisi kokonaista pähkinää.
+40´C pesuissa pähkinät ( tuo 4kpl ) kestävät noin kaksi pesukertaa - sitten uudet pähkinät kehiin.
+60´C pesuissa kerran.
   Tosin tuo on ohje mutta esim mie pesen neljällä pähkinällä +40´C pesuja jonkun neljäkin kertaa riippuin siitä kuis likasta pyykki on ja kuin paljon sitä kerrallaan koneessa on.
   Ja näin hajuyliherkälle tämä systeemi on paree. Eivät synteettiset pesuaineet jätä jämiä kankaisiin ja sit sieltä "haise" nokkaani. Tietty en saa sellaisia "hienoja" hajuja kamppeisiini mutta kun - en mie niitäkään sietäs. Voisin pahoin niistä hajuista.

 

k%20002.jpg

   Puhdistin kaffeekeittimein pitkään etikalla. Onnekseni en niillä kauppoin valmiilla yty-puhdistusaineille: mitä lie ne sisältävätkään? Mutta etikalla kyl aina "rovahutin" ja sen sitten tiesikin koko huushollissamme asuva konkka ronkka jo porstuasta sisälle tullessaan. Meinaan et ain kun päivisin "laskin" etikalla kaffeekeittimen muutamia kertoja läpi ja sit kun väki palaili kouluistansa kotia niin alkoi jo ulko-ovelta kuulumaan yhdeltä ja toiseltakin että olet sitten tänään... "Hyi!"
   Annappas olla kun tuli Maja Mahtavaiseni ja aika uusi. Tiesin ennestään et siskoin miun puhdistavi oman perheensä pannan ain soodalla... kysyinpäs neuvoa kuis hän sen tekee?
Ja siitäpä lähtiin mie olen sen tehnä soodasella. Ei muuten "haise" niin kuin toi etikkainen puhdistua. On paljon nenä-ystävällisempi jutska. Ihanaa! Ja puhdasta tulee... 
   Tämä kävis varmaan myös vedenkeittimelle - vai reakoisiko kuparivastukset soodan kera? Eivät ole reagoineet ainakaan etikan ker joten luulisin että soodakin toimis.

   Kolme rkl soodaa keittimen vesipesään ja yksi litra vettä päälle. Hämmennän sen soodan vejen sekaan ja lasken koneen läpi kuin kaffeeta keittäin. Tämä muutaman kerran ain uudella soodalla ja vejellä. Sitten viel pelkällä vedellä laskiin muutamia kertoja. Ja viel lopuksi asianmukaiset pesut kaikille osille: jos keitin kestää astianpesukoneen ni sinne mutta aina kannattaa pesasta se suodatinsuppu käsin jotta ei sen sisältämät pehmeät kumiosat ( sellaset suodatusta avittavat osat - en tiedä niihin nimiä ) haprakoidu ja mene kehenoiksi.
Ja se että lasket muutamia kertoja pelkällä vejellä sekä peset kunnolla koko hela-hoidon... on muuten aikalailla "kivan" makusta kaffeeta jos lasket heti vain soodalla puhdistuksen jälkeen sil kaffeet itelles! ( Jollekkin vihamiehelles voist kyl kopasta... )

 

   Samaten soodalla ( kirjoitan "sooda" tarkoittain ain ruokasoodaa ) mie "vedän" monta muutai kohtaa:
   Kaffeekoppisten pohjat joihin on "jämähtänyt" kaffeeta ruskeiksi jäljiksi: laitan soodaa ja vettä pikkasen kuppiin. Sen verta että kyseiset "paskavanat" peittyvät ja että siitä tulee sellainen vellimäinen seos. ( Muista välleen vilkasta kupin pohjalle sillä seos tää kuivuvi kasaan -> lisää vettä lisää niin että saat uuden vellin siihen. ) Sitten kun aineseos on aikansa vaikuttanut ( älä pie kiirusta. Päivä tai muutamakin on ihan ok. ). pesen normaalisti puhtaaksi.
   Kun tulin Majaani Mahtavaani ja putsitin tätä puhtahaksi niin hokasin jotta vessassain pyttyin on pinttynyt pahoin. Ensin laitoin sinne normaalia kaupan pytynpesuainetta ja pesin. Ei vaikutusta! Mietin että mitäs sitten? Mistä a-pu-va?
Mieleeni juolahti auttavainen sooda. Tuo joka-paikan-höylä-sooda. Laittelin sitä sellaiseen naarmuttamattomaan hankaussieneen ruokalusikallisen ja sit himpun vettä päälle ( niin että sooda kostuu just ja just ). Sitten vain mirs-mars vessaan pytyn tykö, käsi pyttyyn ja pesuksi! Siis käsi sinne vejen alla asti ja "armotonta" hankausta vaine tummentuneihin kohtiin. Tulee muutten puhdasta!

 

   Ja näin kun niksejä näitä nyt tähän skriivaan niin jatketaampas tästä ielleen neuvoilla konstikkailla jotka ovat miulla erillisellä paperilla ylhäällä:

   Laita ruokalusikallinen etikkaa ja muutama tippa asitanpesuainetta ikkunoihin pesuveteen niin saat kirkasta aikaseksi.
   Keramisesta liesitasosta saat kalkkitahrat pois hankaamalla siihen etikkaa ja sitruunaa. ( En ole kokeillut, en tiedä kuinka toimii: hangataanko näitä suoraan liseitasoon... kestääkö liesitaso tälläisiä "happoja"? )
   Etikka+suola tahnalla puhdistat pinttyneet kattilat. ( Itse puhdistan muutamalla tipalla astianpesuaintta jota laitan kattilan pohjalle pieneen vesimäärään. Sitten kiehautan liedellä - varton ettei kiehu yli! Ja nostan jäähtymään ja "muhimaan" aikansa. Sitten sinnikästä, normaalia puhdistusta. )
   Soodalla voit kirkastaa hanat ja lavuaarit. ( Taatusti! Tää toimii! )
   Tukkeutuneen viemärin saat auki kun laitat sinne ensin 60ml soodaa ja 125ml etikkaa. Kun näiden sihinä loppuu niin kaada sinne rööriin niihen "niskaan" kiehuvaa vettä.
   Uunin saat puhtaaksi mäntysuovalla levittäin sitä uunin pinnoille ja lämmittämällä se sitten +50´-asteiseksi. Kunne suopa alkaa kuplia, sammuta uuni ja harjaa jäähtynyt pinta astianpesuharjalla ( ei naarmuta pintaa ). Pyyhi lopuksi kostealla liinalla. ( Tätä pitäisi joskus kokeilla... )

 

   Viimotteeksi mut ei suinkaan vähäisimmäksi "käydään" iholla. Nämä ovat sitten jokaisen OMALLA VASTUULLA! Eivät miun vastuulla. Mutta en malta silti olla kertomati:

   Ihottumiin, sellaisiin joihin ei mikää "roppi" tunnu toimivan. Ei tavan käsirasvat tai -voiteet. Eivät kortisonit tahi ne kortikosteroidit... vai mitä ne oli nimeltään, ne vahvimmat ihovoidelääkkeet? Niin, niihin voi kokeilla itse tekemää salvaa: 10 painallusta perusvoidetta + 1tl ruokasoodaa.
   Ientulehduksiin ja hammaskiveen tepsii purskuttelu merisuolalla. ( Itse olen käyttänyt myös perus-suolaa... )