( Gluteenittomat, maidottomat, sokerittomat.... )

2016.9.24.%20Sipanniekut%20%C3%A1%20la%2
 

Puuro:
nokare kasvisrasvaa
2dl vettä
2dl riisiä
-
1l riisimaitoa
ripaus suolaa

Kuoritaikina:
3dl vettä
1tl suolaa ( on muuten liikaa! )
n.3dl Jytte tummaa jauhoa ( tattaria? )
n.2dl Jytte vaaleaa jauhoa
n.1/2dl öljyä

Puuro:
- Laita kattilan pohjalle nokare voit, sulata - ÄLÄ paista!
- Lisää vesi - lämmitä se.
- Lisää riisit - imeytä vesi riiseihin. ( Muista hämmentää vähä välleen! )
- Lisää riisimaito.
- Keitä puuroksi ja MUISTA HÄMMENTÄÄ vähä välleen.
- Lisää suola lopussa.
- Nosta yön ajaksi viileään.

Kuoritaikina:
- Lisää veteen suole ja öljy.
- Lisää jauhot ja jos tuntuu että taikina ei ole sopiva ( irtoaa käsistäsi helposti ilman lisävälineitä kun pyörittelet taikinaa astiassasi ) niin lisää jauhoja mutta muista että suhde on niin että tummia jauhoja enempi kuin vaaleita.
- Laita yön ajaksi suljettuun astiaan jääkaappiin.

Seuraavana aamuna/päivänä:
- Nosta puuro sisälle lämpiämään.
- Hämmennä...
- Lisää sekaan rorauksia kiehautettua riisimaitoa - puuro notkistuu.
- Lisää käsin vatkatusta kananmunasta osa puuron sekaan - hämmennä.
- Kopase onko sopivaa... ÄLÄ lisäile -maitoa ja -munaa liikaa kerrallaan jotta puurosta ei tule velliä!
- Maista suola - onko sopiva sinulle?

- Ota taikina jääkaapista. Ota siitä osanen pöydälle työstöön.
- Leivo pitko; n. 2,5cm halkasialtaan. Leikkaa palasiksi; n. 2cm:siä.
- Pyörittele palaset palloiksi ja sitten litistä niitä hivenen leivinpöydälle sotkemassasi ( enempi tummaa kuin vaaleaa jauhoa, sekaisin ) jauhokasassa.
- Tee kakkaroista 5kpl pinoja. Koppaa pino käteesi ja pyörittele kevyesti koprassasi niin että kakkarat asettuvat pöydälle laitettuasi hyvin pinoksi, aloilleen - pinkka ei kaadu.
- Suojaa kakkarapinot ( kandee tehdä vain noin 10-12kpl kakkaran pinot kerrallansa valmiiksi - ei enempää; muuten kakkarat kerkiävät kuivahtaa reunoiltansa ja et saa niistä mitenkään nättejä pohjia ajeltua... )
- Laita kakkarapinojen ylle muovipussi ja sen päälle leivinliina; suojaa kakkaroita kuivumasta.

- Ajele pulikalle pohjat. Tee niistä pyöreähköjä veneenpohjia.
- Laita ensimmäinen jauhotetun paikan päälle pöydälläsi ja laita päälleen muovipussi sekä leivinliina - estää pohjia kuivumasta :)
- Ajele loput kakkarat pohjiksi.
- Laita aina edellisen pohjan päälle jauhoja ja sitten vasta uusi pohja entisen päälle pinkkaan; estää pohjia tarttumasta toisiinsa.

- Kun pinkka on täysi; 10-12kpl. ÄLÄ ajale uusia jotteivät pohjat tartu toisiinsa pinkassa vuottaissa jatkokäsittelyänsä ( glutenittomat pohjat tarttuvat viel helpommin kiinni toisiinsa kuin tavan sipanniekkuin ).
- Tarkista puuron koostumus...
- Laita kolme pohjaa rinnatusten pöydälle ( tai vaikka yksikin kerrallansa - kuin vain on mukavempi työskennellä... ) ja nostele puurosta noin yksi täysinäinen ruokalusikallinen pohjallensa.
- Levittele puuro pohjan päälle; jätä reunoihin vsentin - vajaan sentin - kaistale ilman puuroa.
- Rypytä pohjat mallillasi, käsialallasi.
( Itse aloitan rypytyksen "alareunasta" edeten ylöspäin ja sit taitan viimotteeksi päädyt piirakan ylle. )

- Nostele piiraat, sipanniekut, pellille. Noin 9-12kpl pellillensä himpun vinoon asettain.
- Se kananmuna joka siulla oli sotkettuna sitä puuroa varten... ota se nyt ja nostele vaik haarukalla nosonen piiraan puuron ylle piirakan pituussuunnassa. ( Antaa kivasti piiraalle väriä paistuissaan. )

Paista kiertoilmauunissa n.+230´C - kunne ovat sopivan ruskiat.
Huom. glutenittomista jauhoista tehtessä ei tule niin tummia sipanniekkuja kuin ns. tavanjauhoista tehdessä.

Kun olet paistanut kaik ( tai jos välleen kerkiit touhuta ) piiraat:
- Sulata vaikka noin 100g kasvisrasvaa kattilassa liedellä.
- Nostele kattila johkin sopivaan paikkaan ja voitele piiraasi pullasudilla molemmin puolin.
- Pinoa vaik kuvani mukaisesti...
- JA NAUTI!

PS. Voit tehdä munavoin kruunaamaan makunautintosi:
- Keitä kananmunat.
- Jäähdytä ne - ja kuisi sitten.
- Pilko vaikka munanleikkurilla välillä kääntäin munan siin toiseen suuntaan.
- Laita munasilppu astiaan.
- Lisää käyttämääsi leviterasvaa ( miulla Keijua ) selkaan ja sotke.
- Tee seoksesta mieleisesi; mie teen enempi munaa kuin rasvaa.