Käväisin täsä päivänä muutamana reisusa joka oli ns. seuramatka-reissu ja "sattuneesta syystä" ( en jaksa raahata painavia kasseja ja vain välttämätön mukaan ottain mm. tietsikkain kotiain jätin ) en sitten skriivannut siellä reissusain ollessain mitään suoraan tänne bloggiini.
Muttas eihän tuossa mitä... tässäpä näitä valokuvasia kera kännykuvien nyt sit tulevi näin jälkijättöisesti.
Ja teksti tää jonka tähän nyt skriivaan on tuotosta matkakirjastain jota kuiteskin skriivasin koko matkain tään ajan. Kirjaan ne nyt tähän aivan siin muodossa ( ja järjestyksessä ) johka ne skriivasin reissussain ollen, jotenka älkäätte takertuko "lillukan varsiin" kiinni, Armaat Lukijain miun, jos ja kun aikamuodot ovat reissuin tään aikaiset.   Päivä eka.
    
   Kuikin kaulain pitkällä sen mitä nyt ilkiää "sivistyneesti" kukuilla, kuin täsä autossa on kaksi paikkaa jotka eivät täyty. Kahta Kulkijaa Kummajaista vajaa bussi siis. Ja NE ovat täällä, auton tään perällä. Täällä sen viimeisellä penkillä!
Mikä onni?! On hiukan tilaa miulle, kuin myöskin näille kahdelle "vieruskaverillein", olla ja matkustaa. Ei tarvihhe olla kuin "sillit purkissa":
   Miten päädyin tänne?
Yksinkertaisesti etsin paikkaa josa ei "haisisi", klyyvarini tää kestäisi koko tään tulevan matkasen. Ei olisi "kumppanusta" sierelläin, ei lähettyvillä, jolla olisi hajusteita.
( HUOMIO omani täsä tätä skriivatessa JÄLKIKÄTEEN - myöhemmin tekstissäin täsä JK - : kun nousin bussisen kyytiin ja tiesin ettäs enää ei ihan mahottomasti kyytiin ollut nousijoita tuon omain lähtöpaikkasen jälkeen, niin kuljimma bussin etupäästä pitkän matkasen sinne perille asti ja siin mennessäin tuoksutin ilmaa ja tilaa nokallain jotta mihkä sitä voisinkaan asettua, pesäin matkan ajaksi tehdä? Ja loppu lähtiöiden kohilla sit toivoa vaine saatoin ettäs ei heistä kukaan hajusteinen viereeni tulla tuppaannu... )
Onni sattui kohdallein-ko sittenkin: näin tapahtuvi. Ihan hyvä on olla. Tuntuu että pärjään täällä.
   Niin matkani tää on siis alkanut jo.
Nyt on bussi tää täysi. Enää ei ole tähän lähtiöitä, matkaan kapujia.
Ja mie mietin: misä sie mahdat matkata, vaeltaa juuri nyt?
   Hiukasen "skeptisesti" olen lähtenyt tälle matkallein nyt: ruokavalio, yöpymiskaveri/"hajustehaitat", matkalla vierustoveri/"hajuhaitat"? Ryhmämatkailu Suomemme maassa? Vasiten ( kuten näkyy ) näin iäkkään porukan kesken? Olenko nuorinta täsä vaikka kuinkin itsein vanhaksi tunnen muutoin, muulloin?
   Enin osa naisia - muutama "hassu" mies siellä-täällä.
Naisilla ( niin kuin tää nyt jokin "kriteeri" nyt olisi ) lyhyet "mummo"-hiukset: miullako pisimmät vaik ei nää miunkaan nyt mitkään pitkät ole. Muutama värjätty pää, muutoin kaik enempi-vähempi iän harmaanuttamia "palleroita":
Ei, ei vanha ammatti puske mitenkään näistä huomioistain lävitse! Muuten vaine katselen täällä taka-tohilla...
Muttas sanotaanhan sitä: "Mihkä tikru raidoistaan pääsisi...?", tahi; "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.", elikkäs nuoruuteni ammatti ja sen ammatin mukana tuoma "ammattisilmä" tekee ihan tahtomatikin huomioita näin vanhanakin.


2019.9.18.%20K%C3%A4nnykuvat%20%283%29.j

   Autokeidas, Ii:n paikkakunta.
Ford Ames Runabout 1919. 2,9l suoranelosmoottori jossa on n.20hevosvoiman teho. Huippunopeus 80-100km/h. Kaksi erillistä vaihdelaatikkoa, käsikäyttöinen kaasu ja vain takapyörissä jarrut.
   Eka pysähdys takana, eka syönti takana.
   Voi kun olisi kotona se Joku joka kaipaisi tykönsä!
   Jos olisin suhteessa-vapaassa, jos olisin virallisesti sinkku ( tai haluaisin pettää ) niin eipäs olisi "huolta huomisesta", ei tod.. Ei ole tällä reissulla näköjään "miestä tarjolla", ei ole huolta että "hairahtus", ei tod..
Onni vahi onnettomuus - sen päättäköön itse kukin tahoillansa, kuin kukin ajattelevi? MIE ajattelen: ei hätiä mitiä. En sitä olekkaan "etsimässä". Ikävä vaine on jota-kuta!


2019.9.18.%20K%C3%A4nnykuvat%20%284%29.j

   "Pohjoista Napapiiriä."
   Lapin luonto vahi aavat aallot? Saapas nähdä iskeekö "lapinkuume" tähän likkaan vahi vielkö vesi vetää vesille, meren äärelle?
Luulen... luulen tietäväni jo NYT ettäs vesi voittavi. Miksikö?
No, kun... tämä maisema, nämä maisemat, mitä ohitse vilahtavi, nämä ovat aavoja ( ihan oikeastikin aavoja, nevoja! ). Näissä "ei ole mitään". Ainakin näin bussin akkunasta katsoissa.
Veden äärellä, meren äärellä taasen: siellä tapahtuvi alati. Maisemat nuo elävät, vesi elää. Ilma ja tila muuttavat sitä alati. Tuulen Tuiteroinen muokkavi, muutavi ja muovaavi sitä jokahinen sekentti uuteen ja uuteen uskoon. SILMIN NÄHTÄVÄSTI.
Kun taasen täällä, täälläkin, kyllä Tuulen Tuiteroinen töitä tekevi muttas sen vaikutukset, ne eivät nävy täsä, nyt ja näin. Vaan täytyy vuottaa aikaa! Pitää olla aikaa jotta sen näkee. Se muutos ei näy täällä heti vaan sitten joskus, joskus tulevaisuudessa. Johon miulla "ei ole aikaa". Olen varmaan sen verta ADHA - miekin... Liekkö muoskiltain "perinnyt" sen...   Toinen päivä pääskytysten.


   Aamupalalle mennessä:
   Aivan älytöntä! Ei miuta ole "luotu" tällaiseen elämään, tällaiseen reissaamiseen. EI KIITOS!
1. Vieras huonekaveri ja tällä omat aikataulut: kukkuun myöhä ( tansseissa ) ja nukkuu myöhä!
2. Aamupalaa saapi vuottaa: alkaa vasta klo.7.00.!
3. Sitten onkin "ohjelmassa" paussia. Klo.11.00. lounas - paussi, ja klo.12.00. alkaa päivän ohjelmat! Haloo!
Vedetään lonkkaa aamupäivä kuin vaitas vaikka - mitä? Voitas olla josain vaikka vaeltamassa.
TIETTY VOISIN ITSE, YKSIN, lähteä vaeltamaan mutta leheppäs yksin kun en ole ollut koskaan edes ryhmässä mukana vaeltamassa, vaeltanut misään - koskaan - ennen...?
Muttas: "Joskushan se pitää ensimmäinenkin kerta olla?"


2019.9.18.%20K%C3%A4nnykuvat%20%281%29.j

   "Hongankolistelija".


   Aamupalalla:
   "Salilla eka, salilla vika."... Ekana oven takana vuottamassa sen aukiamista, sisälle pääsyä. Nyt "vika" kun vietän aikaa syöden jotta kämppäkaveri saisi rauhassa nukkua!
   Eilennä ehtoolla miekin sit  käväisin tutustumassa tähän "meidän" hotellin tanssipaikkaan. Ei siel kyllä tanssimaan päässyt, ei ne vanhat mummot ja ukit näin "nuorta" noteraa; ei ole tanssittajaa/jia. Muttas oli siellä yksi nuori "kaveri" jonka kera juttusilla olin...
Hän oli vaeltanut eilennä sen noin 20km. Oli kuuleman oppinut "vaeltamaan" armeijassa ja sen kertausharjoituksissa ollessaan.
Tosin kertoi ettäs silloin oli pakko, ja painona oli yli 20kg:n rinkka. Ase ja ammukset vielä sit siihen lisäksi. Nyt sitten taasen nuista kokemuksiata poiketen ja hiven kiinostuneenakin, ihan omasta tahdosta vaeltamaan jolloin on tunne ja mieli aivan toinen. Ja vaik nytkin rinkassa olisi/on painoa samaisen verta, tahi enempikin, niin silti se tuntuu keveältä kantaa kun sen tekee ihan vaine omasta tahdostaan, ihan vaine itsellensä.
Juttelimme tosiaankin... jälleen kerran miulle aivan ventovierahan kera... näin armeijasta, kertausharjoituksista, vaeltamisesta, yms., muttas se mitä jäi eniten jutuistamme näistä mieleheni oli se kun hän kertoi kuinka hän kunnioittaa, antaa arvoa ja tajuaa nyt näin rinkkain kantoa tehdessään, sille mitä ukkinsa/ukkimme on/ovat tehneet sota-aikana!  Lähtien tosiaankin näin vaikkas "vaine" sen rinkan ( sota-aikana repun ) kannosta. Siihen sitten silloin aikoinaan vielä aseet, aseiden panokset, sukset, yms. mitä HE ovat joutuneet silloin kantamaan - ja sitten vielä taistelleet, sotineet! Puollustaneet tätä maatamme jotta vapaita olisimme, jotta meillä ( jälkipolvillansa ) nyt olisi vapaus, tämä vapaus!!
Ris-pectiä tälle nuorelle "kaverille" ( ikä n.35v. ) kun ajattelee/tajuaa tään!
   "Kirjoittaminen on suvutonta lisääntymistä.": on sanonut joku viisas.
Senkö takia kirjoitan? Miksi kirjoitan?
   Pohtiakseni...
   Pohdin, jälleen kerran, tätä "onkkelmata":
   Täällä aamupalalla näin, esim., on tämä porukka ( kuten täsä "ryhmässänikin" ) iäkkäämpää kuin mitä itse olen. Taihi näin ainaskin luulen, kuvittelen. Ns. äitini ikäisiä... joka tapauksessa miuta vanhempaa. Sanoisinko 10 vuotta ja siitä etiäpäin. ( Olenko siis "väärässä" seurassa? )
Vahi kuvittelenko vaine= Olenko sittenkin itsekkin yhtä vanha kuin nuo muut? Luulenko vaine näin? Olenko ns. "vauhtisokia"? Elikkäs kun katselen näitä muita ihmisiä niin näen heidätt ulkoapäin ja täten "osaan" sanoa ( tiedän ) heidän iän, muttas vaikka tiedän itseni iän niin olen "sokea" omalle iällein ja siin samalla sitten en tietenkään NÄE omaa "pärstä-kertointa" niin ettäs voisin katsoa ( ja sitten myöskin myöntää ) että olen VANHA itsekkin?!
Kuvittelen vain ettäs olen nuorempi kuin nämä toiset? Olenko liian toiveikas itseni suhteen? Ajattelenko olevani vielä nuori? Nuorempi kuin mitä todellisuudessa olenkaan?
Voisinpa melkeintään esittää itsellein kymysyksen: minkä ikäinen olet? ( Ja minkä ikäiseksi itsesi LUULET - ei, et siis koe, vaan luulet? )
Pohjaten mm. eiliseenkin ehtooseen tuon "kaverin" kera jutteluun kun hän alkoi "imartelemaan" iahn selvin päin ollessaan miuta: "... kun nuori olet. Tatuointeja nuin käsivarret "täynnä"... ( pitäväthän, onahan kautta aikojen vanhemmillakin - naisillakinko? - ollut tatuointeja? )
Olisi varmaan pitänyt kysyä häneltä ettäs mitä hän olisi "heittänyt" iäksein?


   Tauolla, kämpällä:
   Huonekaverilla on kuin onkin hajusteita käytössä.
Kysyin eilennä ehtoolla kun tänne tulimme ja kämppäkavereiksi osottauduimme että eihän hän käytä hajusteisia tuotteita? Kertoi ettei käytä ja miehän siitä sit ilostuin sankkevan paljon:"Jii-haa!"
Tänä pänä aamupalasen jälkehen tänne kämpälle takaisin tultuain huomasin kuin hän oli ilmoille "iloksein" "päästellyt" jotahin hajua ennen kuin itse oli täältä poies lähtenyt! "Kääk! Mitä teen nyt?"
( JK: Kirjasin hänelle ystävällisen kirjeen josa kerroin kuin en voi käyttää ollenkaa hajusteita, ja miksi en voi käyttää. Kerroin oireistain, tuskasta näiden oireiden, ja pyysin että jos hän ei käyttäisi sellaisia aineita kun näin ensin kertoikin olevan asian tään laidan? )


   Tauolla, kylillä:
   Ollappa tietokone täällä mukanain: saisin kaiken tään tekstin välleen nakuteltua siihen. Ei olisi sit´ kotiuduttua niin iso urakka...
   Maailma on varmaankin ( nyky-maailma ) "luotu" illan-kukkujille, aamun-nukkujille sillä... paikat täälläkin ovat kiinni myöhä aamuisin: poikkeuksetta vasta klo.10.00. tahi sen jälkeen aukeavat, ja iltaisin; näytti olevan joku avoinna aamuun klo.4.00. asti!
Elikkäs meitä aamu-virkkujia, illan-torkkujia, ei ole otettu ( eikä oteta ) huomioon olleskana! Eikö meitä ole olemassa? Misä meidän maailma on?


    Tauolla, huoneessa:
   Se sitten "ratkesi". Kämppäkaveri meinaan.
Lopputulemana on ettäs hän muuttaa/muutti poies ja mie jään yksin tänne. Ja maksan siitä "riemusta" melkein 100e! Siis siitä "riemusta" että klyyvarini ei kestä hajusteita!
On se kyl "helvate" tällaisen klyyvarin kera!
Ja se että kun "sairastat" näin niin joudut maksamaan siitä/tästä kurjuudesta vielä ylimääräistä? Mie jolla on jo muutoinkin hankaluutta.
Toki jymmärrän sen: miksipä toinen ( tahi kukaan muukaan siin sivussa? ) maksaisi siitä että MIUN nenuni ei tykkää hajusteista?
Kuten tää täti totesi; "...hän käyttää normaali tuotteita, normi-tuotteita...". Mutta hyvät IHMISET kun nekään eivät aina käy kaikille!! Kun esim. allergia-testatut ( nämä ns. erikoistuotteet... LV- ja Erisan-merkkiset, yms. ) tuotteetkin HAISEVAT mm. miun nokkaani!?


   TOIMINTAA: Kiilopäätä valloittamaan!
   ( Näiden kuvien tekstit ovat JK. )

2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Tunturipuro.
   Olisipa kiva tietää onko nämä kiviset purot tunturien rinteillä vanhoja, kuivuneita, uomia vahi "tulvivatko" nämä keväisin lumien sulaessa vedestä?


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Tuonne mennään..."


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Poroaitaa?


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Ruskan jämiä länteen päin katsoen laella kiivetessä.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Pohjoiseen päin, kiivetessä.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   ... Länteen.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Päivän Sydän", löytyi rinnettä Kiilopään ylös kavutessa.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Läntistä laaksoa; tulolta alhaalta sitä lähdettiin.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Matkamiehen risti."


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

    Luoteeseen... jos oikein muistan....


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Lenneä lintu, lennä."


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

    Länteen laelta; tuonne kohta poistun tältä laelta, palajan takaisin matkailukeskukseen.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Kiilopään laen turisteja miun ohella - yllä ja alla.
Pohjoisesta päin laelle ja laelta pohjoiseen päin.

2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

 
2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Ulkona. Perillä." - siis joku on oivaltanut todella ihanasti!


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Koilliseen laelta.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Do-niin, nyt sitten alas menossa ja katse ( kamera ) kohti pohjoista, ja luoteista, yllä ja alla.

2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Noin-itään, laelta alaspäin laskeutuessa...


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

    Tätä en muista....luoteeseen?
 

2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Luoteista tunturistoa ja sen yllä vaeltavien pilvihattaroiden varjstoa kuvaten - yllä/alla.

2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Vastiossa."
   Etelään katsoen.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Luodetta....

2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

... ja melkein pohjoista kohti valokuvaten.


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   Katse taakse: Kiilopään laki "olisi ollut" näinkin lähellä! Miksi kukaan ei kertonut etukäteen?
Ja mie kun ( monen muun ohella esim. ryhmästämme ) vaelsin pidemmän kautta! Rehkin, puhkuin, puhisin, ja puskin yhteensä varmaankin sen 4km ennen kuin pääsin tuonne laelle, kiertäissä tuonne tuntureita pitkin!


2019.9.18.%20Kiilop%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4%

   "Vanhaa ja uutta.": kävelyreitistön viitoitusta kera polkujen kahden aikaisten. Vuosimallia jotahii aikakautta.... se-ja-se, sekä sitten nytten-on-nyt

 
2019.9.18.%20K%C3%A4nnykuvat%20%282%29.j

   Päivä ensimmäisen "virallinen" osuus takana. Patikoinnit patikoitu, ru´uat syöty ja nytten sit huoneelle omiin oloihin...
... viel kuitenkin yksi "naps" - ja kännyllä kuva aulan akkunan edeesä olevasta kelosta.   Päivänä kolmantena.


2019.9.19.K%C3%A4nn%20ykuvat%20%285%29.j

   Aamupalalle mennessä:
   ( JK: siit´ aloitetaan mihkä lopetettiin; samaisesta kelosta aamuinen kuva kera "ylläri-pylläri" yöllisen lumisatehen. )


   Aamupalalla:
   Pöytäseurana japanilainen pariskunta.
   Nainen puhui hivenen englantia muttas mies ei hiventäkään vaik kuitenkin jymmärsi englantia paremmin kuin mitä tämä vaimonsa.
Juteltiin... Kertoivat ettäs Japanissa ollessaan eivät näe lumen satamista siten kuin täällä nyt ( ei varmaankaan ole siellä joka paikassa mahdollista; esim. missä he asustavat. Ei tullut kyseltyä tarkempaan, surku. ).
Kertoivat ettäs heitä on nyt 29hlö:n ryhmä täällä.
Ja ettäs heillä on kaksi lasta joista poika ei ole viellä naimisissa. Muttas heil on kyl neljä lastenlasta.
Mie tietysti sit vastaavasti kertoilin omia "taustojani" heille.


2019.9.19.K%C3%A4nn%20ykuvat%20%2811%29.


Tauolla, huoneessa:
   Eilennä ehtoolla käväisin tansseissa, uskossa uudessa, uljaassa, ettäs tanssimaankin pääsisi kun nyt on sen verta kuulut esiintyjät lauteilla noilla... Pask...an marjat.... - ja palauttamassa "entisen" kämppiksen kämppääni unohtaman pikku-repun.
   Mietiskelin siellä "kapakassa" ( lavantanssipaikka ravintolassa ) ihmisiä mitä siellä seinäruusuna seistessäin katsoin ja huomioin:
   PALJON naisia, vähän miehiä. Miksi?
No, kun yleensä pruukkaavat naiset osata tanssia ja he haluavat tanssia - miehet taasen eivät niinkään osaa, eivät halua.
Ja täten kun naiset huomaavat että joku osaa tanssia näistä vähistä tanssivista miehistä niin sittenpä sillä/tällä miehellä on "kysyntää" ja "menoa". Itsekkin ain ensin katselen miestenhaun aikana et kuka osaa tanssia ihan oikeesti jotta sit "akkainhaulla" osaan hakia todellakin tanssivia miehiä...
   Naisia on paljon, paljon enempi kuin mitä miehiä - miksi?
No, kun tuollakin, ja vasiten tällaisiessa paikassa kuin mitä tääkin paikka on, on naisia enempi kuin miehiä koska tää ikäjakauma on täällä tällainen: iäkästä porukkaa ja tässä/tuossa iässä luonto on jo tehnä omat "karsintansa" - naiset elävät yleensä pitempään kuin mitä miehet elävät. Elikkäs ei vaine ole tuon ikäisiä miehiä yhtä paljon elossa kuin mitä naisia on.
   Ja onni on olemassa "oma Mies"!
Ärsyttäisi jos "pitäis" olla "metsästämässä" vaikkas tuolta miestä itsellein? Haloo! Ei onnaa, en halua. Ei kiitos, ei miulle. Ei miusta olisi "iskemään" miestä, eikä tuollaisesta paikasta vasiten. Harva edes on selvin päin!
Muttas sent osiaan tajusin että onpa onni että tämä "miun Mies" on tuollainen kuin on.
Pitkä Mies, pidempi kuin mitä mie olen. Eli tulee, saan sen tunteen, kuin on toinen joka on miuta pidempi, isompi.
Niin hassulta kuin se tuntuukin niin nautin siit et toinen on isoudellaan tavallaan "turvanani". On syli johka mennä, johka käpertyä, johka asettua... jonka lohtu-turmaan päästä ja mennä.
Ikävä sitä eilennä - ja nytkin.
Siksipä sitä en eilennä ollutkanan pitkään siin tunkkoksessa. ( JK: Souvarit esiintymässä = tunkua tanssilauteilla kuin sen ynpäristössäkin. Sain kuulla ettäs siin paikassa on mitoitus kait n.800hlö. muttas tuona ehtoona siel olikin n.1000hlö! Happikatoa oli ilmassa ja tilassa - joku oli pyörtynytkin siin tungoksessa. )  Lähdimmä tänne kämpälle maata ja vetämään hirsiä.


2019.9.19.K%C3%A4nn%20ykuvat%20%284%29.j

   "Päivän Sydän." - nyt jo sulaavan lumen rippeistä asfaltilla kun läksimmä tallustamaan keskustaan tutustuaksein erinäisiin liikkeisiin sen.

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   "Anna käsi."
   Nyt olemma täällä, täsä ja nyt, ns. senonki-kauden loppupuolla näin kesään/syksyyn nähden. Muttas olemme kuiteskin ja turisteina mekin.
Keskusta tää ei suuren suuri ole. Keskustassa tässä on liikeitä pitkin "pääkadun" vartta; turisti-liikkeitä, turisti-kräässää.
Muttas vaik´ tää onkin täynänsä kaiken maailman liikkeitä niin siltikin täällä ei ole mitään!
Mitä on "mitä"? Mitä pitis olla? En tiedä.
Muttas en ollut tuon äskeisen liikkeensä pitäjänkään mukaan, ensimmäinen kävijä joka toteaa näin ääneen; keskustassa tässä ei ole mitään vaikka kadunvarsi on täynnä liikkeitä näitä.
   Eilennä juttelin pienemmän puodin pitäjän kera... kesät kiinni - talvet auki. Toisin siis kuin mitä meidän levelillä. Juurikin toisin.
Elikkäs tekevälle kyl olisi tääl Suomemme maassa tekemistä kun vain tekijä työnsä löytäs. Vaikkas miulle?
Olenkos valmis muuttamaan näin kauaksi Majastain Mahtavaisesta työn perässä?
"En.": on ensimmäinen vastauksein; "en.". Vaikkas samahan tuo olisi mispö sitä olis. Kait sitä kotiutuis mihkä vaine?
En kuitenkaan tänne.
Mieluummin sinne meren rannalla - kiitos.


   Toimintaa: Kaunispään valloitus.
   ( JK.: kuvien näiden tekstit. )

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Tuttu näky turistille, turismista; laki täynä autoja, turisteja, krääsää.

   Tunturiston lakeja valokuvaamassa kera pilvien vaihtuvien varjojen:

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Tulosuuntaan kuvaten; noin-luoteeseen.


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Noin-kaakkoon/etelään ja sieltä löytyvien hiihtohissistöjen tyhjyyttä samalla...
   Vastarinteellä Iisakkipään hissit.

2019.9.19.K%C3%A4nn%20ykuvat%20%283%29.j


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Koillis-itään.
   Alkoi hivuttamaan lunta, tuli lumikuuro yllemme.


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Ja nää sit olivat... nää ovat.... vuotas hiven... Juurikin reissulla tällä ollessa tuolla yhdellä netti-saitilla keskusteltiin näistä. Miepä "lunttahan nyt sieltä kun en muutoin muista....
Riidenliekoja!
   Näitä on kait käytetty aikoinaan kansanlääkkeinä mm. haavain hoidossa, ja nykyään sit käytetään itiöpölyjään pyroteknisiin efekteihin!
Silloin aikoinaan kun olimma Majassamme Matalassa ja muoskain kotona asustivat niin joko he keskenänsä tahi miunkin mukanna olleen, kävimmä keräilemässä näiden itiöpalkoja kotia tuoda. Muoskat kuivattelivat ne sit uunimme pankolla, murensivat tomuksi ja rakentelivat siitä muru-massasta sitten pieniä pommeja, papatteja, itsellensä.
Jotta kait tuota nyky-tekniikalla tuollaisia efetejäkin tästä voi tehdä kun ennenkin jo osattiin kotioloissa...


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Maaruskaa lähietäisyydeltä.


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Sataa, hipsuu, hiljalleen. Niin koilisen kuin...

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

...etelämmänkin suunnassa.


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Kurjenkanervan kukkasia kauniita.  

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4


2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Pohjoisen suunnassa jo selkiää näyttävi. Tuolla kaukaisuudessa, horisontissa, Taivahanrannalla.
Kun taasen...

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

...idästä etelään kulkevi sajekuuro mahtavainen luoden valoa sekä varjoa ylle tunturiston kauniisti ja...

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

... laskien painolastinsa ylle maan juurikin täl valokuvaus hetkellä itse Saariseljän tienoolle.


   Iltapäivällä:
  
   Kirkossa sittenkin. Itse asiassa kappelissa, eikä kirkossa. Ja ns. kutsuttuna, sillä koko tämä ryhmä johka täällä kuulun, on kutsuttu ( ohjelmaamme kuuluvi, ryhmämaksuun sisältyin ) tämä konsertti.
   Lasse Hoikan konsertti Tunturikappelissa, Pyhä Paavalin kappelissa/Saariselän Tunturikappelissa.
Kappeli tää on valmistunut 1996 massiivisesta liimapalkkisista, ja käsin piilutetuista, hirsistä. Pintansa on vosekittu niin ulko- kuin sisäpuoleltakin tervalla - ja "tuoksuus" muuten näin sisällä ollessa klyyvariin tähän...
Alttaritaulunaan on ISO akkuna luontoon, Iisakkipäälle päin.
Sisuksiinsa mahtuvi yhteensä 300hnekilöä.
   Tulee mieleen "Pyhä Kolminaisuus", joka on tietenkin suotavaa kun näin "kirkossa" ollaan... muttas maallisempaa nyt kuiteskin ajattelin: nyt näin "kirkossa", tämän jälkeen menhään BINGOon!
Vähän niin kuin: "En kiroile,
                            en polta,
                            en juo
                            - perkele,
                            tupakat jäivät alkon pöydälle!"

2019.9.19.K%C3%A4nn%20ykuvat%20%281%29.j

   "Hyvä on konsertti"... onhan se muttas ainakin näin "tottumattoman" korvaan "kalskahtavi" se kun välleen solisti laulaa mikrofoniin ja välleen sit vetää sen sen verta kauaksi et laulaa sitä ilman. Ns. ihan kesken laulun, lauseenkin. "Särkeepi"pahasti kuuntelijan "sävelkorvaa". 
Laulaisi joko - tahi muttas ei molemmin!
Luulisi noin pitkällä uralla jo osaavan, vahi olenko itse jotenkin "epä-pätevä"?

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

   Alttaritaulun mahtavuutta ja kauneutta...

2010.9.19.%20Kaunisp%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4


   Vapaalla, päivällisellä:
   Kaiketon ruokavalio miulla sis. gluteenittomuuden, maidottomuuden, sokeritootmuuden, hiivattomuuden ja soijattomuudenkin. Näistä sen verta ettei sitten kauraakaan, ei pelkästään laktoositon vaan ihan kokonaan maidoton, ja sokeri-sokeriton; ei fariini-, intiaani-, vanilja-, tms. sokerin kaltaista tuotetta.
Nyt huomaan tällä reissullain ( näin kun ns. valmiiseen pöytään asetun ) ettei se ole jonkun toisen tekemänä hyvä olleskana sillä masu piskuinen turpoaa! Se on ilmaa täynänsä ja ei toimi olleskana! Hankala on olla, sattuu! Vaik´ Kaiketonna syönkin.
   Onhan se toki hyvä kun yleensäkin jotahin löytyy itsellein syödä, sankkavan hyvä....
   Reissulle tälle lähteissä sai ilmoittaa etukäteen ( kuten yleensäkin nykyään saapi ain ilmineerata paikkaan jos toiseenkin, etukäteen ) erikoisruokavalionsa. Näin miekin tein ja taisinpas tehdä peräti pariinkin kertaa kun ensimmäistä kertaa en sit muistanut tehneenikään olleskana...
Perille tänne päästyämme huomasin kuin oli ollunna "informeisson-katkosta": ei aamupalalla hotellilla eikää sit lounas- ja päivällispaikassakaan mitään tietoa moisesta jutskastain! Niinpä kertoisin sit siinä heille mitä ei, mitä en syö tahi käytä. Ottelivat ylös ja alkoivat perehtyä asiaan tähän saaden jo sitten seuraavaan päivää miullehin "kystä kyllä". Se vaine ettäs...
... tää toisten tekemä Kaiketon sisältää näköjään myös LIHAA! Olisi siis näköjään pitänyt "listata" ettäs ei lihaa - kiitos.  Ainakaan näin paljon kuin täälläkin sitä laittavat tarjolle. Pitään nenga muistaa ( jos seuraavaa kertaa joskus jossahin tulee etehen ) kertoa tääkin tahi sanoa vaine ettäs olen sit Kaiketon vegaani?
   Ja se mikä on toinen juttu kun mietin jotta miksi tulee näinkin paljon ilmaa kertymään masuuni piskuiseen, niin se on se kun syödään perunaa kera lihan, kanan tahi kalan!
Kotonain en tee näin - tahi sit teen näin tosi, tosi, tosi, harvoin. Syön ain potut pottuina - silloin harvoin kun pottuja napsin, ja sitten "protskut" erilleen omanaan - silloin kun niitäkään syön. Tosi harvoin... kait...
Ja viel: kaaliraastetta kera tomskun ja tuorekurkun! 1.Raakaa syötävää liikaa äkkisiltään. Vasiten kaali. 2.Kotona syön näistä vaine kurkkua; ei ole liiemmälti rahnan taikaista ostelle muita "herkkuja" vaik mielein joskus niitä tekisikin.
   Elikkäs ei ihan hyvä tää tällainen "valmiiseen pöytään" meno, ns. täysihoito, toisten taholta tehtynä, kun vertaa siihen mitä isse syön tahi mitä isse Kaiketonna teen syödä issellein.   Päivänä neljäntenä.

  
   Aamusella :
   Kuudenneksi vanhin, ja muuten kuudenneksi nuorimmainenkin siin samalla, täyttävi tänä pänä JO 28-vuotta!
Oih, mihkä tää maailma onkaan mennyt, kerennyt:
muoskat kasvavat, elävät kukin tahoillansa omaa elämäänsä, perustavat parisuhteita, perheitä. Ovat aikuisia jo...
...ne pienet pirpanaiset jotka vasta äsken helmoissain juoksentelivat. ( Tippa tulee linssiin. ) 
   Mitä puolisoin nyt tuumaisi? Mitä hän kokisi ja tuntisi juuri nyt; muoskamme kun JO näin ISOja ovat? 
   Lähtökuopissa nyt, tänään; huomenissa kotio.
Ajatukset kääntyilevät eittämäti pikku hiljaa arkeen kiinni. Mitä pitää kois tehdä seuraavaksi ja milloin?
Hamppilekuriin, purukaluston pitäväisen tarkastajaan, pitää tilata aika - kenties Jyrällekkin pitäisi... Apoteekissa täytyy käväistä hakemasa määrätyt lääkkehet; täsä keskustassa kun ei resepti-apteekkia näköjään olekkaan olleskana...
Alla Omppu-Pomppu-puun kukkaset täytyvi alas laskea tulevan talven ejestä. Huusholli siivasta, kukkaset ne "millonat" hoidella siin sivussa. Käsitöitäkin olisi vuottamassa tekijäänsä jos vaine kerkiäisi. Tytttärein 24/7 tyköni jos ottaisin, mökillä käväisisin; karpalotkin vois sieltä poies poimia samalla. Talviset tassut Hepo Hopialle alle laitella, jne., jne.. 
   Tänään viel käväisen ( ns. ryhmän tämän, ryhmän-rämän, reissuohjelman välissä josain ) muutamat tulijaiset etsiskelemässä...
   ... ja mietin misä sie mahdat taasen tassutella? Mitä kuuluu - kun ei kuulu mitään?


2019.9.20.%20K%C3%A4nn%20ykuvat%20%281%2

   "Sieltä sitä noustaan."


   Vapaalla, lounaan aikaan:
   "Kuka ei kuulu joukkoomme "Y" tai "X"?" ( Kuten aikoinaan ala-asteella sen aikaisessa joukko-opissa - nyttemmin matenmatiikassa - kyseltiin. )
"Minä!"
   Edelleen, vaik toiseks vikaa päivää viedään jo, olen tämän joukkomme ulkopuolinen.
Tiedän: mene ja tutustu toisiin, tule tutuksi, muttas kun ei miusta ole "tuppaatujaksi". Ja tiedän senkin; ei kukaan tule vastaavasti "hakemaan"! Tiedän varsin hyvin.
   ( Tuolla aamusella, aamiaista syödessäkin, huomasin kuin mie mieluummin menen, istun ja ruokailen yssin siel ns. perimmäisessä nurkassa kuin ettäs pakkautuisin vaik meidän seurueen sekaan, tahi muiden vierahin joukkoon. Ei. En ole se, se ei ole mie. )
   Tosin, on meitä muitahii sillä täällä lounas/paivällispaikassa olen nyt laittanut silmään yhden toisenkin henkilön...
Täällä on yssi mies joka istuu täsä samaisessa perimmäisessä nurkassa, täsä ns. viimeisessä loosissa, ja syö täsä lounaansa, juopi jälkkärinä kaffeensa ja sitten poistuvi paikalta tältä poies. Juurikin miuta ennen.
Jos ja kun tulen tänne hänen täällä ollessansa, istuudun mie silloin johkin toiseen paikkaan yssinäin. Vuotan tovin siin nakottain ja kussa hän sit poistuu tästä loosista, kerään mie kamppeni sekä tassuttelen tähän - istun ja lounastan miekin.
   Mietinkin sitten et miksi sit lähdimmä koko tälle "seuramatkalle"?
1. Ei tarvitse itse ajaa autolla, ohjastaa Hepo Hopiaa, näin pitkän matkan päähän.
2. Pääsen vihdoin käymään Lapissa...
3. ...ja näin kopasemaan et onkoo tää "minä" vahi...
4. ... se meri?
Se täsä pääasia miulle on ja on ollunna, sillä tästä saa kuiteskin hiven "makua", tietoa ( vaik näin järjestetty onkin ) siitä et mitä on Lappi -syssyllä vaine tosin.
Ja viel näyttävi täsä vaiheessa et ei tään, ei ole mie. Sori vaine lappalaiset: näin taidatte miuta ilman viel jäädä...


   Käppäily Aurora-tuvalla:
   ( JK tekstit. )

   Luulin että "tupa" on jotahin vanhaa, jotahin hirsistä, jotahin iän ja ajan patinoimaa rakenelmaa. Sellaista pientä, tummaa ja kynnyksensä ylitse astuissa kumarrettavaa mallia.
Totuus kuiteskin oli ettäs tää nimenomainen -tupa olikin sankkevan nykyaikainen, lastulevyistä, metalitangoista, avarista akkunoista, yms. nyttemmin rakennettu kokonaisuus. Kuuleman enempi tällaisessa asussaan ulkomaalaisten turistien mieleen kuin sellainen vanha, hirsinen... Ja pask-at!

        
2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%281%29%20%

   Kiertyvi kuin vuosikerta-viini ikään. Tosin en viinejä tunne enkää tuota tiedä et "kiertyvätkö" ne mitenkä mau´iltansa muttas tuli vaine mielehen kun tään näin ja tätä katselin. Muttas jos ne viinien maut nyt eivät "kierry" niin kyl niiden ainakin PITIS kiertyä sillä mikä se olisikaan paree ilmaisu-kuva viinin maulle kuin "kiertyminen"?
Ja tää kelo, tään kelon kyljen "vuosikerta"-raidat, ovat kyl ihanaisesti kiertyneinä.


2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%282%29%20%

   Joku kuru tään Aurora-tuvan kupeella; tulla edellä päin, vasemman rinteen kyljessä, on tuvan tuon korkeiden metallipalkkien päälle rakennettu isohko ulkoterassi josa mm. järjestävät päivätansseja.
   Näin savossa asuneena ja kasvaneena totesan vaine et joku voisi tokaista tästä et tommonen rommelikko vaine!

2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%283%29%20%


2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%284%29%20%


2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%285%29.jpg

   Keloja harmajia kaksin tsipalein...

2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%286%29%20%


2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%287%29%20%

  Luttojoki jonka sivupuroissa esintyy mm. harvinaisia ja uhanalaisia Jokihelmisimpukoita elikkäs Rakkuja.  Näiden Rakkujen elinehtoina ovat puhtahat vejet sekä taimen-- että lohikantojen lisääntymiset sillä Rakkujen toukat elävät näiden kalojen kiduksissa toukkavaiheesaan ollessaan.  

2019.9.20.%20Auroratuvalla%20%2810%29%20

   Luttojoen laaksoa.   Vika päivä.


   Aamiaisella:
   Niin se vaine tääkin reissu nyt loppuansa näyttävi ( ja näin aamupalalla käyttää.... ).
Pakkanen panee parastaan ja kiristelee hampaitaan noin -5´C paikkeilla.
   Istun fyysisesti viimeisessä nurkassa, taasen. Ja näyttäisi et saankin istuskella aivan rauhassain. Se on tää tään ruokasalin ns. viimoinen paikka jonnakka kukaan ei tule. Kahta japanilaista lukuunottamati.
   Se on muuten yhden käden sormilla ( ns. ) laskettavissa et kuin monen ihmisen kera olen jutellut tällä reissullain:
Sen huonekaverin kera - pakolliset sanaset nuo niistä hajusteista.
Matkaoppaiden kera - pakolliset informeissonit hajusteista ja ruokavaliostain.
Ketä muita? Ihan siis kunnon jutteluja ja vapaaehtoisesti, muuta kuin pakollisia  asioita hoitain...?
Se nuori "kaveri" tanssi-iltana.
Sitten se yrittäjä ja hänen työntekijänsä, siellä torilla kun juteltiin yrittämisestä ja töistä ( löytyi muuten yssi yhteinen tuttavuuskin Työni kautta! )
Ja sitten ne kaksi japanilaista.
Siin kaikki" Ja kuitenkin: tällä reissulla ollaan/on oltu tänään JO viidettä päivää!


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%202..jpg

   "Matkalla."
   - niin täälläkin. Klo.10.00. oli lähtö. Vasta!
Jäänkö matkalla poies kyydistäni tästä - pysähdyn kohdallasi? Ottaisitko tykösi?
Mie ottaisin Miehen mielelläin, kuvatta kuumaa kuumoittamahan, mietoksia neidon ( Mummeron ) mielyttämähän, aatoksia aamuisia avartamahan...

   Valjunen.
Sodankylän ylä puolella, Peurasuvannon ja Petkulan välissä, bussin akkunan lävitse kännyllä kuvaten:

2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%203..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%204..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%205..jpg2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%207..jpg

   Välissä Tervola-Keminmaa/Kemi; "Kauas pilvet karkaavat."

  Takki tyhyjä.
   Tiedän seuduilla ole et - enää, kun palajan kotiain.
Ei ole ketään, ei kukaan, vastaanottamassa. Yssin uljaassa ykseyden yssinäisyydessä saan kotiain palata, kynnyksein ylitse astella. Yssin saan tupaani tuuliseen tassutella, "lapikkaani" lattiaani lapsutella...
Ei ole ketään, ei ylkää vastaanottamassa.
   Luin juuri täsä, täällä autossamme kiertävästä lööppi-lehden ( Ilta-Sanoma/Ilta-Lehti? ) horoskoopistain, vaik en niihin yleensa usko, enkää tuota luekkaan kuin harvinaisen harvoin, ettäs tarkistappas "tietos" toisesta; onkoo hän sittenkään siulle se oikia heppu?
Et tälleensä... pitiskö tehdä "päivitys" suhteeseen tähän? Vahi poikki peräti pätkäyttää?

   Pysähdys Ii:n kulmilla. Kaffeekupponen ja vessassa.
   Kiertelin ja katselin et tokko mitään miulle, jotahin kaffeen kaveriksi?
Kun katselen toisten evästystä: menee imelää leivosta, sämpylää monen moista, tahi sit muuta purtavan kaltaista. Imelän hampaille jäätelöä, limsaa, makeisia, keksejä...
Mitä miulle? Ei mitään. "Inge ting.": ruotsalaisten mukaan.
Kovin ovat köykäiset purtavat, ja oltavat, meikäläisellä.
Mietin että vaik´ nyt tuntuvi täl reissullain et olen "pyöriä kuin kinker-lammas" näin jatkuvaan syödessä ( sitä mitä nyt sit syödä on sanut, ja ollut ) niin sit sitä miettii et mitäs se olisi jos ja kun voisin syödä kuten muut, en olisikaan Kaiketon? "Huh!": täytyvi sanoa siihen; "Olisimma aikas possu jos sit!"
Niinpä: "Onni on olla Kaiketonna."

   Kauniita, "kaahee, aakee, laalee" -lakeuksia kohilla Oulunsalo-Kempele.

2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%208..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%209..jpg
  

2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2010..jpg


   Välissä rannikko-Pyhäntä. Siellä "jossain".
JK: Katsokaatte Armaat Lukijain kuin osaakaa olla kaunista syssyinen, värikylläinen, Suomemme maa!:

2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2011..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2012..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2013..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2014..jpg


2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2015..jpg


   Pyhäntä, Pyhännänjärvi ehtoon valonkajossa:

2019.9.21.%20K%C3%A4nnykuvat%2016..jpg


   Melkein kotona:
   Olen nyt tehnä näitä reissujain... enempi-vähempi... Nyt on EKA kerta ettäs kodin lähestyessä tuntuu et ompa muuten kiva tulla kotiin! Ikävä on ollut KOTIAIN miun!
Liekkö asiaan vaikutusta sillä ettäs olen nyt näin toisen ajamassa kyydissä mukana - tuskinpa suurestikaan?
Muttas sillläpä ehken on kun ei ole tarvinnut nyt huolehtia ajamisesta, mitä kautta ajeleisin, misä yöpyisin, mistä syötävää Kaiketonna, koska tään kaiken on joku toinen nyt huolehtinut jo ennen tälle reissullein lähtöä/lähtöämme. Näinpä olen saanut kerrankin OLLA vaine. Olla ilman huolta huomisesta, ilman "hätää" et mitä, mistä, milloin.
Olen myöskin nauttinut nimen omaan tällä reissullain, näin kun ryhmäsä mennään nyt, siitä ettei kukaan ole vetänyt miuta ryhmän toimesta, tahi sen taatta, mitenkään, mihkään, mukaan. Olen saanut OLLA vaine senkin puolesta, ihan omissa olossain.
   Kun näistä ei nytten olekkaan tarvinnut olleskana huolehtia niin olempas sit sen sijaan "keskittynyt" ikävöimään...
Ja ikävöimään samalla myöskin häntä joka ei nyt kotona vuota miuta...   JK:
   Se on kuulkaas Armaat Lukijain miun et näin muutamankin päivän jälkehen tästä reissustain summaan summa-sum-laarum jottas ei miusta lappilaista tehdä. Ei iskenyt Lapin-hulluus, ei purassut poro persuuksista, lapikas potkaissut kannikkaan Mummeroisen tään.
Maa-krapu ielleen olen - ja halajan vesistön äärehen. Ei, vesistölle en mene muttas sen äärehen; kyllä-kiitos.