Juurikin äsken mustikasta tulleena totean ettäs miksi ihmiset riipovat marjoja sillä keräjällä, sillä rohmulla? Miksi eivät poimi käsin? Sillä rohmulla kun maasto on kuin olisi raiskattu tienoot. Ei sieltä sen jälkeen paljoa kannata enää muiden perästänsä mennä poimimaan. Eikä siks toisekseen viitikkään kun on niin karsean näköistä tienoot ne jois sillä on riivitty.
Poimisivat mieluummin käsin, siististi, nätisti.
Ensinnäkin se maasto jäisi kauniimmaksi ( kuin nyt joku muukin kuin vain mie siitä välittäisi että miltä marjamaat näyttävät? ), ja myöskin sieltä olisi perästänsä tulevilla kivempi poimia jäljelleen jättämiään marjoja - kun empää usko että kukaan käsin ns. hehtaari tolkulla keräisi puti-puhtahaksi koko tienoota vaan kaik taitaa ennemminkin näykkiä sieltä ja täältä ne ns. parhaimmat kohdat jättäin näin sitten myös tällaisille tarkkojille kuin miekin marjasia jälkeensä poimia.
Ja mikä parasta miusta niin saisi valmihiksi puhtahat marjaset keräysastiaansa. Ei tule kannettua turhia lehtiä, oksain tahi varvukon pätkäsiä kotia marjoin ohella. Ei kanna turhaa painoa mukanansa - vain ne puhtahat marjaset. Eikää tarvihhe tehdä "samaa työtä kahdesti" perätysten: ensin keräillä ne marjaset kera roskain sankkoon ja sit kohta kotonaan siivoilla ne roskat poies elikkä "kopeloida" samaiset marjaset taasen uudemman kerran. Kun kerää valmiiksi puhtahana niin välttyy tältä tupla-työltä. Olkoonkin ettäs puhtahana poimiessa saattaa mennä hivenen pitempi aika kuin roskain kera rohmutessa rohmulla tahi käsin... Mutta silti... Opetelkoon vaik poimimaan kaksin käsin kuin mie poimin. Ja ain puhtahana. Suoraan pakkaseen.
   Kerkesin hivenen näin aamu tuimaan käydä poimimassa sinikoita ( yhtään musta-mustaa mustikkaa kun ei eteeni osunut vaan oli ainuustaan sinisiä sinikoita poimittavana ) ennen Töillein menoa. Löysimpäs sieltä myös hivenen vattuloitakin. Jam. Poimin nekin sinne sinikoiden joukkoon. Ompaan sitten talven suurilla pakkasilla ylläreitä mukana kun pakkassestain sinikoita syyvvä ottelen.

20689489_1642134469153286_84267389012831

Se vaine jotta saje ajoi tällaisen ei-niin-innokkaan-poimijan kotia kohden jo muutaman tunteroisen jälkeen sillä se mikä aamulla ani varhain valkeni Aurinko Armahan loistehella niin onkin nytten jo "Esterin perseestä" tulevana vesiryöppynä romisevaa sajetta tällä hetkellä. Ei sinne enää kehtanut jäädä itteesä ja marjojaan kastelemaan - tahi sitten poimimaan niitä jo valmiiksi märkiä marjasia. Muttas onneksi kuitenkin ehdin edes hivenen saada kasaan.
   Tosin tässä päivää muutamaa sitten tyttärein miun kysäisi miulta ettäs ostaako mummo mustikoita; muoskain mukelot keräävät ( sen minkä keräävät ) ja sitten taskurahaa vastaan niitä antelevat. No, mitäs mummo siinä vaiheessa muuta voikaa ( ja haluaakaan ) sanoa kuin että totta kait ostan. Hyvänen aika - jos pienet piipertäjät edhoin tahdoin haluavat poimia ja viel niin että haluavat sillä itselleen taskurahnaa ansaita niin tottakait sitä pitää kannustaa ostamalla niitä. Lupasinkin että ostan kyl kaiken mitä kasaan saavat. Ns. maksoi mitä maksoi. Tosin äitinsä tuumasi että jos nuin "into-pinkeenä" oimivat niin ehken noin puolisen sankkoa voisi olla tuloillaan...
  Näin kun miekin nytten kävin sieltä sinikoita poimimassa kuten nyttemmin jo muutamia viikkloja ovat monet muutkin tehneet niin voinen kuitenkin sanoa ettäs turhan aikaseen miekin siel "rohmusin" niitä itellein kun miusta ainakin ne viel raa´an puoleisia ovat. Ainakin tuolla mistä mie niitä poimin itellein.
Mietinkin ettäs miksi ihmiset ( aina ) poimivat marjoa ( vasiten sinikat, lakat ja puolukat ) niin paljon raakana tahi puoliraakana? Miksei niihen annata kypsyä ihan rauhassa metsissä ja sitten kunne ne ovat täysin kypsiä nin sitten poimita ne? Ymmärrän kyllä että itsekukin pelkää että kun ne toiset muutoin poimivat ne kaikki marjat poies eikä jää itselle mitään. Ymmärrän  hyvinkin. Mutta kun hyvänen aika - onhan siellä metsissä marjaa poimia itse kullekkin! Tuskimpa vaine ne sieltä kesken loppuvat. Ainakin jos on mitään uskomista siihen mitä ain toitottavat ettäs kun niin ja niin paljon jää marjaa vuosittain metsiin poimimati. Miksi siis pitää mennä ja kiiruhtaa niin aikseen poimimaan? Nyttenkin totesin tosiaan että ovat viel hivenen raakoja kaik sinikat.
Paree on palata "astialle" vasta parin-kolmen viikon päästä. Silloin ne voisivatkin jo olla lähes kypsiä. Joten ei tässä miullakaan viel mitään hätää ole sinikoideni perään. Kerkiin ihan hyvin paneutua niiden pariin vaikkas sitten kunne Työni loppu; kun täsä sain tietooni ettäs se loppuukin nytten jo kolmisen viikkoa ensitietoani aikaisemmin tänä syssynä.
   Olipas se vaine ihanata olla siel luonnon helmassa. Ihan ypö-yssin. Ei ristin sielua misään päin. Ei ketään, ei mitään - missään. Autuaallinen hiljaisuus. Vaine pikkulintuin liverrystä, tikan ääntelyä ja tuulen huminaa honkain oksistossa. Ei itikoita, ei hirvikääpäjäisiä, ei huolta mistään höppijäisistä. Aurinko Armas helotti, oli kuivaa maastossa kuin ilmatilassakin - kunne sitten alkoi satamaan... Vain mie yssin ajatuksieni kera...
...sekä läheisen, suuren mäen takaisen 5-tien ainainen hurina, läheisen kyläntien autojen surina ja sit viel sen takusen rautatien kiskoin kolke!