Töissä saanen leipoa, tehdä, asiakkaille, ihmisille muille, Joulutorttuja luumuilla ja muilla hillokkeilla myös.
Itse jään kuitenkin aina paitsi :(

   No, minkäs teet - teen itseillein sit ja kaiken alusta lähtien ( eiks olekkin helppoa? ) kun ei kaupoista Kaiketonta saa: hilloissa on sokeria, taikinoissa myös. Hyvässä, huonossa lykyssä maitoakin ja etenkin gluteenia, yms..

   Eilennä tein luumuhillokkeen, luumusoseen ja niinkin "tinkaan" et blenderini sanoi jo ettei jaksa enää! Se teki tenän siten et ajattelin sen jo viimeisen päivänsä nähneen kun hiljaiseksi alkoi niin. Ei ääntä, ei älähdystä mihkähän laista. Vaiti oli ja aivan hiljaa.
Mikäpä mie olen moista päättäväisyyttä vastahan tinkaamaan? En mikään.
Putsi-putsistin vaine moiset Känkkä-Ränkän ja jätin rauhaan kassotaan huomenissa kuin suu pannaan....?

   Tänä aamuna sit kosiskelin sitä aamu-smoothiellein ja eiks mitä; henkiin herkesi ja taipui tahtooni, moinen rakkine. Siinä me kaksissa tuumin, sulassa sovussa, muina miehinä "hyrinöitiin" keskenämme kuin ei mitään "suukopua" olis ollutkaan?
En kuitenkaan tohtinut uudemman kerran kiusata sitä, et oisin loputkin luumusoseeni toisen kerran saanut lävitseen blendailla, vaan jätin sen vain tekemäti. Ajatuksella et kyllä se tuonkin vertainen sose miulle kelpaa - miehän ne syön, ja paree-soseesta teemmä ne Töihin lupaamani yksilöt sit...

    Eilennä ehtoolla samaten teimmä Joulutorttuin taikinankin ekan valmiiksi; sen kun pitää yön yli anataa huilia viileässä.
Ajatuksella et palataampas koko astialle huomenissa....
    Ja vaikkas olemma näköjään juuri 1.marraskuuta viimeksi julkaissut tään ohjehen täällä teille Armahat Lukijain miun, niin täsäpä tää tulee nyt sit JO uudelleen:



   JOULUTORTUT "VOI"TAIKINASTA:.

   Ekana päivänä.
   Tee luumusose.

n.250g kuivattuja luumuja
hivenen vettä
- Laita luumut likomaan peittyvään veteen.

ÄLÄ liota luumuja "olemattomiin" vaan juuri silleen et ne vaine pehmiävät.
- Blendaa luumut soseeksi.
Itse blendaan aina osissa sillä blenderini ei "vedä"  ( kuten kerroin edellä.... )tällaistä isoa massa muussiksi kerrallansa vaik´ muutoin hyvä onkin....
- Laita luumusose kylmään vuottaa.
--------------------
   Tee taikina.
2dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta

1-2dl Viljatuotteen tummaa jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
250g kasvis-leivontarasvaa
250g kasvis-tuorejuustoa
1kpl kananmuna
ja lot of leivontarasvaa kaulintaa varten

- Sekoita kuivat ainekset keskenää sekaisin.
- Lisää kasvisrasva pieninä palasina sinne kuivien aineiden sekaan käsin sormilla murumaiseksi seokseksi samalla murentain koko taikinainen massa.


2%2C1%20%281%29.jpg

- Lisää kananmuna ja "tuorejuusto" sekä vaivaa taikinaksi.
( Käväisin itse eilennä Kalakukko city go go:ssa ja onneksein lköysin sieltä itsellein passelia kasvisperäistä tuorejuustoa - omalta kylältä sitä kun ei löytynyt.... )


3.jpg

- Aseta tämä taikina jääkaapin kylmään yön yli huilimaan.
( Jälleen kerran kylmään laittaissa "koversin" taikinain näin reunoja myöten: kylmettyy taikina nopeemin, tasasemmin. )

   Toinen päivä:
- Nosta taikina kylmästä poies.
Jos tuntuu et taikinainen on liian notkiaa tavaraa, niin käytä taikinaa ensin tovinen vaikka pakkasessa.

Notkista taikina kylmästä otettu, jauhotetun pöytäpinnan tahi leivinpaperin ( kuten mie tein nyt ) päällä ja taputelyy se siihen pöydälle litteäksi levyksi.

4.jpg

Muotoile neliöksi tahi suorakaiteen muotoiseksi, kaulinta käyttäin.

5.jpg

- Levitä kasvisrasvaa levyn tuon päälle siten et peität siitä kolmanneksen sillä -rasvalla.
Ihan sama mihkä kohtaa kolmanneksen sitä laittelet; päätyyn tahi keskelle, muttas kuhan laittelet ja taittaissa kassot sit et mistään kohtaa ei tule paljasta taikinapintaa vastatusten toisen paljaan taikinapinnan kera, vaan on se rasva siin välissä; rasvapinta taikinapintaa vasten.

Toiset levitelyy rasvan raastinraudalla, toiset juustohöylällä. Mie levitän perinteiseen Korvapuusti-tyyliin voiveitsellä vedellen.
Muttas kun levität ( vaik tuolla veitsellä ), ni kasso ettet riko taikinan pintaa kun veitsellä vetelet!

6.jpg

- Taittele taikina levy kasaan; se rasvapinta sitä taikinapintaa vasten.
Painase taitettua taikinamassaa käsin tahi kaulimella hivenen, muttas vaine hivenen, ettei aikaan saadut "lehtikerrokset" mene kasaan.
- Nosta taikina levynä PAKKASEEN ( ei siis jääkaappiin vaan ihan pakkaseen, pakastekaappiin/arkkuun ) noin vartiksi-kahdeksikymmeneksi minuutiksi.

- Tee tämä kaulinta, rasvan levittelyy, taittaminen, pieni painallus ja pakkaseen vienti noin kuusi-seitsemän kertaa ( itse tein yhteenä neljä kertaa.... ).
- Viimeisen kerran jälkeen jätä taikinainen tuo lepämään jääkaappiin epämääräiseksi ajaksi.
Tunneiksi useammaksikin, yön yli....
Tahi pistä pakkaseen ja ota työstön alle jo parinkymmenen minuutin kuluttua.
- Sit kunne "jäähyläinen" kylmästä tulee niin...
- Kaulihde tästä massasta sellainen neliö/suorakaide jolle jää paksuutta muutamia millejä/puoli senttiä.


8.jpg

( sori kännykän kuvan tummuus... )
- Leikkele tästä neliöstä haluamasi muotoiset Joulutorttenat, laittele luumusosetta mukaan ja taittele Joulutortuiksi sekä paistele...


9.jpg

- ... kiertoilmauusissa n. +225´C kunne valmista tulee.

15.jpg

   Itse huomannut olen, ettäs paree on tuo aikas ärhäkkä lämpö ko pienempi: pienemmässä vaine rasvat tihkuavat ja räiskyävät. Ei paistu oikein siis.
Tosin kovemmassa sit pitää vartoa ettei tähtien sakarat kärtsää!

Elikkäs jos ja kun ensi kerran teen näitä, niin teenpäs sit muun mallisia kuin tähtösiä. Vaikkas kukkasia...

13.jpg

Lehtevyyttä sain mielestäin ihan hyvin jo tuolla neljällä kääntö/kaulinta kerralla. Tosin tässäkin; mitä enempi malttaisi käänellä, niin sitä lehtevämpää tulisi.
   Jos harkitset voitelevasi näitä Joulutorttuja kananmunalla ennen paistoaan; en ihan ensimmäisenä olisi suosittelemassa sitä tointa jotteivät aikaan saadut lehtevä-kerrokset umpehen menisi vahingossa.

Sen sijaan ripotelyy vaikka tomppaa yllensä.... jos tomppaa voinet käyttää.... kyl makua on ihan kivasti.
Tosin ensi kerralla luumusosetta enempi - siit mie tykkään!


    Nyt teimmä tätä taikinaa näiden tuplaten tuon ohjeeni elikkäs rasvaa 500g ja luumusosetta yhteensä 600g kuivaluumuista.
Taikinainen tuo meni kokonaan muttas -sosetta jäi vielä jäljelle.
Enkähän mie raaski mitään hukkaan heittää jotenka....