Maailmalla liikuessain ja kulkiessain olen laittanut ( en "pistänyt" ) silmään että miksi ihmiset ajavat autollaan niin että eivät ole sitä putsi-puhdistaneet talven tuiskujen lumimassoista? Puhun siis ihan jopa massoista silla monen auton lumi ynpäröi ja kuoruttaa kauttaaltaan kuin kerma konsanaan, jonkun täytekakun pinnan. Ihan jokahisesta kohdasta siitä - aivan kuin sitä lunta olisi vejetty jollain isolla leivontalastalla ihan varmasti ja ihan jokahiseen kohtaan; ettei vaine "kakkua-kaunista" sieltä alta yhtään näy. 
Mutta jos onni on ollut suosiollinen niin kyseisen auton kuski ( sillä useinhan tää nyt sen kuskin hommiksi jää... mitäs sitä muut moiseen hommaan "tikkua ristiin laittaisi": "En ainakaan minä." ) on hyvällä lykyllä skraapannut ittesä eteen sellaisen pienen pienoisen ( hädin tuskin naamansa kokoisen ) kurkistusaukon auton uumenista avaraan maailmaan. Ja se sitten on tosiaankin vaine sellainen pieni aukko josta kyseinen kuski kykenee näkemään juuri ja juuri VAIN sen että mihkä hän ajaa.
   Miulla ajatuksein, ja ymmärryksein, sanoo että pitishän sitä nähdä myös YNPÄRILLEEN ( ainakin sen kuskin ) jotta tietää mitä muuta siellä liikenteessä tapahtuu? Esim. onko joku tulossa sivukadulta kylkeen tai onko joku pieni, vikkelä, kulkijan taimi, juuri astumassa suojatielle - sillä nykyäänhän sekin että joku on astumassa suojatielle ( jotenkin ilmeet, eleet, kehonkieli sen näyttää ja ilmi tuo ympäröivään maailmaan ja etenkin liikenteessä liikkuville autoilijoille ) tai on aikeissa astua sille on autoilijalle pakollinen väistämisvelvollisuus! Mitenkä tämä "iglussaan" kulkeva, tai siis sitä ohjaava, henkilö siitä pienen pienestä "iglun" savureijästään sen näkee - ei mitenkään.
Noin muutenkaan ei se miusta ainakaan kivalta näytä kun auto on "kuorrutettu" lumella... ja siksi toisekseen sehän jo sinällään luo kanssaliikujille ( niin toisille autoilijoille kuin myös pienemmillä kulkuvälineillä liikkuville - tai vaikka "vain" jalankulkioillekkin ) vaartilanteita. Ajatelkaa jos siitä auton kupeelta, sen ikkunoilta, tahi ( ja etenkin ) sitten sen katolta lähteekin auton vauhdista " huumaantuneena" ( ihan pelkästään vaikkas taajamanopeudella ajaessa )  isompi massa liikenteeseen? Jos sattuu viel olemaan jäätynyttä lunta siellä alikerroksissaan tai muuten mukanaan... Tai vaikka vaine höntyistä lunta joka pelkästään taajamassa liikkuissa, autoillessa, pysyy kauankin aikaa auton katolla paikallansa... niin kun se lähtee sieltä "pöllyämään" ja sokaisee näin takanaan tulevan autoilijan estäen hänen hyvän näkyvyyden eteensä!
   Oliskoo siis edelleenkin "maltti valttia": maltettas aina ennen liikenteeseen lähtöä puhdistaa, skraapata, se auto IHAN jokahisen ikkunan kohdasta! Sillä se antaisi huomattavaa turvallisuutta meille kaikille - ja kuskillekkin.

   Toinen asia joka liittyy mielestäni aikas läheisesti tähän edelliseen asiaani... tai siis mie ainakin rinnastan sen...
   Miksi ihmiset ja etenkin nuoret ihmiset, kulkevat talvet pitkät takki auki reuhottain? Ja ilman päähinettä, käsinettä?
  Siis jotenkin menee jakeluuni ettäs ns. teinit tai vaikka noin alle 16-kesäiset sitä tekisivät kun "kampaushan siinä menee pilalle" tai "onhan se kovemman näköistä kun kulkee rotsi auki tai pää paljaan". Vaikkas näin vanhemmalla järjellä ajateltuna nämäkin ajtustavat ovat ihan sieltä jostain... ja jota muistini mukaan miekin noissa ijissä harrastin...
   Mutta että aika-immeiset, aikuiset - en jymmärrä. En sitten olleskana.
Miksi, oi sanokaatte miksi he-kin?
   Onkoo niin että jotkut meistä aikuisistakin pelkää että "kampaus menee pilalle"? Jeeru, eikös jokahinen Suomessa kasvanut ja elävä immeinen tajua että nyt on TALVI ja se nyt vaine vaatii "pieniä uhrauksia" niin miehiltä kuin naisiltakin esim. kampauksien osalta? "Ei se ole miun pääni se ainua pää jonka kampaus latistuu jonkin päähineen alla aivan pannukakuksi."
   Tai, vai, kulkeeko aikuiset takkinsa "Seppo-seljällänsä" sen taatta että se luo heille-kkin jotain katu-uskottavuutta? Vai onko niin että ( anteeksi jos luokkaan tällä jotain teitä Armaat Lukijani ) esim. tukevammat ihmiset ajattelevat sen auki olevan takin luovan heidän kehostaan ns. hoikemman näköisen kun silloinhan ne takin kaksi lievettä "halkovat" ihmisen etupuolen pariinkin kertaan osiksi? Onko siis ns. hoikemman hahmon tavoitteleminen/luominen tämän "Hollin tallin" tarkoitus? 
Vai onkoo vaine yksinkertaisesti kyseinen ihminen joka on "iät-ajat" elänyt ja asunut täällä Pohjolan perukoilla, kokien mm. nämä "paukku-pakkaset" ja kaikkinaiset ilman muutokset, sattunut pukeutumaan liian topakasti? Onkoo hän laitellut yllensä liikaa taminetta?
   Tämä ei kyllä tunnu miusta mitenkään uskottavalta... ... kuin ei myöskään päähinettä/käsinettä kulkeminenkaan. Siksipä ehdottaisin että laitettaisiin takki kiinni: jos on liian tukeva takkiinsa ( anteeksi taasen suorasukaisuuteni ) niin hankkikoon tahi ostakoon jostain OIKEAN kokoisen takin itselleen. Jos on epätietoinen vallitsevasta "ilmatilasta" huushollinsa ulkopuolella niin pistäytyköön ensin porstuassaan klyyvärinsa kera "haistelemassa" maailmaa ennen kuin lähtee varsinaisesti ulos,  ja sitten pukeutukoon oikein. Vaikkas kerroksittain: jos tulee liian lämmi niin siitä on sitten vara vähennellä kampettaan johkin mukanaan kulkevaan kassiin tahi massiin.

   Viel kolmas...
   Asun tällaisessa rivari-koloonassa. Kolonassa jossa on yhteensä noin vajaata kaksikymmentä porstuaa ja kaikki sijoitettu sisäpihamme ynpärille niin että jokahisen akkunasta näkyy toisemmo ulko-ovi. Jotenka mihkäs täällä silmänsä pistäisi kun vähäkään sattuu ulospäin akkunastaan katsomaan? Tahi kun lähtee ulos ovestansa? Jotenka...
   Miksi immeiset eivät putsi-putsita porstuansa edustaa talven aikan kertyvästä lumesta? Miksi he jättävät kaiken sen satavan lumen siihen niille sijoilleen tahi häädin tuskin harjallaan siirtävät sen rappustensa ja pihatien väliin lumet juuri ja juuri jalan kuljettavaksi poluksi TAI SITTEN eivät tee tätäkään vaan astuvat ns. aina samoille jäljilleen ja muodostavat näin porstuansa eteen askelluspolun?
Onkoo tuossa järkeä? Jos on niin valaiskaatte miuta - kiitos.
   Miusta kun on paljon kivempi kulkea ihan "selkeässä" maastossa, ihan "laijasta laitaan" eikä ain vartoo että astunko juuri samoille jäljille - jottei mene vahingossa lunta kenkiini. Saati sitten jos kannan jotahii mukanain; mahtuisi paree kulkemaan kahden käissä roikottavan kassin kera kotiansa ja sieltä poiskin päin. Ja onhan se vaaraa ja onnettomuuksiakin luova jutska: jos täytyy "taiteilla" pienellä, kapialla, polulla ( tahi niillä askeljäljillä ) niin siinhän on mitä otollisin horjahduksen ja kaatumisen vaara!
   Tosin täytyy myöntää ettäs jos sit taasen toisaaltaan ain "hinkkaa" kulkuväylänsä IHAN "pohjamutia" myöten ja näin saapi tiettyjen säiden kera aikasiksi siihen kaljaman niin sekään ei kyl ole hyvä...
   Muttas kuitenkin eiköö tuota voi sen vertaa "kroppaasa heilutella" että porstuansa edustan siistinä pitäisi ( mikä sitten onkin taasen kenenkin "siisti" -kriteerinsä - se onkin sitten ihan eri jtuska... )?

   ... ja neljäskin jutska:
   Samaten kun tuiskussa, tuulessa ja vasiten sitten näihin jälkeen, ain putsi-putsistelen autopaikkani ynpäristön ( sekä sen polkusen sieltä tuonne takaovelleni

2016.2.16.%20Tyt%C3%B6t%20kerhoon%20%281

- sen josta olenkin jo tänne skriivannut tarinassani lumen olemassa olosta ja lumitöistä ) kolaten, lumentyöntimellä työntäin ja joskus jopa tarvittaissa harjasella vedellen, niin pohdiskelen ettäs...
   Miksi immeiset eivät ( yleensä siis kaik´ immeiset - tai ainakin täällä Kulmakunnan koloonassa ) pidä parkkipaikkaansa siistinä, lumetonna? Miksi he antavat niihin kertyä isojakin "vallaja" lunta?
Onko se laiskuutta? Jotenkin kallistun todella paljon tähän suuntaan, sillä sen mitä mie nyt olen oppinut tuntemaan esim. tämän paikan asukkaita niin kaik kyllä ovat kykeneviä, liikkuvia, eivätkä ole mitenkään esim. liikuntarajoittteisia, etteivät voisi moista hommaa "harrastaa".
Vahi onkoo siihen jotain muuta syytä olemassa - keksittävissä?
   Itse ajattelen tätä asiaa lähtökohtaisesti niin että ohnan se huomattavasti helpompi lähtiä Poika Poloisellain siitä parkistansa liikenteeseen, tahi palata avarasta Maailmasta kotia, kun saan ohjastettua Heposeni ihan helposti ja muitta mutkitta siihen paikallensa. Ei tarte ajella "kieli keskellä suuta" ja pikku hiljaa "liruttain", vartoin ettäs millon alla olevat isotkin polanteet tahi ynpärille kertyneet lumivallit "vetäsevät" ajokkini naapurin auton kylkeen.
   Eli se että mie viitsin kolailla ain lumia sieltä poies ( vaik kuin siitä marisen ) on mielestäin loppuin lopuksi vain "ennalta ehkäisevää" toimintaa niin autoni kannalta, mahdollisesti kukkaroni kannalta kuin tietty myös miun itseni kunnon kannalta; saan liikuntaa siitäkin toimestain. Eiks se olisi näitä kaikkia myös muillekkin?