Kirjoitan uudelleen Piippareiden ohjeen tänne ( viimeksi kirjoitin viime marraskuulla ) sillä nyt tein hivenen erilaisella koostumuksella nämä kuin silloin ja ihan ison taikina määränkin...

    Maidottomat, gluteenittomat, hiivattomat, soijattomat, pähkinättömät, jne..........

IMG_0001%20%281%29.jpg

9 / 4 1/2dl siirappia
2 / 1rkl inkivääriä jauhettuna
2 / 1rkl kanelia jauhettuna
2 / 1rkl pomeranssinkuorta jauhettuna
4 / 2rkl neilikkaa jauhettuna
600 / 300g maidotonta leivontarasvaa
6 / 3kpl kananmunaa
4 / 2dl sokrua
3 / 1 1/2l gluteenitonta jauhoa
2 / 1 rkl leivontasoodaa

- Mittaa siirappi kattilaan sekä kaikki mausteet.
Kiehauta ja vie vaikkas ulos jäähtymään.
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokrut valkeaksi vaahdoksi.
- Lisää rasvaseokseen kananmunat; vaik kaksi kipaletta kerrallansa, ja vatkaa sekaansa.
- Mittaa jauhot, ja sooda jauhojen sekaan.
- Kaada osa jauhoista rasva-sokru-munaseokseen.
- Kaada osa jäähtyneestä maustesiirapista taikinan sekaan...
- ... jatkaen näin niin kauan kunne taikina on kokonansa valmis.

IMG_0007.jpg

- Jätä taikina lepäämään yön ajaksi umpinaiseen astiaan tahi muoviseen pussiin jääkaappiin, ja leivo vasta seuraavana päivänä Piipparit.
- Seuraavana päivänä ota ain palanen taikinasta käsittelyn, leivonnan, alle ja jätä loppu kylmään jääkaappiin vuottamaan.
-Kaulitse taikinapalasesta laakea, olisiko noin vajaa 0,5cm vahvuinen levy - tahi sen paksuinen kuin haluat...
- Ottele levystä Piipparimuotilla haluamasi malliset Piipparit tahi sitten piirrä esim. omat Piipparitalon mallit paprulle ja leikkele ne sitten tästä levystä.
- Nosta saadut Piipparit leivinpaperilliselle pellille joko käsin jos ne leivontapöydästäsi irtoavat itsestänsä tahi jos eivät irtoa niin irrottele varovasti vaik paistinlastalla irti, ja paista...
- ... kiertoilmauunissa +180´C kunne ovat sopivan väriset.

   Leivontaan käytin 600g taikinaan tällä kertaa Viljatuotteiden tummaa jauhoseosta noin 5dl ja vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta noin... olisiko jotain 5dl.
Sitten laittelin pikku hiljaa Jytten tummaa ja vaaleaa ( puolet ja puolet, tasaväkisesti ) jauhoa noin 12-14dl. Elikkäs jonkin verran vähemmän jauhoja yhteensä kuin mitä tuo vanha, vanha, vanha, ohjeeni neuvoo ( se on tavan jauhoen leivontaohje ) sillä Jytte-jauhot turpoavat taikinassa ollessaan.
Näimpä jos teet tällä ohjeella, lisäile Jyttejä pikkusen kerrallansa, anna taikinan hu´uahtaa ja katso tarvitseeko viel lisää jauhoja. Aikaa vaativaa mutta palkitsevaa sillä taikinasta ei tule näin liian "tönkkö-suolattua-muikkua" vaan ihanan joustava ja notkea.
Silloin on jauhoja aika lailla mukavasti kun taikina alkaa irtoamaan sujuvasti kulhosi reunoilta kun sitä sotket ja kääntelet siinä ynpärinsä.
   Aloita taikinan teko sähkövatkaimella mutta jos et omista yleiskonetta niin "vanhassa vara parempi" ja tartu puuhaarukkaan - taikinaseoksen sotkeminen onnaa sillä todella hyvin ja saat tuntuman siitä minkä verran niitä jauhoja pitää loppuin lopuksi taikinaasi laittaa.
Vatkata tarvitsee oikeestaan vaine rasva ja sokrut sekä munat sit siihen. Jauhot ja siirappi - ne vaine sotketaan sinne mukaan saaden taikina aikaseksi.
   Käytä leipoessasi jauhoja taikinan alla ja tarvittaessa hivenen taikinalevynkin päällä niin leivonta sujuu mukavammin eikä taikina tartu pöytääsi eikä kaulimeesi.
   Leivo joko koko taikina ensin ja paista sitten tahi työskentele vuorotahtiin: tästä 600g taikinasta tulee noin 16 pellillistä tavan Piippareita.
   Muista että Piipparit eivät tarvitse olle tumman puhuvat ja kovat kun otat ne uunista poies. Mie tykkään että ne ovat juuri ja juuri jostahin reunalta hivenen väriä saaneet ja ainakin altansa viel ihanan pehmiät. Kyllä ne Piipparit sit syöntiään vuottaissa siitä viel koventuvat ihan rapsakoiksi.
Paistuvat suht´ äkkiä - älä karkaa hirmu kauaksi uunisi ääreltä paistaessasi näitä.