2022.1.3.%20Tsipanniekat%20Kaiketonna%20 

   Monelle tuttua-huttua, mut siltikin - laitampas tähän tään taasen....

   Ekana päivänä:

Puuron teko.
nokare leivonta kasvisrasvaa
4dl vettä
4-5dl riisiä
2l riisimaitoa
( ripaus suolaa )
 
- Nokere rasvaa kattilanpohjalle sulamaan - näin vältät paree puuron pohjaan palamiselta.
- Kunne rasva on sulanut, lisää vesi ja sa kunne vesi alkaa kiehumaan lisää riisit veteen.
Imeytä tää vesi määrä näihin riisiin.
- Ja kinne riisi on imeneyt veden lisää pikkuhiljaa riisimaidot sekaansa.
- Hämmhytä vähjä välleen, ja välleen vähän, jotta ei tosiaankaan kurahda pohjaan kiinni.
- Ripauta keiton loppu puolla soulaa sekaan makusi mukaan jos haluat sitä käyttää.
- Nosta puuro jäähtymään ja anna olla yön yli kylmässä, vaikka jääkaapissa.

   Taikinan teko.
5dl vettä
3dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
1dl Vilajatuotteen vaaleaa jauhoa
reilu loraus kasvisruokaöllyvä
( ripaus suolaa )
----
Sekä kananmunia rikottuna ja kevyesti haarukalla vatkattuna, sekoitettuna....
ettäs tiranen ( vajaa 1,5dl riisimaitoa; "varasta" vaikka puuron keitinmaidosta osanen tähän.... )

Tee siis piirakkataikinakin edellisenä päivänä valmiiksi jotta se kerkiää vetäytyä ja tässä tapauksessa "turvota" kun on näistä jauhoista kyse.
- Ota haaleaa vettä astiaan.
- Lorauta öllyvä sekaan.
( - Ripauta suola - jos sitä käytät. )
- Lisää jauhot ja sotka taikinaksi.
Anna taikinan vähän aikaa vetäytyä issekseen ja katso sitten, ettäs pitääkö lisätä lisää jauhoa vahi ei. Anna taikinan olla "venyvää" kuosiltansa, sellaista kuohkeaa. Älä tee siitä kivikovaa.
- Ota tuorekelmua jonka sisälle pötköksi laittelet tään taikinan yön yli kylmään, tai sitten takuuvarmasti umpinainen lasinen tahi muovinen astia jossa on kansi, ja sit siin astiassa kylmään.

  
   Päivänä toisena:
- Nosta puuro huonetilaan lämpimään. Hämmähytä se sekaisin.
Katso tarvihteeko sille tehdä mitään?
Lisää sekaansa kananmunia ( siis raakoja kananmunia! ). Mie tarvihin nyt kaksi kipaletta niitä tähän puurooni miun.
Jos on liian tiukka puuro, niin ota pieni kasari, lämmähytä siin lisää riisimaitoa ja kaada sitä sitten puuron sekaan sen ensin jäähdyttyä hivenen.
Käsin hämmentäin tunnet milloin puuro on paree.
( Maistele suola, jos sitä käytätä ja lisää viel suolaakin jos on tarvista. )
Valmista paistuneiden piirain laskupaikka:
Jotahin sanomalehteä jonnehin laskutasolla ja siihen sitten aikanaan vejät leivinpaperien kera pelliltä piiraat jäähtymään.
Siin voit sitten myöskin voidella piiraasi....
Valmistele tsipanniekkujan leivontapaikka:
- Ota Viljatuotteen vaaleitajauhoja tykö.
- Varusta jokin leivontaveitsi, -lasta, tms. paikalle. Samoin kuin itse pulikka ( Juman....kekka; ei mikään kaulin, vaan PULIKKA! )
- Kokoa jauhoja yhteen isoon kasaan ja sihtaa käsin toisaalle pöydällesi ainakin kahteen paikkaan jauhoja...
- Ota jokin muovinen pussi, kaksi, kolmekin ja leikkaa ne auki leveäksi kappaleiksi.
Varusta myöskin kaksi leivinliinaa tykösi.

   Aloita leivonta:
- Nosta taikina jääkaapista ja leikkaa siitä PALANEN, noin 12 piiraan kuoren verta, ja palauta loput sitten kylmään takaisin!
- Tee tästä palasestasi pitko ja paloittele se 12:sta palaseen.

270152302_1489849118053491_7614828727747

- Pyöräytä näistä palasista pallerot ja sitten tee niistä kakkarat. Ja kakkarahan on sellainen pieni "plätty" jonka olet tehnyt tästä pallerosta painasemalla sitä kevyesti siinä ison jauhokasan jauhoissa.
Ja jätä se kakkarasi siihen jauhokasaa vuottamaan kunne olet tehnyt näin kaikille 12 tsipaleelle.
Kunne olet saanut kaik 12 tsipaletta käsiteltyä, niin otappa niistä joko neljä tahi kuusi tsipaletta kopraasi ja pyörähytä kevyesti pidellen ne sellaiseksi kivaksi "torniksi", kasaksi kakkaroita. Varto etteivät tartu kiini toisiinsa! Ne pitää pysyä irtonaisina = tarpeeksi jauhoisia olla väleissänsä ja käsissäsi kun työskentelet.
Laittele nää tornit sinne jauhokasaan, peitä sillä yhdellä muovilla, ja vejä viel leivinliinakin yllensä painoksi. Näin eivät pääse kakkarasi kuivumaan! Tee EHDOTTOMASTI näin etteivät kuivu!
- Kakkara kerrallansa otat yhden pulikoitavaksi, ajettavaksi, leivottavaksi.
- Kakkara eteesi pöydälle ja pulikalla sit "vosekit" siitä piiraspohjan. Kukin tyylillään ja tavallaan. Käytä tarpeeksi jauhoja jottei pohja pöytään kiini tartu. Ja lisää jauhojahan saat siitä isosta kakkarakasan jauhokasaasta...
Jotkut ajelevat pohjan "siltä istumalta" elikkäs ilman pohjaan käsin koskemati, vaine pulikkaa pyörittämällä ( kuten mummoin miun teki aikanaan ) mutta esim. mie olen vasta opettelija ja saan vaine puoleen pohjaan asti sen ajeltua ilman käsiäin...

270219097_461128345683822_50177126177675

- Nosta ajelemasi pohja sinne käsin sihdatun jauhoisen kohdan päälle pöydällesi vuottamaan. Vejä muovi yllensä, ja laita leivinliina täänkin painoksi viel pääälleen.
- Ajelen näin kaik 12 tsipaletta ja MUISTA laitta JOKAHISEN ajellun piiraspohjan väliin samaan kasaan niitä pinotessais, jauhoja väliin!
- Kunne olet ajellut kaik pohjat, niin voit tehdä ekat piiraat sillä saat 12 tsipaleesta yhden pellillisen. Voit toki ajella enempikin, muttas elä silloin pinoa niitä kuin aina sen 12 tsipaletta yhteen pinoon ja tarpeeksi jauhoja väliin! Ja muista peittää ne!
- Ota pino pöydältäsi käteen ja KÄÄNNÄ se nurin perin: ylimmäinen alimmaiseksi, ja alimmainen ylimmäiseksi. Näin saat aina vanhimman ( ja jo hivenen kovettuneen, kuivahtaneen, asettuneen ) piiraspohjan ekana käyttöösi.
Laske kasa takaisin paikallensa.
- Ota siitä pinostasi kolme tahi neljä tsipaletta eteesi pöydälle. ( Itse tykkään asetelle ne ain hivenen vinottain vasemmalta ylhäältä, oikialle alas.... )
- Jos pohjasi ovat hyvinkin jauhoiset täsä vaiheessa, niin ota vaikka pullasudilla hivenen jauhoja pohojasta irti, vedellen niitä sillä -sudilla kevyesti pohjan päältä sinne jauhokasasi suuntaan...

270312957_288926446541223_83402550692242

- Nosta nyt siitä puurostasi valmiista noin rkl:nen puuroa per pohja. Aseta puuro piiraan keskelle ja levittele sitä siitä sitten ynpäri-änpäri pohjasi pintaa pitkin kevyesti muotoillen.
Jos käsittelet puuroa tätä liian kovasti, niin kuoreen tulee reikiä!
Ja sanompas senkin, että jos "oikaset" elikkäs jossain tapauksessa käytät juuri tehtyä puuroa, lämmintä puuroa, niin pohja "sulaa", se ei kestä tätä vaihetta vaan reijitys on taattua silloin!
- No, muttas... kunne puuro on piiraasasi/piiraissasi, niin sitten teet sen rypytyksen jokahiseen piiraaseen. Ja jälleen kukin tyylillänsä.
Toiset aloittavat keskeltä päitä kohden, toiset päistä keskelle - välleen piiraspohjaa toisin päin kääntäin.

270205698_574805387308092_43337505697240


270154720_346908203562044_10642440871885


270519197_2989858204613029_6576507946144


270196484_890181555001149_22897279998119

Mie olen oppinut, ettäs aloitan alhaalta päädystä. Käänän ensin lieveet piiraan päälle ja sitten rypytän toiseen päätyyn asti, "ruttu" kerrallansa. Käänän päädyn tuon "viimeisen" ylle piiraan ja sitten käänän vasta sen eka päädyn päädyn piiraan ylle. Valmista!
Rypytyksessä on se "idea", ettäs muistat aina hivenen "vetää" sormillasi sitä kuoritaikinaa itseesi päin, niin se rypyttyy silloin automaattisesti sopivasti piiraan muotoa mukaillen. Ja sitten kun olet saanut rypytettyä koko piiraasi, niin tarkista, ettäs mikään "ryppy" ei jää koholle toisiinsa nähden - "fiksaa" sitä hiven ettei ne mahdollisesti piiraaseesi jääneetkin kohoumat sit paistaissa karahda palaa.

270350633_468078288045885_22858811767755

- Nostele kukin piiras pellille leivinpaperiselle. Peltiin mahtuu tosiaan 12 tsipaletta - riippuin siitä tietty et mikä onkaan käsialasi leipoissais...
- Lämmitä kiertoilmauuni n. +230´C.
- Ota kananmunat sotketut astiansa ( juomalasin ) kera tykösi, ja haarukkakin!
Vejä, nostele, näistä kananmunista sillä haarukallasi jokahisen piiran puuro kohtaa päälle juova sekoitettua kananmuna.
Tarkoitus: jos puuro sattuu viellä olemaan liian löysä, niin tää kananmunan veto hivenen sitoo puuroa tuota paikallensa ettei se pursua piiraasta ulos paistaissa niitä... ja saat samalla ihanan, kauniin, värin piiraasi puuroon!
( elikkäs jo siin puuron notkistusvaiheessa toisena päivänä; pitää osata katsoa, ettei puuro ole liian löysä jottei se pursua piiraasta ulos paistaissa. Sen mukaan niitä kananmunia sinne puuron sekaan lisätään... )
- Paista piiraasi kunne valmista tulevi. Älä paista koppuraksi, muttas elä jätä kesken paistonkaan, liian "löysiksi".

   Jälkilöylyt:
- Kunne piiraat ovat paistuneet, niin vejä leivinpaprulla piiraat sinne pöydälle varaamasi paikkaan jäähtymään.
- Paista joko kaik´ piiraasi peräjälkeen ja voitele kaik´ sitten, tahi voitee pelti kerrallansa...
Voit nimittäin tehdä joko "vuorotyönä" pelti kerrallansa alusta loppuun asti, tahi jos luotat itseesi etteivät esim. piiraspohjat/kuoret tartu toisiinsa kiinni pöydällä vuottaissaan, niin silloin ajele enempikin kerrallansa ja sit saatkin isomman määrän tehdä, paistelle, voidella, jne. kerrallansa.
- Muttas taasen... kunne piiraat jäähtyneet ovat käsiteltävän lämpimiksi, niin otappas kasarissais sulatetuttua kasvis-leivontarasvaa leivontasudilla ja voitele piiraat sillä rasvalla ynpäri änpäri.
- Pinoa piiraita valmiita ruokatassille kolmen kipaleen kiekkoon. Kolme aina kerrokseensa ja sit toinen kerros ain päällensä "vuorotahtiin" asetellen yllensä.
 
   
   Tee munavoi piiraille jos haluat:
- Ota kasvisrasvaa, levitettä, rasiallinen vaikkas.
- Silppua sekaansa keitettyjä, pilkottuja, kananmunia ja sotke tasaiseksi massaksi.
Itse voit makusi mukaan katsoa milloin on sopivasti kananmunia milloin rasvaa. Toiset tykkää "äitistä, toiset tyttärestä" elikkäs toiset tykkäävät enempi kananmunaisesta, toiset enempi rasvaisesta levitteestä/kananmunavoista.

  
   JOS et syö kaikkia leipomias tsipanniekkoja kerralansa, niin pakasta piiraitasi myöhempää käyttöä varten.
Ja jos pakastat, niin muista, ettäs ÄLÄ KOSKAAN pakasta, säilö tahi muuta sellaista, piiraita SILTÄÄNSÄ kasassa missään!
Muista aina laittaa JOKAHISEN piiraan VÄLIIN leivinpaperia palanen! AINA! Muutoin piiraat nuo tarttuvat säilyttäissäsi ( vaik vaine siellä pakkasessa ollessansa ) toisiinsa kiinni ja sitten saat niistä taikian-puuromassaa, rikkonaisia tsipaleita.

  
 
   Miulle evakko-mummoin opetti aikoinaan et puuroa pitää olla jokahisessa tsipanniekussa korkeintaan vaine kaksi riisinjyvää päälletysten. Ei vähempi, ei enempi. Muttas nykymaailmassa varmahan jokahinen tekee oman makunsa mukaan....
Samaten kuin hän opetti et piiraspohojan pitää olla tarpeeksi ohut. Ei kuten Sulhaspiiraat joista pitää näkyä sen seittemän kirkkoa lävitsensä kun eteensä tuon pohjan nostaa, muttas ei sit taasen paksua ko mikäkin lettu! Silleen sopivasti - jokunen "kirkko lävitsensä näkyin" nyt kuitenkin. ELI tääkin on varmaan nykymaailmassa sit maun mukainen jutska....
Itse ajelen tästä taikina märästä sen noin 50-55 ihan normi-kokoista tsipanniekkaa.
"Nykymaailmassa" ajatuksella taasen ... Ovathan nämäkin aivan muuta kuin mitä mummoin opetti! Ei ole gluteenia, ei maitoa, ei suolaa, ei ni mitiä mut - ai, et hyvää siltikin! Ja Tsipanniekoiks mie olen näitäkin kutsunut vanhan oppini mukaan... 
   Sitä sanotahan et piiraassa on emännän pärpyn malli, elikkäs emäntää myöten malli on piiraan aina.....
Sitä en vaine ymmärrä et miksi näin sanotaan kun sit taasen olemma oppinut et Pärppy on se ( myöskin ) loppu taikinasta tehty enempi tahi vähempi pienenpi tahi isompi taikinainen "lättynen" / aivan kuten piirahan pohoja, vaine piiraan taikinasta tehty lättynen, muttas täysin pyöriän muotoinen ymmyrkäisyys, joka paistetaan siltäänsä piiraan tapaan, voidellaan lopuksi samaisella voitelurasvalla ja syödähän poies.
   Sitäkin mietin monesti et perinteisesti tavan-jauhoilla tehden on varmahan ( myöskin ) eroja siinä et mistä suku on lähtöisin - mimmottiis jauhoja on oppinut käyttämään, kuin myöskin näin gluton-jauhoilla tehden?
Itse oppinut olen aikoinaan, ettäs ei vain ruisjauhoista tehdä, eikää mitenkään ruisjauho voittoisesti jotenka siirtänyt olen opin tään sit gluton-leivontaankin; ei vaine tummista jauhoista. Ain pitää olla suht´ vaalia kuori jossa on tummuutta vaine maun ja/tai näön vuoksi. En siis tee "ruis"kuorta vaan teen Tsipanniekun kuoren.