... kun ottaa kaaliin!

   Tänään on taloni myyntinäyttö. Voi, toivon hartaasti että tulisi edes se yksi ainut katsoja joka sitten ostaisi tämän! Pääsisin täältä ja tästä pois! Ainakin laskut ja kulut pienenisivät.... Nyt ei raha riitä mihkään. Laskut just ja just saan maksettua mutta kaikki muu on ylimäärästä. Okei - tiedän... eilen ostin rahkakakun ainekset. Nekin olisi saanut jäädä ostamatta ja olisin voinut käyttää sen rahasumman järkevästi ruokaa. Puolustelen itteeni että pitäähän sitä jotain herkkua saada - kuin vain ainasta leipää ja kahvia. (Kahvikin varmaan tyssää siinä vaiheessa kun kaapista loppuu säilöön ostetut paketit - sit ei ole rahaa ostaa kahvipakettejakaan... )

Nyt ei ole jääkaapissa kuin se kuuluisa yksi valo, rasva paketti ja hillopurkkeja. Hilloja joilla en tee mitään kun ei ole mihkä niitä käyttäsin... meinasin äsken kiitokseksi avusta naapurilleni leipoo Dallas-pullia mutta meinaamiseksi jäivät: ei ole hiivaa! Eikä varmaankaan tule hiivaa kaappiini kun eihän se ole elintärkeää hengissä pysymiseksi. Ei leipominen ole kuin rikkahin huvia, ei niitä leipomuksia syöden hengissä pysytä. Eli se siitäkin leipomisen riemusta...

Polttoainetta on tankissa himpun. Sen verta et jonkun välttämättömän lääkärireissun pystyn tekemään. Kaikki muu, kauppareissut, puhumattakaan mitkään ns. huvikseen ajaelut; valokuvausreissut, ovat pois suljettu. Odotan kauhulla hetkeä kun tankki huutaa tyhjyyttä ja pitäisi löytyä rahaa millä tankata.

23.-27.7.2008.Vaasa-Kokkola%20%2879%29-n

On kuitenkin pakollisiakin ajoja: hammaslääkäri, omani jalkalääkäri, tyttären kokoukset, työkkärin kokoukset, yms.. Niistä ei passaa poissa olollaan loistaa. Puhumattakaan että nuo kaikki lääkäri käynnit maksavat erikseen hammaslääkärikuluja ja poliklinikka maksuja - mites sitten kun tulee päivystävään lääkäriin kiirus... sitten vuosimaksuun pitää olla rahaa!

   Mutta josko lie ainasta kurjuutta niin on tässä rahattomuudessa yksi hyväkin puoli...

Kun sinulla on rahaa... Siis kun sie käyt töissä ansaitaksesi rahaa jolle elää, maksaa kulut ja kustannukset, niin sie juokset kuin päätön kana joka paikkaan ja kaikkialle. Ain on kiirus. Kiirus tänne ja tonne. Mut mihkään et ehi. Et kahville naapuriin, et iltaa istumaan ystäväsi luokse, et kylään äitisi luokse, et yökyläilemään lastesi luokse. Puhumattakaan lasten lastesi kanssa pulkkamäkeen. Kaikki tää on siulta poissa kun on ainanen kiirus - jonnekkin. "Minne": kysyn minä. No, ansaitsemaan lisää rahaa jolla kaiken voisi hankkia - mutta ei sitä aikaa.

Oleppa työtön tai muuten köyhä. Aikaa riittää. Voit tallustella pitkin raittia tai ojan pienarta - ei kiirusta mihkään.

30.5.2011.%20Pekka%20Koski%2C%20Purola%2

Sen kun nautit luonnosta ja sen antimista.

Naapurisi kanssa kerkiit kahvitella kaikessa rauhassa ja lastenlastesi kanssa laskea pulkkamäet tai kesällä pyydystellä sisiliskoja ja sammakoita. Voit luokea jotain ( Älä tilaa lehtiä - et voi maksaa niitä. Lainaa kirjastosta - jos on polttoainetta matkoihin kirjastolle! ) kaikessa rauhassa. Voit töllätä televisiota ( Onneksi on yle-vero, eikä entinen TV-lupa! Sitä ei kykenisi maksamaan. ) Voit vaikka lämmähyttee saunan ja saunoo milloin vain   ( Jos on puulla lämpiivä kiusa tarviit rahat polttopuihin tai tee ite joutessas klapit - jos omistat mettää. Jos on sähköllä lämpiivä - älä sauno liian usein: et voi maksaa isoja sähkölaskuja. ) Voit tehhä mitä vain.

Se vaine tylsä homma tässäkin että.... kun siulla nyt olisi, tai siis on, aikaa niin puuttuu sitten se raha jolla kaiken toteutat. Ei rahaa polttoaineisiin - tarkoittaa että et pääse sinne lastenlastesi, lastesi tai äitisi luokse kyläilemään. Ei rahaa - et voi leipoa esim. naapurisi riemuksi kutsuaksesi hänet kahville luoksesi. Ei rahaa - et voi kutsua ystäviäsi iltaa istumaan luoksesi, tai mennä heidän luokseen iltaa istumaan. Ei rahaa - et voi hankkia mitään jotta harrastaisit vaikka erilaisia käsilläsi tehtävää juttuja: puukäsitöitä, neuliomista tms.. Ei rahaa - et voi käydä taidenäyttelyissä, konserteissa, elokuvissa, tansseissa, joissa tapaisit kenties muitakin ihmisiä. Pääsisit ns. immeisten ilmoille, "järkeviin" immeisten kanssa juttelemaan. Jne., jne..

   Joten summa sum laarum: Jokainen tyytyköön siihen mitä siulla on?