Aamuin aukeni jälkeen neljän, viidettä käyden ylös ja ennen kuutta matkaan Hepo Hopiallain. Piste.
Vaik olenkin herkkä uninen ( kuulin mm. sen kun yöpaikkani suihkunhana tiputteli vettänsä lattialle pisara kerrallansa, vaikkas oven suihkuun laitoinkin ain yöiksi kiinni.... ) niin en kyllä kuulut että öiseen aikaan olisi sadellut sen kummemmin MUTTA tienoot lähteissäin, kuin matkallainkin, olivat täynänsä ns. läpipääsemätöntä sumua!
Vällehen piti taasen puotellla, kuten eilenkin aamusella Saanelle ajelessain, nopeutta reilusti alle ns. sallitun nopeuden. Ei siis kiirusta mihkään pitännä pitää. Ajan kera ja silleensä...
   Eka usvaton saarreke oli alas päin tullessa Saaripudas-kohdalla ja sitten vasta noin Kaulinranta -paikkakunnalla alkoi usva antamaan periksi pikku hiljaa. Torniossa oltihin jo aikaslailla "selvillä vesillä". Lie tuo Tornion/Muoniojoki omansa lisän aina utuihin antaa?


2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%282

   Oisko täsä ollut sattumoisin tuo Saarenpudas kun pistäydyin happee haukkaa hivenen välleen.... ( yllä ja alla ).

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%281

 
   Siinä ajalessain taasen kuuntelin erästäkin ( siis useampaakin eri asemaa ) paikallis-kanavaa rativosta ja soittivat yhdestä niistä kanavista Haloo Helsingin kipaletta "Mailman toisella puolelle." Kuuntelin ja mietin Reissaaja-tytärtäin....
Silloin aikanaan kun tämä kyseinen laulu tuli pinnalle, ihmisten tietouteen ja miekin sen kuulla sain, oli tyttärein tämä miun aikas usein reissun päällä. Tästä kipaleesta tuli ns. meidän laulu. Hän siellä ulkomailla "missä pippuri kasvaa" ja me muut Koti-Suomessa, täällä. Ikävä hänen meitä, meidän häntä.
Nyt sitten mietin että hän omassa-kotoonaan, ja mie reissussa; kuuntelen "Maailman toisella puolella."...


2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%284

   Täsä ( yllä ja alla ) olen "maissa" Aavasaksan paikkeilla.
Ylä valokuvasta näkyy Roottin puolelle vievä silta.

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%283

  
   Mietiskelin, ja makustelin, näitä Suomemme maan paikkakuntia ja niiden nimiä mitä tälläkin reissullain jo etehen on tullut. Mitäs tuumaatte....
Viantie, Hiivala, Mämmilä, Vasara, Venymä, Väyrylä, Varsa, Nalkki, Meteli, Kurvila, Alapää, Pöntsö, Kunnari, Markkina, jne..
Mistä nämä paikkakuntien, paikkojen ja kylien nimet tulevat? Onkoo näihin jokin "pohja" olemasa vahi laitetaanko "tosta vaine" jokin nimekseen?


2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%285

   Kukkolankoski; yllä ja alla.
   Kukkolankoski on yksi koski, monen muun kosken ohella, joka sijaitsee Pohjois-Euroopan suurimmassa vapaana virtaavassa joessa elikkäs Tornion/Muoniojoessa.
Tällä kohtaa, tätä jokea, pyydystetään lippoamalla siikaa kosken tämän kuohuista.
Lippoaminen tarkoittaa pitkän varren päässä olevaisella ohuella verkolla kalan pyyntiä haaviin, joka on ohutta verkkokudelmaa. Tätä lippoa kuljetetaan tuon pitkän kepin nokassa joen pohjia myöten ja näin sitten ylös virtaa uivat kalat uivatkin tähän lippoon jota vedetään myötävirtaan.
Lippoaminen tapahtuu krenkuista eli rannoille rakennetuista laitureista ja silloista, mutta myös veneistä ja puista.
Ja tätä lippoamista saavat tehdä ( joitakin satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamati ) vain tämän jokivarren kylien kantatilojen asukkaat perillisineen. Lippoamiseen on jaettu vuorot kylien lippojien kesken, ja he ovat sitten aina vuorokauden kerrallaan "pestissään".

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%286

  
   Tänä pänä sattui tällainen kurja sää ja tila matkallein tälle. No, joutaapahan ajelemaan... Matkaa kun oli tälle päivän osuudelle suunitelmissain piiiit-kälti.  Mitäs tuota tulikaan ( olen jo tätä nyt nakuttaissain perillä... ) - hivenen päälle 450km ja noin 6h. Muttas meni kyl pitempään kun oli sitä usvaa ja loppu matka sitten järeää tietöitä; ajoa 30km/h-80km/h, eikää kuten normisti olisi ollut moottoritieosuuksilla 100km/h-120km/h! Joten kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä.
Huomasin muuten ettäs harva se oli jolla hermot pitivät...
Itse ajelin sen enimmän sallitun mukaan + muutama kilsa ylitse, mutta moni, sankkevan moni, karautti ohitsein siltikin.
Miusta tällä 4-tien osuudella, noissakin misä on tietyömaat, olivat peltipoliisit paikallansa ja edustettuina kamerain kera muttas... ovatko ne sitten käytössä kun en ainaskaan mie hokassut noihin "hivenen" ylinopeutta ajavien kohdilla mitään välähdyksiä?  Onko tyyli muuttunut; eivät välähdäkkään muttas kuvaavat? Vahi onkoo niin että kamerat niissä on mutta eivät kuvaa - kun on tietyömaat? Vahi mikä on?

   Kuin mie haluaisin matkustaakaan Suomemme maassa kesäiseen aikaan ( muttas kun olen aina kesäiset ajat Töissä! ). Sellaisella ajalla ettäs olisi kesä, lämmin, Aurinko Armasta, ja ns. sesonkiaikáa.
Miksikö?
No, kun... saisin ja voisin, silloin sit poiketa monessa, monessa, piskuisessa, ihanaisessa, erilaisessa ja erityisessä, puodissa. Sellaisissa jotka eivät ole mitään valtavirta, isojen ketjujen ja yrittäjien omistamia "pläänejä" vaan ovat pienen yrittäjän "asialla". Rahani "kilahtaisi" pienen yrittäjän, pien-yrittäjän, kukkaroon. Voisin näin kannatella näiden piskuisten puljujen pitämistä pystyssä enkä kuten nytten jo näin syssyn puolla ( viiva talven ylitse aina kevääseen asti ) on PAKKO poiketa aina johkin isompaan esim. vaikkas vaine nyt kaffeelle.
Sillä vaine nää/ne isot ovat auki tällaisina vuodenaikoina kun mitä miekin joudan matkaani taittamaan, ja etenkin päivä syväminä ( miksei ole piskuisia paikkoja auki jo aamulla anivarhain meille AAMUKUKKUJILLE ja -kulkijoille? ) kun "valtavirta" kuljeskelee teittemme päällä.
Mitä kaikkea ja millaisia paikkoja jääkään näkemäti, kokemati, ja saavuttamati miultahin, ja muiltahin, kun ei ole vaine tähän aikaan auki....?

   Paikka: alle Tornion jo.
Näkymä: "ruskaa". Ruosteen raiskaamaa ruskaa.
Ihan oikeestikin siis väriltänsä kalmajan kalvakkaa, hätäsesti ruskaa muistuttavaa, ns. ruosteen raiskaaman väristä ruskaa - ruskan alkua.
Ei, ei miun "karkkikauppaa".


   Riutunkari, Oulunsalo, lauttaranta.

   Ajaessain lauttarantaan näin horisontista kaksi tuttu Tuulimyllyä. "Pian perillä!"
Meri lauttaa vuottaissa Riutankarilla: "Ei "reagointia", ei ailahdusta syvänalassa." "Mitä se sitten on kun pääsen Luovolla ja Marjaniemeen?"
   Lautalle jonossa: "Ei paalupaikalle, luulen."
"Tällä hetkellä tuntuu että "kotiin" - mitä se sitten onkaan Luovolle päästyäin, se tunne, sitä vielä tiedä en?"
"Vaahtopäitä. Tuulee." "Nyt muuten ei pelota ainakaan vielä lauttaa tuota vuottaissa lauttamatka kuten aikaisemmin!" "Mitä onkaan tapahtunut?" "Olenko "paatunut"?" "Alanko "oppia"?" "Vahi onkoo tää jo miulle ns. arkipäiväistynyttä jutskaa?" 


2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%281

   "Tuulimylly."

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%281

   Luodonselkää etelään päin.

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%281

   "Kotipuu" ... ja kotona ollaan näköjään nyt...

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%281

   Luodonselkää ja osa Luovoa tuolla oikialla horisontissa.

2020.9.10.%20Muoniosta%20Luovolle%20%281

   "Lupaus tulevasta."
   Marjaniemessä aalonmurtajalla.
   "Lupaus" tulevasta kauniimmasta säästä ja tilasta?
"Lupaus" miulle - jostahin?
"Lupaus" - mistä? Sen kukin päättäköön itse ja kohaltansa. Jep.