"Länsi rintamalta ei mitään uutta", muttas mainihhempas kuitenkin juuri nyt-ja-täsä et tänä pänä teimmä Dallas-Bostonia normaalina - en vaine kerennyt kuvasta siitä napata.
Sitten sainen uunista ulos kaksi Uunijuustokakkusta ( toivottavasti huomenissa kerkiän kuvata ne.... ) joista toisen teimmä ompuilla ja toisen päärynä-appelsiinillä.
Sitten laitoin aluille Kuningatar/vadelma-juustokakun ja myöskin Suklaamoussekakun - nyt sit vuorostansa kirsikalla.
Ja nämäkin kaik viel kuvattomana.... sori.

   Ja täsä sit kuvallisina:

2021.8.10.%20P%C3%A4%C3%A4ryn%C3%A4-uuni

   Päärynä-uunijuustokakkunen; gluton, lakton.
Omppunen myöskin samanmoinen....


2021.8.11.%20Kirsik.-sukl.mous.kak.%20g.

   Kirsikkainen Suklaamoussekakkunen; gluton, lakton.
Sekä ihan vaine muuten; leikkaus säntillinen kakkusesta tästä josta näkyilee kerroksensakin olevaiset....

20210811_135111.jpg2021.8.11.%20Vadelmajuust.kak.%20g.l..jp

    Ja viel se Kuningatar/vadelma/valkosuklaa-juustokakkunen; gluton, sisältää maitoa ( laktoosia siis ) valkosuklaassa.


   Täsä mietin... meinasin hakea erästä työpaikkaa ( ja näemmä jätän sit hakematikin ) ja siinä oli yhtenä hakukriteerinä mm. kyseisen alan koulutus ( leipuri-konditoria ) tahi sitten elämän mukana hankittu tieto-taito, kuhan vaine ymmärtää leipomisen "lainalaisuudet".
   Niin ovela, niin jännä sananen täsä hommassa käyttäissä toi "lainalaisuus", ettäs se miun mielehein varmahan pysyvästikin jäi. Samalla mietin, ettäs mitä ne sellaiset "lainalaisuudet" täsä työssä ovat?
Onko se sitä, ettäs pitää TIETÄÄ, osaa kertoa suusanallisesti, kuin monta kananmunaa menee esim. yhteen kakkupohjaan kun kakkupohjaa tekee?
Tahi sitä et millä liivakko määrällä mikin neste/massa määrä sopivasti kovettuu?
Tai ettäs mihkä taikinaan käytetään soodaa, mihkä leivinjauhetta?
Kenties sitä, ettäs mitenkä tehdään perus murutaikina, piiraspohjan taikina?
Vai kenties sitä et kuinka kaulitaan ja käänetään voitaikina?
Tehdään kalakukko? Ruisleipä? Juuritaikina?
Mikä? Mitä se onkaan?
   Itse puhun, ja olen Teillekkin pakissut Armaat Lukijain miun, soveltamisesta. Tehdään soveltain.
Sillä aina ei ole saatavilla sitä ainesta mitä ns. alkuperäisessä ohjeessa tahi suunitelmassa olisi olemassa oikeesti.
Otetahan esimerkiksi nyt nämä kaksi edellistä kakkustain. Näihin kun perinteisesti olisi tullut suhteet suunilleen 2dl kretaa, 200g tuorejuustoa, 200-250g maitorahkaa, makuaineet ja sit liivakkoja sen 4-5tsipaletta - riippuin kuin löysähkön olisin tehnyt makuaineiden kera siitä massastansa. JA kun on kyse suklaiden kera ( tumman suklaan kera tehdessä suhteet muuttuvat siihen verraten mitä se on sit vaalean suklaan kera tehdessä! ) tekemisestä, niin sitten taasen vastaavasti näiden liivakkojen kera touhuaminen pitäisi suhteuttaa niihin suklaisiin... Jopa jättäin poies kokonaan moiset lehtiset.
No, nyt ei ollut paikalla tuorejuustoa olleskana. Maitorahkaa oli vaine nimeksi. Ja turkkilaistajugurttia jonkusen verta sekä sit kretaa aivan kuin paljon vaine ( löysää kamaa siis pääasiassa - eikä mitään "kiinteää" ). Teeppä siinä sit ns. alkuperäisten suunitelmien ja ohjehien mukaan? Sovellusta kehiin....
Teimmä massan olemasa olevista tuotteista. Sovelsin, sävelsin, massan makuaineineen, suklaineen ( suklaa kun kovettaa oman osansa massoista kun sen antaa aikansa "kovettua" rauhassansa ) ja liivakkoineen.
"Laskin" mielessäin kuin paljon liivakkoja ja kumpaiseen massaan sit yleensäkin sitä laittelen? "Laskin"... niin tahi en laskenut vaan kopasen aina kädelläin ( lusikalla tahi kauhalla siis, en käsi- tahi sähkövatkaimella ) sitä massaa tekeväistäin, et miltä se tuntuu? Kuin paljon vielä massaan aineksia, jotta sopivan verta sitä saanen yhteensä aikaseksi; laitanko vielä jotahin ( ja mitä sitten laitankaan? ) lisää, jotta saan esim. puolet korkiamman kakkusen aikaseksi? Vahi peräti tuplaten aineksia jos korkeampaa halajan? Sitäkin koklaan siinä hämmentäissä et millainen on massan löysyys/vahvuus? Tarviinko laitella kuis paljon liivakkoa/liivakkoja, ja/tai onko suklaata sopivasti seassaan ( jos teen suklaiden kera ), jotta "kakku kaunis" tulee?
  Se on ns. taito hyppysissä. Kuten sitten tehdessä mm. pullataikinaa, piiraspohjan taikinaa, kaffeekakkusen taikinaa - mitä tahansa taikinaa. Aina koklaan sitä taikinaa käsin kääntäin ( jollahin ottimella ) et joko on tarpeeksi jauhoja?
Sillä KAIKKI ne sinne sekaansa laitetut ainekset määräävät sen et kuin paljon sinne sit loppuin lopuksi "työnnetään" muita ns. sitovia aineksia? Kuin paljon liivakkoja, suklaata ( esim. tuohon suklaamousseen pitimmä laitella ns. puolitoista kertaisena suhteessa niihin jugurtteihin ja kretaan ), kananmunia, maissitärkkelystä, perunajauhoja, tms.? Ja glutenittomatkin jauhot muuttavat ainesten suhteita omaansa suuntaan aina.
Jotenka se tatsi sormen päissä taikanaisesta aikaan saadusta määrää kaikkein eniten et mitä siihen laittelen. Se kertoo et laitetaanko sittenkin löysyyttä lisää ( jotahin nestettä esim. ) vahi "kiristetäänkö" tiukkuuttaan vielä sittenkin?
   Niin - ettäs, onko tää sitä "lainalaisuutta" sitten, tää tällainen käytännön soveltaminen ja täten tietämys siitä et mitä kukin taikinainen ja massa vaatii?
Sanoisin et tämä on kantapään kautta opittu käytäntö sillä jos joku tulisi miulta ja kysyisi noin sanallisesti et jos siihen taikinaan/massaan tulee tuon ja tuon verta tätä ja tätä - minkä verta siihen sit laittelet tätä tahi tätä, niin menisipäs miulta sormein suuhun. En osaisi varmaankaan ihan tarkaksi sanoa niitä määreitä. Osaisin vaine suuntaa antavasti kertoa ja loput sitten kokeilemalla tekisin. Sen viimeisen tatsin niihin asianomaisiin massoihin.2021.8.11.%20Tikrukaff.kak.%20g.%20maido

   Yhdellä hollilla "joutessain" teimmä taasen tarjolle T - tupla-i - kerien kaffeekakkusen; gluton,maidoton.


2021.8.12.%20Porkkanakak.%20p.teki.%20mi

   Poook-kanakakku; normi jauhoista. laktonna.
Pomo leipoi pohojan, mie täytin mm. omppuhillolla, sekä koristelin.


2021.8.12.%20Punaj.-Aura-%20ja%20fetapii

   "Joka-päiväistä huttua."
Harvemmin tulee tosiaan kuvattua näitä suolaisia piiraita, vaikkas lähes päivittäin näitä tehdään ja jokahinen päivä tarjolla on, muttas täsä nyt näitä tään päiväisiä kolmin tsipalein:
Punajuuri-Aura-sinihomejuusto- ja Feta-piiras, sekä alla sit Vuohenjuustopiiras.

2021.8.12.%20Vuohenj.piir%20norm.%20l..j2021.8.13.%20Marjaisa%20t%C3%A4ytekak.%2

   Marjaisa täytekakku; gluton, lakton.

2021.8.13.%20Marjaisa%20t%C3%A4ytekak.%22021.8.13.%20Mustaheruk.-sukl.mous.kak.%

   Mustaherukka-suklaamoussekakku; gluton, lakton.


2021.8.13.%20Kink.voileip%C3%A4kak.%20no

    Skinkkena-voileipäkakku; normaali pohja, lakton.
Pomo kokosi, täytti ja kuorutti kakkusen tään, mie laittelin koristeet päällensä.


2021.8.14.%20Vadelm.valkosuk.juust.kak.%

   Vadelma-valkosuklaa -juustokakku; normaalijauhoinen pohja, valkosuklaa sis. maitoa.


2021.8.14.%20Mutakak.%20g.%20maidoton..j

   Mutakakku; gluton, maidoton.


   Siinäpä tätä kakku-saastetta taasen.
Työn täyteinen viikkonen taasen takana, tulevaa edessä; päivääkään en vaihtaisi poies.