20210323_080411.jpg

Kaiketonna jos näin halajaa...

n. 1dl vaaleaa taikinajuurta
yhteensä n.8dl vettä
yhteensä n.10dl Viljatuoitteen vaaleaa jauohseosta
1dl Viljatuotteen tummaa jauhoseosta

1dl rusinoita pilkottuna
1dl mantelilastuja pilkottuna
0,5 sitruunan raastettu kuori
0,5tl sahramia
1kpl kananmuna
2rkl käyttämääsi makeuttajaa
0,5tl suolaa
100g leivonta kasvisrasvaa pehmennettynä
------
1kpl kananmuna voiteluun
mantelilastuja koristeluun



20210322_081517.jpg

- Nostin aamulla taikinajuuren lämpiämään huonetilaan.

20210322_090647.jpg

- Aamupäivästä aloin herättelemään juurta:
päivän mittaan silloin-tällöin aina sekaansa noin 1dl jauhoja ja vettä - käsin vatkaus velliksi ja jättö taasen turpoamaan.


20210322_164711.jpg

- Iltamassa noin klo.17.00. tiemeellä ( väliä siis reilut 9-10tuntia aloituksesta ) laittelin aikaan saamain taikinan sekaan kaikki loput ainekset sekä alustin taikinaksi lisäten tuosta jauho määrästä viimeiset 2dl mukaansa.
- Jätin kohoamaan...


20210322_163715.jpg

( Sahramia... mik´ pettymys ( en ole vuosikausiin käyttänyt sahramia joten tietoa ei ollut... ) kun on ISO pussi ja siellä sit tällainen piskuinen pussi, pienen määrän kera, sisällänsä!
Minua on petetty!

   Tiesinhän mie, ettäs sahrami on kallista, muttas...
Ennen muinoin, silloin kauan, kauan, sitten kun elettiin entistä aikaa ja silloinen puolisoin toi tätä ulkomaan matkaltansa mukanansa ISOjen pussukoiden verta ( siis useita sellaisten nykyisten hedelmäpussien mittojen verta ), niin tuntui, ettäs täähän on halpaa ja ihan arkipäiväistä maustetta!
Käyteltiin vehmäsiin ( Puusteihin/Tillikoihin ) ja kaikkeen muuhun mahdolliseen - ei ollut säästelyyn tarvista, ei ollut kallista, kuten näyttäisi nyt olevan...
. )

20210322_200218.jpg

- ... ja noin kolmen tunnin kuluttua, kunne taikinain oli kohonut tarpeeksi, rupesin valmistelemaan paistamista.
- Vuorasin kaksi täytekakkuvuokaani leivinpaprulla ( en omista rottinkisia paistokoreja ), KUMOSIN taikinastain noin puolet ja puolet kumpaisenkiin vuokaan. Hivenen silottelyy pintojansa, voitelin kananmunalla ja toisen niskaan ripotelyy viel´ mantelilastujakin koristeeksi.


20210322_201219.jpg

- Risti-viilot yllensä ja...
- ...paistoin kiertoilmauunissa ensin +180´C vajaan tunteroisen ( olisko kolme varttia ollut ) ja sitten puotin lämmön +170´C loppu paistoajksi... himpun päälle puolituntia varmahan.


20210322_214138.jpg

   Pitihän sitä viel ehtoolla ennen maaten menoa kassoa ettäs kypsiä varmasti sisuksistansa ovat ja - maistaakin.

   Kukin taplaa "tyylillänsä", maullansa... mie käytin nyt sitrusta, muttas jos ei tykkää sitruksesta ( mie en siitä kauhiasti välitä ja kadunkin et sitä käytin nyt sillä paree olisi... ) käyttää tilallansa vaikka appelsiinin kuorta tahi vaikkas ananasta paloina/murskana ( miusta paree maku-vaihtoehto! ).
   Rusinantte kun laittelee tähän ( tahi mihkä vaine taikinaisen sekaan, esim. hedelmäkaffeekakut ), niin kandee silloin niitä pilkkoissa laittaa siihen sekaansa leikkauslaudalla jo, käyttämiään jauhoja sekä sotkea sekaan pilkkomiseen. Näin ne palaset pysyvät kivasti siellä taikinaisen seassa eivätkä valu taikinan sisällä paiston aikana vu´uan pohjalle.
   Mantelit voi korvata vaikkas kookoksella jos ei voi käyttää pähkinöitä.
  Jauhojahan voine varitioida makunsa mukaan..... samoin kuin mausteita...
enempi sokrua ja/tai suolaa, kuin mitä mie käytin... Kukin "tyylillänsä" :)