Maanantai aamuna varhain, klo.6.56., starttade tää juna tään viikon alussa liikenteeseen, suorittaissa sitä ennen pakolliset pakkaamiset yms. ns. viime hetken hommelit ( kukkain kastelut, jääkaapin tyhjennykset, kesä-ulkokukkain sisälle tuonnit etteivät Raukka-Parat nuivahda vallitsevaan oloon ja tilaan - helteeseen, jne., jne. ).
Sää todellakin mitä para´hultaisin oli; mikäs siin oli lähteissä ajellemaan? Muttas...
...ylläri-pyllärin koin aikasmoisen kun hyvin nukutun yön jälkeen piti "jo" alkumetreillä vetää sivuun ja ottaa puolen tunteroisen tirsaset ns. tienposkessa kun ramasi sen verta paljon! En ollut uskoa sitä, en toillaan, sillä yö tuo mennyt tätä ennen oli todellakin hyvin nukuttu jotta unen puutteesta ei todellakaan ollut silloin kyse... Muttas niin vain vetelin hirsiä Hepo Hopiain kyydissä jo Keiteleen Lossisaaren parkkipaikalla! Heureka! "Tästäkö tää matkain alkaa? Näin hyvin? Nyt jo väsy päälle painaa, uni ei anna lainaa...?" Hyvin oli lupaava lähtöin tää siis?!2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Eka VIRALLINEN etappi ja maihinnousu Viitaraasen huoltsikalla. "Muistoa kunnioittaen."
   Se "pakollinen", aina tehtävä, kaffeetauko puolisoain muistellen. Kaffeeta kupillinen kera jätski - vaik siin jätkissä kyl onkin/olikin myös kaikkea sellaista jota ei miun pitis suuhuin laitella täl´ haavaa... muttas ajatus se tärkeintä täsä ain on - se voittaa nää miun rajotteetkin täsä kohtaa!

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

Ja mikäs on kaffeesta nautiskella kera jätskin tuon tällaisissa maisemissa hyvällä kelillä? Ei valittamista minkäänlaista, ei.

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Täältä huoltsikalta "löysin" "kyökin" puolla käydessäin näin oivalliset ja SELKIÄT osoitukset ettäs mikä ovi johtavi kenenkin "hotelli helpotukseen". Todella ihanat jutskat...
   Kylläkin ihan sattumoisin kuvasin nämä taltehen issellein ihan vaine näiden ihanuuden takia muttas se miksi mie sit nämä tähän näin teillekkin laitan Armahat Lukiain esille ja sitä myöten luettavaksikin jotahin kirjoitan, on se, ettäs tään päivän kuluneen lopuksi summasin pari jutskaa tältä menneheltä päivältäin kun tätä matkaani tein, ja se kuului näin:

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Tänään opittua:
1. Pukeudu hyvin, huolellisesti, siististi, nätisti ja vaikka hiven ns. liikaakin tilaisuuteen, paikkaan, aikaan, nähden, mutta siltikin se ei ole liikaa koskaan, milloinkaan, missään.
Se on vain toisten huomioon ottamista, ja ennen kaikkea KUNNIOITTAMISTA.

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

2. "Mutta" ja "jos" EIVÄT kuulu anteeksipyytäjän sanastoon!
Jos käyttää näitä sanoja ni silloin vetää pohjan anteeksi pyynnöltään poies. Sysää syyn, vastuun, tälle toiselle; ihmiselle jota on juuri loukannut. Eikä täten itse ota vastuuta, seiso oikesti anteeksi pyyntönsä ja sanojensa takana.

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

3. Kuinka sattuu syvälle sydämeen kun sinulla on asiaa jollekkin - ja hän ei kuuntele!
Jokainen meistä on TÄRKIÄ ihminen jollehin toiselle mutta se et kenelle me olemme tälläinen henkilö; sen me saamme selville siitä että onko tällä ihmisellä "korvia", aikaa, juurikin sinulle!

 
   Jatkaissain metkaani mietin...
   On se hyvä kun Joku miulle tärkiä ihminen asensi viimo kesänä kännykkääni Google maps´n!
Se on kuin olisi hallussain jokin näistä nykyajan naveista ( navigaattori ) itselläin. Siitä kun näkee missä menee parhaillaan ja siihen kun laittelee ajoreittinsäkin niin et ain välleen sitä vilkaisten voi nähdä mitä kautta menee; olenko oikeilla jäljillä vahi "joron järjillä"? Se neuvoo mistä ajaa, minne ajaa, jne. - sen mitä mie noin niin kuin yleensä tarvihhen tietää matkatessain JOS en sit katsele tuosta ihan perinteistä kartastostain ( siitä olenkin teille jo aikaisemmin jutskannut... ).
   Jo täsä vaiheessa reissuain tunnen ( tunsin ) itsein "teiden tukoksi", hitaaksi kuin ainai joku karavaanari sillä...
   Vasiten motskarit, josko ei jopa autoilijatkin autoineen, aina tulevat, olevat ja menevät - ohitsein! Itse ajan 100km/h aikas tasan tarkkaan sillä olen mittanut tään ajokkini nopeuden noissa teiden varsien nopeusmittareissa joita siel tääl töpöttävi, muttas siltikin nää muut ohitsein hurahtavat? Tiedän - on se jokin "venkavara" olemassa nopeuksien ylittämiseksi ennen kuin sakot saapi muttas onkoo niin ettäs KAIKKI ajavat sitten niiden "venkavarojen" turvin sen tietyn määrän yli sallitun nopeuden, vahi miksi näin tapahtuvi?
Ja sitten: miksi järejään motskarit painavat sen "tuhatta ja sataa" jokahisessa paikassa? "Phiu", vaine ja "terve-hei!"; kun ne suhauttavat ohitse, olis sitten peltistä poliisia seutuvilla tahi ei? Onkoo se niin jotta niihin eivät nämä peltiset poliisit reagoi olleskan - kuten olen joskus aikoinaan jostahin kuullut, vahi mitenkä tää on mahdollista? Kertokaatte oi, tää taasen tällaiselle tietämättömälle Maan Matoselle - pliis?!
   "Orava", "Raamattu", mm. ovat paikkoja täällä Armaassa Suomemme maassa, tiesittekö sen? Siis aikasmoisia paikkojen nimiä tää meidän Armas maamme päällänsä kantavi! ( Puhumatikaan kaikista muista paikkakuntain nimistä joita en täsä ala luettelemaan vaan totean jotta esim. sukuelinten nimisiäkin paikkakuntia on olemasa...?! ) Kukahan nämäkin kaksi kyseisten paikkakuntien nimet on kekassut ja kehitellyt? Ou...
2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Ylistaro ja sen kirkkonen tää...
   Muisteluita, "muistoa kunnioittaen", taasen...
   Kirkko, paikka josta puolisoin totesi silloin, nyt kuukautta vajaata, 11 vuotta sitten täällä käydessämme ettäs se on sitten tää kirkko SE kirkko josa hänet vihitään, piste. "Ja sitten kuskataan koko suku, sinun ja minun, bussilla tänne vihkitilaisuuteemme tuohon."
Sen verta hänkin tähän kirkkoon kun ihastui silloin täällä meidän yhdessä käydessämme...

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Kirkkonen tämä on Ernst Lohrmann´n laatimien piirustusten mukaan, ja rakennusmestarin Juho Kuorikosken valvovain silmien alla, valmistunut vuonna 1850.
Tänne mahtuvi istumaan 2500 henkilöä...

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

...näille kahdella kehterille - mukaan lukien.
   Katsokaatte nuita akkunoiden kauneutta ( ei ihme että puolisonikin ihastui... ) jotka ovat täsä kirkossa "läpeään" jokahisessa akkunassa samanmoiset! Wau!

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Täsä yssi yksityiskohta tämän kirkon ihanasta, iän ja ajan patinoimasta, porraskäytävästä lehtereille noille. Mikä kauneus kaarimuotoineen vaikkas onkin rakennettu näin kivestä ja kivisestä massasta; betonista, raappauksesta, yms..2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Isokyrön vanha kirkko. Pyhän Laurentiuksen harmaakivinen kirkko. ( "Yhä edelleen" yhtä kylmä kuin ennenkin, kun sisälleen menee. )
   Kirkko joka on rakennettukin "vasta" 1513-1533 vuosien välillä eikää kuten viellä vähän aikaa sitten oli luultu ettäs jo vuonna 1304. Tämä luulo on ollut-ko perimänä tahi muuna sellaisena tietona kulkeva tieto muttas nyttemmin on löydetty jostahin kirkon tään uumenista ( seinistä? ) viitteitä jotka kertovat ettäs rakentamisensa aika on ollutkin tää möhäisempi aikakausi.

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Seinillään olevat maaöaukset ovat raamatuksen kertomuksia ajoilta kun kansa ei osanut lukea; he näkivät pappien kertomat kertomukset näistä maalauksista kuvina ja täten omaksuivat sitten kerrotut jutut "paremmin", "uskottavammin" tosiksi?
   Tähän kirkkoon on rakennettu takaseinälleen lehteri 1560-luvulla mutta sittemmin se on sieltä purettu poies näiden seinämaalausten näkyvyyden edestä, ja sen lehterin raamatukselliset maalaukset, kuvitukset, on laitettu tämän salin oikian puoleisen seinän varteen nähtäville.
   Kirkko on ollut kirkollisessa käytössä 1870-luvun lopupuolelle asti - kunne uusi kirkko rakennettiin joen toiselle puolelle... ja restaaroitu 1900-luvulla.
Edelleen täällä vietetään kesäisin häitä ja muita juhlatilaisuuksia, kuten myöskin erilaisia konsertteja yms. tilaisuuksia.

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Kirkko, kuten kirkkomaakin tämä, sijaitsee kauniilla, Kyröjoen rannalla.
   Kuulin kirkko-oppaalta ettäs tälle vanhalle hautausmaalle on vielä ainakin viime vuonna haudattu ihmisiä vaikkas ei se muutoin enää olekkaan yleisenä hautapaikkana olemassa. Tänne SAA haudata ihmisiä joilla on hautaoikeus tänne joko suvun perimän, tahi jonkin muun poikkeuksellisen oikeuden myötä.2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Vanha Vaasa, ja Vanhan Vaasan Pyhän Marian kirkon kivinen osa, itse kirkon muun osan tuhoutuessa 1852 Vaasan palossa.
1500-luvulla on tänne rakennettu ihan ensimmäinen kirkko Markus Hiekkasen mukaan, ja sen jälkeen sitä oli rakennettu aina lisää ja lisää kulloisenkin mielipiteen mukaan, välleen sitten romahtaissa alaskin kuoriholvin osalta... Mutta kun "periksi ei anneta" niin rakentamistahan oli jatkettu senkin jälkeen uudelleen ja uudelleen niin ettäs 1753 valmistunut ristikirkko päästiin sittemmin vihkimään Sofia Albertiksi alkujaan Wasa-nimen omaneen kirkon sijalle.

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   "Astuin tupaan tullaksein, kävin kävellen lävitse kivisen holvin, kumarsin Herran tupaan tullessain.", ja löysimmä aivan keskeltä "lattiaa" tään ristin kivisen.

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Alttaripääty joka ( kait ) hiven viistokin on, muttas sitä en mie ainakaan huomannut sen kummemmin olevan. Sen sijaan hokasin seiniltänsä, siellä täällä olevaiset, ulkonevat, kivistä tehdyt hyllyt. Aivan kuin vaikkas kynttilöille niihin paikat olis suuniteltu?
Aukko tuo vasemmanlaitainen on oviaukko silloiseen sakaristoon.

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Kirkon pääoven elikkäs länsitornin pääty joka on nyttemmin aikas liki nykyistä olemasa olevaa tietä kuten kuvassain näkyvä, ohitse vilahtavan, auton "persekkin" sen osoittavi.

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Tälle "kirkkomäelle" on aikoinaan kuulunut myöskin Suomen ( luultavasti ) ensimmäinen siunauskappeli, kuten valokuvani taustalla näkyvä kellotapuli josta on jäljellä niin ikään vaine kivinen jalkaosa ( rakennettu 1675 ), sekä mm. triviaalikoulukin.
Tästä triviaalikoulusta... se nimitys kun tuskin kaikille mitään sanoo?... sen verta ettäs se on ollut sellainen koulu jossa oli neljä luokkaa josta jokainen kesti kaksi vuotta. Oppilaita kutsuttiin "teineiksi" ja heistä suurin osa oli pappien lapsia. Myöskin virkamiesten, käsityölläisten ja jopa jokunen ns. talonpoikaisenkin lapsi pääsi sinne joskus opiskelemaan "arvoa ylempää", sillä tuohon aikaan oppiminen, opiskelu, merkitsi sitä että hän oli opiskelunsa jälkeen sitten "herra ja hidalko" tavan kansan mielestä; oppinut henkilö, parempi kuin esim. tällainen tavan talonpoika joka tuskin osasi lukea tahi kirjoittaa mitään. Hän pystyi triviaalikoulussa opiskelunsa jälkeen pyrkimään viellä ( opiskeltuaan ensin lastenkoulussa, sitten... ) jopa kymnaasiin elikkäs nykyiseen yliopistoonkin!
   Muttas itse tään valokuvani ottamisen aiheeseen palataksein... katsokaatte kuin on olo ja tila, aika ja ihmiset, kuluttaneet nämäkin kiviset porahat kauniin patinaiseksi pinnoiltansa, kuin ovat kivet nämä portahin näiden "lonkille" jo osin painuneet? 
Kun sitten taasen ajatellaan nykyisiä ( vasiten betonista valettuja ) valmistettuja portahia niin nehän eivät kestäisi tätä aikaa mitä nääkin portaat ovat tässä olleet käytössä! Ei, vaan ne olisi pitänyt varmaan jo sen "tsiljoona" kertaa purkaa ja rakentaa uudelleen. Muttas nää portaat, nämä portaat jotka taidolla ja hartaudella, käsityönnä tehty ovat, niin nämäpä kestävät ja kestävät yhä ielleenkin!

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   Hepo Hopiallein takasin palatessain raunioilta näiltä ihastelin kukka-asetelmia tienoon tään ja hokasin sieltä tällaisen asetelman kera kyltin tään: "Vasta maalattu."
"Siis mitä?" "Vasta maalattu?" "Niin että mikä - nämä kukkasetko täsä...?"...

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

... kunne tajusin ettäs varmahan se tarkoittavi sittenkin tätä puistopenkkiä joka tuossa liki on.


   "Perillä" - "puolietapissa" tosin...

   Miulla meni tovi kunne pääsin itse asiaani, syyhyn tähän miksi tänne asti ajelin ( päästeksein meren äärelle ) sillä;
   Kunne perille pääsin ja majapaikkain itsellein lunastin alkoi vatsassain sellainen kosku että jo hätäännyin pahan päiväisesti ajatellen skenarioita jos jonkin moisia mielessäin... Mistä apua ensihätään jos tää tästään yltyy; majapaikan pitäjän kera kun ei yhteistä kieltä ollut olleskana? Mitenkä soitan apua jos tää tästään kovenee viellä? Mihkä sitten miut kiikutetaan? Entäs jos en kykene kohta enää apua etsimään? Yksin näin matkustaissa....
Sain "kitaani ammottavaan" 100mg särkytabun laitettua ja laittelin itsein pitkäkseen. Kuuntelin kipuja, ääneen äänsin - peläten ettäs seinän takana joku toinen yöpyjä omassa huoneessaan ihmettelee että mikäs nyt seinän tuon erottavan toisen puolla hätänä on?
Simahdin lopulta, heräten noin parinkymmenen minuutin kuluttua aikaan olevaiseen ja totesin että jo helpottaa. Olo ja tila aikas normaali jo on. No, sittempä vaine etiäpäin... "eteenpäin elävän mieli" kun on.
( Mietin muuten näin jälkikäteen jotta mikähän oli päivällä tällä noin yleensä "tarkoitus" kun ensin simahdin niin silloin jo lähtömetreilläin ja sitten näin ehtoon korvalla tällaiset kivut sain...? Söinkö jotahin sopimatonta jo edellisenä päivänä, tällä matkalla - tahi/vahi miksi elimistöni niin reagoi? )

2019.6.17.%20Kotoa%20Vaasan%20V%C3%A4ste

   MERTA näkyvissä ja mie tietenkin meren tuon näkyväisen äärellä!
   Paikka on tää Västervik´n venesatama ja katse on kohti noin-etelää, liki Vaasan kaupunkia.

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Käväisin välleen laittamassa Hepo Hopiain yöpaikkain parkkiin levolle ansaitulle yönseutusen tulevaisen ajaksi ja läksinmä kylänraittia stallade jalkaisin pitkin pituuttaan sekä etsimään sinne paikallein tullessain nähneeni hevosten laidunmaata kera hevosten näiden kuvassain olevien.
Hevoset ihanaiset, vurrukkakavioiset. Hevoset joilla siis sellaiset pitkäkarvaiset tupsut kavioidensa peittoina on... mutta totuuden sanoaksein eihään ne nää pelkät hevoiset huomiotain kiinittäneet tällä laitumellaan vaan SE kun ajelin tätä ensimmäistä majapaikkaani kohden niin joku MIES talutteli yhtä näistä ihanuuksista pitkin jalkatietä vastaani tullen! WAU - hevoselle sille ( se oli varmaankin tuo valkoisin hepo näistä hänellä talutuksessa silloin? ), ja vau - miehelle tuolle... 

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   Västervik´n kylänraittia ihanaista niin uusimpien kuin myöskin vanhempienkin talojensa kera, Ja vasiten ne vanhemmat, piskuisemmat, useimmiten punaiset, mökkiset; ihania ainakin näin ulkoa päin katsellen... vasiten kun ei omaakaan ole olemassa mökkiä piskuista sellaista....

2019.6.17.%20K%C3%A4nnykk%C3%A4%20kuvat%

   "Antaa kaikkien kukkien kukkia."
   Yöpaikkain kekseliäs "kukkapenkki" kivisine kukkineen ja Orvokkien leviävien kera.


   Sitten olikin "hyvää yötä" jo mielessäin ja unta kaaliin aatosten nuiden kera jotka jo tuonne aikaisemmin kirjasin päiväin tään ensimmäisen "opeistain".