...sylttytehtaalle - ja vasitenkin Syyhyyn!

  Joulukuun alussa podin syyhyn-pentelettä, muttas siltikin lääkitysten ja lyhykäisen saikun jälkehen voin tuolloin mennä Töihin kun lekurit näin sanoivat. Eikä siin mitä ollut: näppylät laskivat, kutina helpotti hivenen. Olin tekemisissä ihmisten toisten, ihmisten työtovereideni, joiden kera jällehen mm. halailtiin vähintään aamuin ja illoin, miun heille suoraan kerrottuain et tällaisen syyhy miulla on täsä silloin ollut omanain. Eivätkä he ole syyhyä tätä itselleen omaneet nuista halauksistamme huolimati.
   Mie olen tätä sen sijaan potenut yhä iellehen.
Olemma vähä välleen lekurissa eri syistä käydessäin maininnut et kun kutisee, näppylöitä nousee.... Eivät ole ottaneet kantaa muuta ko yksi määräsi kutinaa helpottavaa kortisonipohjaista voidetta. Hivenen se helpottanut onkin, muttas siltikin vasiten ehtoot ja yöt ovat aivan karsiat ollehet. Ns. raastinrauta olisi se kaikkein hyvin, rakkahin ja helpoin kaveri ollut täsä itsellein!
    Viime viikolla pääsin päivystävän lekurin eteen ja hän määräsi verikokeisiin miut; "Jotahinhan tään nyt täytyy olla kun näin jatkuu - tutkitaampas löytyykö mitään veren kautta?" "Syyhyltä tää ei näytä."
Ja seuraava ilta sekä yö sitten menikin sattumalta todella huonosti; valvoissa kutinan tuon takia.
Tästä äkkääntyneenä en enää jäänyt vuottamaan mitään verikokehin tuloksia. Olkoon ne sitten mitä vaine, mistä vaina kertovia, niin MIE ainakin osaan hakia käskauppatavarana apteekista syyhyvoiteen!
   Sillä vosekin itsein ehtoona tuossa muutamana, yöllisen ajan sitä ihollain pidin ja aamulla sitten pesaisin poies.
Olipas muuten sitten jälkeen marraskuun EKA yönseutu ko EN kutissut ollenkaan! Tulipahan ihan mieleeni miun, ettäs pitäisikin ostaa tätä samaista "tavaraa" silleen et saisin jokahiseksi yölliseksi ajaksi sillä itsein peitota ylt´ ynpäriinsä; saisin rauhan nukkua!
   No, tuo yö on nyt mennyt täsä ja sen jälkeistä elämää eletähän. Yö oli sen jälkeinen mielenkiintoinan; kutinaa kyllä oli, muttas ainakin täsä vaiheessa lievempänä kuin mitä aikaisemmi oli. Nyt seurailen et tuleeko näppylöitä uusia vahi eiköö....? Talttuuko tauti tää vahi eikö? Viikon päästä sit vosekin itsein taasen uudelleen kyseisellä salvalla.

    Sen mitä tuolloin marras-joulukuussa podin ja sen takia teimmä kaiken siivouksen ( niitä verhoja vaille ), niin sen kaiken teen taasen uudelleen ja kaksi kertaa tietenkin lävitse kumpaisenkin voitelu kerran jälkeen. Nyt sitten jopa imuroin autoni penkit ja Ukko-Ylimmäiselle kiitos; Pakkas-Ukko kärvistelee seutukuntia näitä jälleen alle -20´C asteissa, niin ne mitä en sieltä kenties saanut imuroitua, niin ne toivottavasti saavat tuta tuon kylmyyden kuolon kankeutenaan!
Samaten kuin nyt sitten mm. patalaput, leivinliinat, kamerain hihna, yms. ( siis kaiken ) hoitelen lävitse. ( Mitähän mahdollisesti olen unhoittanut? )
Pakastain sisä-pakkasissain, pakastain ulkona taivasalla ( mm. matot ) tahi pusseihin suljettuna ( villaste: jotka sit viel pesen viikon jälkeen +40´C kun niitä ei voi pestä +60´C ) viikkosen verran. Kaik kengät kärvistelin +80´C saunan ylisillä, ja sen jälkeen nyt pitelen niitä ulkona tuolla pakkasessa vähintään kolme päivää. Ulkotamineeni ensin +80´C ylisillä ja sen jälkeen pesin ne +60´C. Osan olen imuroinut ( sänkyin ja Itulaatikko ) ja sen jälkeen viellä pyyhkinyt ne sekä nyt viikoksi jättäin tyhjilleen sekä käyttämäti. Osasen olemma ulkoistanut takavarastoni kylmyyteen ( patjan isomman sänkyin miun ) ja sit viikon jälkeen sen imuroin - kuten itulaatikkoin patjat ja tyynytkin.... nuo tyynyt voisin muuten oikeesta pestä! Pinnat, vasiten tarttumapinnat, olemma pyyhkinyt puhtaiksi. Verhot nakkasin ulos suljettuna muovipusseihin ja pikku hiljaa pesen nekin +60´C sieltä koneeseen pesevään ottain; suojahanskat käsissäin!
   Mitä vielä voinen tehdä, mitä olen unhoittanut?

   Kuullut olemma täsä tuolla nettisaiteilla erinäisillä tästä pahulaisesta toisten ihmisten kera jutellessain, ettäs tämä voi ja saattaa, venähtää jopa pidempikin aikaiseksi vaivaksi; ettäs nää Syyhypunkkiset ovat tullehet immuuneiksi nyky lääkkeillensä, tahi et ei vain saa ( osaa ) tehdä siten tätä siivousta/lääkitystä, ettei sitä saa poies millän! Ihan pelottaa tällaiset skenaariot! Itse kun tiedä en miten tään muutoin teksin?
Tosin jotkut sanovat et ota tabut/voide ja sitten lähde huushollistais vähintään kolmeksi päiväksi poies jonnehin; syyhy kuolee kotona "yksin oloonsa". Niinpä.... Ajatelkaas et kun ottaa tabut/voiteen, lähtee kotoaan ja menee jonnehin sen jonnekkin-paikan ollessa sitten joko jonkun tuttavan tykönä, sukulaisissasi tahi hotellisa joaahin ja jos sattuukin niin ETTEI ne syyhyt siihen lääkitykseen/voiteeseen kaik kupsahdakkaan, NIIN minnes se sit siirtyy tuolla "jonnekkin-paikassa", se syyhy? Arvaatte varmaan et sehän on sit valmis "kierre" levitä syyhyn paikasta toiseen - eiköstä vaine?
   Kuullut olen, että joku huusholli useamman ihmisen on "saanut" upotettua tähän jopa 8000e ( ei siis 800e tahi 80e, vaan -tuhatta! ) ennen kuin saaneet huushollinsa kera ihmisten puhtahaksi.
   Kuullut olemma, ettäs tähän on olemassa myöskin jokin rikki-pohjainen lääkitys jonka sit apteekit tekevät vartavasten  ihmisille lääkärin määräyksestä. Se tuoksuu ihan urealle ( pissalle ) tahi kakalle - riippuen kuka ihminen sen tuoksunsa mitenkä tuntee ja kokee.
   Senkin sainen kuulla et se mitä lääkkeet täällä Suomemme maassa maksavat ( tabut; 4kpl/hoito kerta x 2 hoito kertaa ) n. 50e + 40e ( 30g tuubillinen x 1 tuubia/1 hoito kertaa: jälkikäteen lisäys; koska en toista kertaa tätä käyttänytkään sen tehottomuuden takia vaan otimma tuon rikkivoiteen ), niin esim. Ruotsin puolella noi tabut maksaisivat vain 7e! Saanen tietää et onkoo se totta vahi ei, mutta periaatteessakin se tuntuu todella karsialta näin kun Matti Kukkaroisena ajattelee tätä asiaa!


---------------------------------------------------------------------------
 

   Päivää, paria myöhemmin elikkäs eilennä nyt kun tätä täsä lisää nakuttelen:

   Hei, muistatteko sen värssyn: "Joskus kun miulla on oikein tylsää, voitelen itseni voilla, kömmin makuupussiin, ja leikin mittarimatoa keittiön lattialla."?
   Nytten tilanne muuttui sen, et olimma taasen eilennä ehtoolla voideltu hiusmarrosta varppein kärkeen asti. Sillä nyt sit on menossa vuorostansa rikkivoidetta 10%:lla + uusinta ottelu syyhytabuja 4kpl/kerta.

404336732_735956011504741_61047519460331

Voide kolmana iltana peräkkäin, vuorokauden ajan vaikuttain ( siin välissä sit pesten sen ain poies ja uudelleen ittein voitelen; kyllä oppii tuntemaan näppien päällä mihkä on uusi syyhynäppylä noussut, mikä on painumassa poies/ mihkä on uusi rasvakerros kasvanut, misä olis hivenen vara kaveta.... ) sekä tabut uusintana 7vrk päästä....
Näppylöitä oli eilen päiväsyvämenä jo sen verta et olin sillä hetkellä, aikaisemmista lääkehoidoista huolimati, rokotettu kuin neulatyyny!
   Arvaatte et kyl teki miel läjäyttää koko purkillinen kerralla kyökin lattialle, paneutua sen päälle pitkälleen ja voidella sit siinä ittein kokonaan!
Arvaatte, ettäs olo oli sankkevan rasvainen.
Arvaatte, ettäs kyrsi!
Arvaatte, ettäs en kyllä vihamiehellekkään ( jos niitä tosiaan olisikaan ) tätä toivoisi, saati kellehään tutulle, tahi vaikkas teille Armaat Lukijain miun!
   Täten eillennä ehtoon korvalla päätin et "laskeudun" täten omaan rauhaani täysin. Erakoidun neljän seinän sisälle ja sit "kevään tullen" kömmin täältä kolostain poies.... Jos ei nyt sit joku teistä tätä välttis itselleen halaja....????

   No, tuo rikkivoide.
   Tekevät sen itse apteekissa. Eivätkä jokahisessa apteekissa; menipä täten eilennä päivällä aikaa metsästäissä apteekkia joka tällä seudulla sitä tekisi. Lähin miun mentävä ja käytävä ( kun suljen tuon paikallisen ISOn kaupungin poies ) löytyi noin kahden tunnin päästä - suuntaansa Hepo Hopiallain karauttain.
Tätenpä oli edessä mantereelle meno ja  käynti.

404943733_1386927341917527_5551820080808
 
    Mantereella oli pakkasta tuon -32´C ja lautalla sitten vain -13´C!


----------------------------------------------------------

 
   "Halpa reissu" tuo eilinen: lääkkeet 100e + matkakulut.
Tuohon kun lisään viel tään päiväisten kertakäyttö hanskojen ja valkkarienkin ostot ( 35e ), sillä jokahisen "risauksen" jälkeen vaihdan ne käsineet käsiini ja täten yritän vältellä et mahdollisia vielläkin syyhyllisiä tekstiilejä käsittelisin jo sillä hetkellä hivenen syyhyttömin käsin sekä koskapa olen saanut selville et Syyhypunkit eivät tykkää rikistä, eivätkä täten valkkareista, valkosipuleista, koska niissä on mm. rikkiä ( Sitä siis myöskin näin sisäisesti itsein "kyllästäin" nyt. ), niin summahan lähentelee jo likipitäin reilusti 200 euroa!!!

On se syyhy "halpa" tapaus, on.
    Nyt, ihan juuri nyt tuon eilisen reissuin ja voitelun sekä tabujen jälkehen olo on aikas hyvä, taasen. Täsä olemma ns. pelko persiissä, sen suhteen, et onkoo tää taasen vaine tällainen ensi-alun helpotus, vai voikoo tästä todellakin parantua, voiko saada syyhyn häädettyä? Näinhän mie olen jo muutaman kerran tätäkin ennen luullut!
Yö meni hyvin, muutamat näppylät hävinnyt, enkä kutia.
   Tosin olemma mie tehnyt tään eteen töitäkin nyt taasen lisää ja lisää.
Kuten sanoin lääkkeet nuo määränneelle lääkärille tuossa eilennä puhelinyhteydessämme, niin miulla on tällä haavaa suunilleen vaine jakkara ( todellisuudessa kaksi puista tuolia ) jolla istun ja olen täällä Pienellä-Punaisella pirtilläin! Kaiken muun olen sulkenut poies käytöstäin etten vain syyhyä kuljettais edes minkään pinnan mukana, en tartuntaa uutta niistä saisi.
Makkari on ollut käytöstä poiessa jo viime lauantaista asti; nukun tupain lattialla.
Peti tuo on ohut patjaliru johka vaihdan ja pesen päivittäin liinavaatteet sekä petivaatteet - tyynynkin! Tänä aamuna imuroin sen, ja imuroin ainakin kahtena seuraavanakin aamuna!
Kylpy- ja käsipyyhkeen pesen päivittäin. Vaatteet vaihdan päivittäin ja pesen nekin.
Nyt tein päätöksen et pesen jälleen myöskin ulkotakkini ja sen jälkeen en käytä sitä ainakaan ennen ensiviikkoa. Täten pyysin yhtä ihmistä tältä kylältä käymään puolestain kaupassa; hän toi miulle nuo käsineet ja valkkarit. Takkinikin pitäisi sit olla pesun tuon uusimman jälkeen taasen puhdas ( kuinkahan monta kertaa mie olen senkin jo pessytkään....? ).
Imuroin ja pesin lattiat tänä aamuna - huomenna uusiksi, sitä seuraavana päivänä uusiksi....
Tartuntapinnat pyyhin.
     Voisinko tehdä siel jotahin muuta - mitä?


----------------------------------------------------


    Mie taasen täällä - hei....
    Tulin narajamaan.
    Jälleen päivä yksi takana; huomenna ehtoolla sit saanen pestä täl erää viimoset rasvat kupeiltain poies. Tosin, kuten jo kerroin, ei maailmanin siitä viel "vapaudu", ei. Sitten vuotan ensi viikkoon ja uusinta "otteluun". Sit näkee mitä tuleman pitää; auttaako tää vahi eikö? Onko sittenkin jotahin muuta kuin syyhyn-paholainen tään takana - sekin kun voi olla vaihto ehto aivan hyvin.... Muttas tuonne asti nyt täsä pitäisi olla ja eliä kärvistellen kois sisällä ollen. En esim. valokuvaamaan mihkään suuntaan urkene ajan kuluksein, en. ( Vältän levitysvaaraa ja välttelen jatkuvan ja lisä materiaalien pesun tarvista. )
    Muttas tään päivän kun taasen tää kois olla öllöttelin, kaiken sen aamuisen siivoamisen ja pyykin pesun jälkeen, niin ei, ei tää ole "ihmisen elämää"! Jeeru et käy aika pitkäksi olla vaine ja ns. yhdellä jakkaralla istua etten levittäisi mahdollista syyhyä ylt´ ynpäeriinsä ihan tieten tahtoin. Eikää tuota viitsi alvariinsa olla ajan kuluksi esim. siivoamassa huushollia alusta loppuun ja lopusta alkuun - eivät kätenikään sitä jatkuvaa rättein vääntöä ja puristelua kestäisi!
   Tiedän toki, ettäs kun syyhy on kois, niin sitä on varmaan levinnyt koko huusholliini jo, muttas jotenkin vain sitä ajattelee et ko esim. en omaa sänkyäin tahi Itulaatikkoakaan ole käyttänyt, nykinyt, ollenkaan sen mennä lauantain jälkeen, niin lentämälläkö ne syyhypunkit niihin olisi menneet? Syyhyhän leiviää ihokontakteissa ja tarttumapinnoilta....


--------------------------------------


 
   Niri, nari ja narinaa....
   Ohjeistus on syyhyssä et ekan lääkkeiden oton jälkeen yksi varopäivä ja sitten saa mennä kouluun, töihin, jne..
Ohjeissa lukee, ettäs syyhy esintyy etenkin nivusissa/nivelien taitteissa, sorviväleissä.
Niin ikään lukee, ettäs yleensä sitä esintyy kaulasta alaspäin.

    Miulla ekoista lääkkeistä on jo aikaa ja pidin silloin saikkua muutamat päivät lääkärin lausunnon mukaan, vaikkas silloin näppylöitä oli paljon vähemmän kuin mitä nyt on ollut, koska työni on asiakaspalvelussa.
   Nyt on tästä lääkkeestä jo kolme päivää, samaten kuin rikkivoiteestakin.
   Näitä näppylöitä kun on miulla myöskin hiusmarrossa sekä hiusten seassa, niin en voisi kuvitellakaan meneväni tällaisena rasvapäänä, rasvalta kiiltävänä kauttaaltaan, mihkään töihin. ( Toki tään saisi jo vaik 8h täästä pestä pois ja sit mennä töihin, mutta suositus on et vuorokauden pidettäisiin iholla jos vain suinkin on mahdollista. ) Hiuksista ei enää erota yksittäistä hiusta, ne ovat tikkuja päästäin roikkuvia.
   Niveltaipeissa ei ole ollut ( nak, nak, puuta vasten ) yhtään näppylää, joku hassu joittenkin sormien välissä.
   Kylille, tahi töihin, en voisi kuvitella meneväni, sillä näppylöitä on kaikki ja alla! Nyt eilen illalla alkoi nousta muutamien entisten silmäluomissa, hiusmarrossa ja poskessa esiintyneiden lisäksi KOKO naamaani näppylöitä uusia. Toisessa poskipäässä on sellainen rykelmä, ettäs siihen koskee kuin ajosta ajaisi! Naamain on kuin neuloilla rokotettu neulatyyny!
   Niin et lääkitysten jälkeen ja töihin vaikkas?


-----------------------------------------


    "Syyhytartunnan aiheuttama kutina ja iho-oireilu kestää usein 2-4viikkoa. Se johtuu ihon tulehdusreaktiosta eikä tarkoita syyhypunkkihoidon epäonnistumista." Näin olen kuullut ja lukenut sekä ymmärrän tään.
Sitä vaine en kuiteskaan ymmärrä et se mitä miulla oli tuossa ennen viimeisiä lääkkehiä ja rikkivoidetta muutama hassu nappula ja vietävä kutina kehon ynpäri, niin miksi....
.... nyt nuiden tään erän ekojen tabujen ja voitehin jälkeen naamain kukkii riikinkukkona ( kuten eilennä narisin ) ja viime yönä se laskeutui sit myöskin kaulallein; näppylöitä täys. Ja kutina myös sen oloista et riivinrauta kyl kieltämäti tulee mieleeni!
Paikoissa joissa oli vaine muutama näppylä eikä kutinaa ollenkaan - ennen lääkkettä ja voidetta?
    Onkoo niin ( ja varmaan onkin-ko? ), ettäs se tuo -punkin pahulainen on ja oli vallannut kehoin ihon alaisen kaikki ja alta, muttas se "kukki" vaine muutamin paikoin pintaan ilman lääkettä? Nyt sitten lääkkehin ansiosta ja johdosta, ne nuo lääkkehet "näyttävät" misä kaikkialla sitä olikin? Kuin kavaltain syyllisen tuon sylttytehtahan tään?


-------------------------------------------

    Sanoisinko et tänään oli hyvä päivä?
    Enää ei naama kutia, "kukkii vaine" ja nyt on alkanut sit hilseilemään: janoaa rasvaa, ns. perus-rasvaa lot of!
Sen sijaan kaula ja hartiat ynpäriinsä kutiavat edelleenkin. Ihan kauhistuttaa miettiä et kulkeeko tää kutina pikku hiljaa lävitse kehoni, jarpeille asti?
Entäs sitten ko ylihuomenna pitäisi aloittaa tään kuurin toinen osa tabuineen ja uusine rikkivoiteluineen? Mitähän siitä sit seuraakaan? Kestänkö mie, kestääkö ihoni miun?
    Taidan huomenissa ottaa puhelun jollehin lekurille ja hivenen tiedustella et onko kuin ris´kaabelia hommelia tää tällainen....


---------------------------------------

   
   Se sit passitti, mielein miun, tänä päivänä ihotautilääkärille kutinoineni näine. Nyt muuten oli eka sellainen lekuri joka oikein "skuupalla" katseli kupeeni kaikki ja alta! Sanoi ettei hän kyl löydä minkähänlaisia syyhykäytäviä miulta.
Siitä huolimati viel kertaalleen syyhyn tabut ja Nix-rasvat; "Kun kerta on jo aloitettu kyseinen hoito, niin kesken ei jätetä, muttas mitään huolta ei ole kyllä." "Rikkivoidetta ei enää, ihosi kun ei kestä sitä."
Ja kussa sanen nuo hoidot huomenna toteutettua, niin sit tätä "jälkijäristystä"/oireita hoitamaan tuplana päivään kahta eri kortisonia sekä perusrasvaa - jee, pääsen kunnolla rotjaamaan, mie joka en perusrasvaakaan ole konsa käyttänyt....
    On se vaine ihanaa, tää tällainen syyhyn-öttiäinen!
Karsiasti vaivaa lääkkeineen, voiteineen ja siivouksineen jota siis viel kuitenkin jatkan tään tään päivän ja huomisenkin ajan jotta ns. varman päälle "petaan". Ja pedin oman saanen muutenna huomisen jälkehen roudaa sisälle tuolta ulkovarastosta, imuroida sen ja sit jo vaikka seuraavan yön ihan siinä nukkuakin!
Siitä sit pikku hiljaa, jos ei nyt ihan ihmeitä tule, ei se tuo Öttiäinen uudelleen jostahin satu pinkasemaan tyköin vaik kuin olenkin tään huushollini kuunannut jo, alan palauttamaan huusholliain ns. normi-muotoonsa. Palautan pestyt, eristetyt verhot akkunoille, matot lattioille. Eristetyt vaatteet, liinavaatteet, jne. paikoillensa. Kaikki pienepi "tilpehööri" myöskin, paikoillensa.
Ja mikä tärkeintä: puran tään eristykseni kokonaan poies. Enää ei toisten apujen turvassa, vaan saan itse liiikua kaikki ja alla! Jee - maailma avartuu!
    Tein yhteys ynnäyksen tään päivän käynistä ja lääkkeistä noista, niin niitä nyt sit meni sen 260e! ( + matka- ja pysäköintikulut ).
    Toivon totisesti et tää nolisi nyt tässä, tää koko "syyhytehdas"! Toivon mukaan en enää palaja olleskana tähän asiaan.


-----------------------------------------------


    Piti palata, sillä tiedoksi vaine teille muille Armaat Lukijain miun, jotka kenties joskus joudutte syyhyn omaksi, ettäs...
    Sainen täsä kuulla ettei suinkaan noin -25-30´C pakkaset välttis tapakkaan syyhyn-pentelettä!! Ne aikuiset yksilöt kenties kuolevat, muttas sit ne pennut jotka ovat kotelokuorissansa viellä niiden erinäisten tuotteiden sisällä, niin ne pysyvätkin sit siinä kehitysvaiheessaan ja vuottavat vaine olo ja etenkin tilansa lämpenemistä! Sit ku ympäristönsä lämpiää ( tuodaan ulkoa pakkasesta kamat sisälle taloon ), niin sit ne jatkavat kehitystään ja á vot sie - uusi syyhy-invaasio on valmis!
   Näin sitten mie tänä pänä roudasin ulkovararastossain sateilta suojassa ollehet patjain kaik tänne sisälle taloon. Pussiten ne muovien sisään teippaillen isoista jätesäkeistä tarpeeksi isot muoviset suojat niille.
   Arvatkaas tympiääkö?!
Juuri huomenna olisivat ollehet sen ensitietojeni mukaisen pariviikkoa pakkasissa varastossain, ollen välleen noin viikon siinä sen -25-35´C pakkasissakin!
Nyt olisin saanut ottaa ne sisälle, imuroida kunnolla ja alkaa nukkumaan jo omassa sängyssäin. Muttas ei, ni ei.
Näin ollen jatkan yhä iellehen tätä "evakkoain" omassa kois. Itse tosiaan olen lekurin mukaan jo terve syyhypunkin osalta, sen mitä nyt sit hoitelen rikkivoiteen jälkimaininkeja iholtain poies, muttas kaik omaisuus pitää viel pitää sit muovien sisällä - ainakin patjojen osalta pari viikkoa vähintään.
    Jeeru tään kanssa!