...Mustikkakukkosta alkoi mielein miun tehdä.

   Liekkö syynä sitten jokin "aineosasen puute" eli ja mistössäin täsä olevaisessa, vahi onkoo sitten syynä se, ettäs on vaine sellainen ilma ja tila tuolla ulkosalla et tekee vaine mieli "vastapainoksi" tällaiseen synkiään, räntäiseen, lumiseen, pimiään aikaan saada sisuksiinsa jotahin joka on lämmä, uunissa "haudutettua", maukasta ja aikas nopsaan valmistuvaakin?
No, olipahan sit miteskä vaine, niin täsäpä tätä ohjetta taasen tähän herkkuun jällevän ( sori jos joku ei teistä Lukijoistain Armaistain tykkävä kun kirjaan sen tänne näin "uusintana" taasen! ):

20210125_113926.jpg

Kaiketonna: gluton, maidoton, sokton, hiivaton, soijaton, pähkinätön, kanamunaton...

350g leivonta kasvisrasvaa
n.6,5dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
2tl leivinjauhetta
------
n. 1l mustikoita JÄISINÄ
3rkl perunajauhoja

- Sulata pehmiäksi ( ei siis juoksevaksi nesteeksi asti ) leivontarasva.
- Lisää joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikinaksi.
( Jos haluat makeutta niin lisää se tässä vaiheessa taikinasi joukkoon - makusi verran. Intiaani-sokrua, hunajaa, Erytritoli-sokrua, ruokosokeri-sokrua, tavan sokeria... )
Anna taikinan rauhassa hiven aikaa tekeytyä, turvota.
- Laita paiston kestävään astiaan leivinpaperi pohjallensa ja reunoillensa, tahi kuten itse teen: laitan irtopohjaiseen kakkuvuokaan pohjalle leivinpaprun ja voitelen sit reunansa leivontarasvalla sisältänsä.

20210125_103645.jpg

- Levitä 2/3osaa taikinasta vu´uan pohjalle ja reunoille.
Taikaina tää on löysä! Jos haluat tehdä tiukemman taikinan - käytä hiven enempi jauhoja mutta muista: mitä löysempi taikina sitä kuohkeamman, ja kivemman syödä, kukon kuoren saat.

20210125_103820.jpg
 
- Ota mustikat pakkasesta, sekoita joukkoonsa perunajauhot.
3rkl on taatusti litraseen tarpeeksi. Jos käytät enempi tulee mustikoista "liisteristä" ja ne perunajauhot sit tuntuvat syödessä ikävästi suussa...
( Jos haluat, niin voit toki lisätä jotain makeuttakin mustikoihin sekaan makusi mukaan tässä vaiheessa. )

20210125_103900.jpg
 
- Kaada mustikat Rättänän elikkäs Mustikkakukon sisälle.

20210125_104109.jpg

- Laita astiaan kylmää vettä ja... ...kastele kätesi aina välleen siinä vedessä, ja nostele nyt nokareina muotoillen lättänäksi kansipaloiksi lopusta 1/3osa taikinasta kukon kansi. Tiivistä kansi reijättömäksi kostein käsin - tosin ei se kyl haittaakaan josko sieltä mustikat näkyvätkin jostahin kohtaa...

20210125_112325.jpg
 
- Paista kiertoilmauunissa +180´C kunne valmiiksi tulee, saapi sopivasti kultaista väriä yllensä.
- Nosta kukko tää jäähtymään VUOKINEEN. Vuota tovi!

20210125_113427.jpg

- Voit nauttia jäähdyttyään, tai jo kuumanakin, jonkun maitotuotetta korvaanan tuotteen kera.

20210125_113629.jpg

Muttas voit myöskin jäähdyttyään leikata palasiksi ja pakastaa palasina pakkaseen; nautiskella palanen kerrallansa myöhemmin.