...sylttytehtaalle - vahi Syyhyyn?

   Täsä juurikin tänä pänä pitimä miun siirtyä seuduille entiselleni, muttas tuossa huomenissa jäänkin virallisesti saikkulomalle.

Sainen viime työreissullain sieltä tulijaisiksein mukaani syyhypunkit jotka tuossa jokunen aika sitten "pintaan puhkesivat".

   
Viikkonen sitten otimma eka lääkityksen siihen syylliseen.
Samalla sit kaiken kankaisen, tuvan verhoja vaille, +60'C pesun kestävän, pesin.
Matot, tyynyt, patjat, ulkoistin kolmeksi päiväksi pakkaseen, osan kamppeistain pussitin kolmeksi päivää ja nakkasin ulos pakkaseen.
Patjat, ulkoistamisen lisäksi, myöskin imuroin, pesin niiden suojukset, imuroin/pesin sängyn.
Mikä ei pesua kestä, ne pakastin pakastimessain; mm. korvaläpät metalli-aisallaan.
Ulkotakit, -housut, kaik kengät, saunotin +80'C vähintään tunnin. Ja itseni viel niiden perään jälkilöylyissä; +80'C.
   Kutina kuuleman jää olemaan viel jopa kuukaudeksi-pariksi ( "käytä kortisoonia siihen" ).
Lekurit sanovat ettei ekan lääkityksen jälkeen ja YHDEN sen jälkeisen varo-päivän jälkeen, ole enää tartuntavaaraa. Vois lähtiä töihin, kouluun, jne.. Se oli siis jo viime viikolla, tuo varo-päiväin miun.
Lue: jos saat täi-tartunnan, niin ei ole mitään varopäiviä vaan voit olla töissä ja käydä koulua ihan jokahinen päivä. Muttas näin Syyhy-Syyllisen kera on sentäs yksi varo-päivä, ettet tätä vihelijäisen pinetä "saivaretta" toisiin tartuttaisi. Elikkäs tää Syyhyn-Syyllinen on tartunta- ja kauheus-kategoriassa pahempi loinen ko toi täi saivareineen!

 
   Kutisen yhä iellehen. Näppylöitä nousee uusia jokahinen päivä. Mutten ole nähnyt yhtään, ensimmäistäkään, ekaistakaan tsipaletta, sellaisia mitään syyhypunkkien käytäviä ihoni alla misään päin!
Uuden, se toisen lääkityksen, otimmä juurikin tänä aamuna.
    Samoin tein sitten juurikin par´aikaa pyörittelen taasen kaikkea kankaista joiden kera olemma ollut tekemisissä, +60´C pesuohjelmalla. Nyt en ihan niin kaikkea ko viimeksi, muttas lekurin ohjeen mukaan kaikki vaatteet mitä olen täsä viikon aikana pitänyt ylläin. Petivaatteeni, liinavaatteeni, sänkyni petarin suojukset, yms. kankahat sieltä.
Ulkoistin patjat sängystäin, mattoset makkaristain. Samoin tein nakkasin itulaatikkoin ( jos yleensä iltaani istuskelen ) patjatkin paukku-pakkaseen sekä sen kaik tyynysetkin. Sinne vaine - onhan tuota pakkasta nyt enarin verta tänä pänä täällä ollutkin:


2023.12.6.%20-20%C2%B4C%20%283%29.jpg

-20´C meni rikki tuossa Aurinko Armaisen Taivahanrannan takaa noustessa.
Itseni sanunotin, pesin, putsitin ja kuunasin.


    Tuossa alkuviikosta tuli mielehein, ettäs sinne Töihin.... Muttas kuin....
    .... Asiakaspalveluun, liki ihmisiä, ns. olkavarsiakin hipoen... meidän pieneen keittiöön töihin, jossa halaillaan ja ollaan jatkuvassa törmäyskurssissa toistemme kera... Mites se onnaisi siellä vaikkas ei olekkaan enää lääkärien mukaan tartunta vaaraa?
Nuita näppylöitä nousee vielläkin; entäs jos se kuitenkin tarttuu työtovereihin tahi asiakkaisiin talossa käyviin? Mikä olisikaan syyllisyys ja syyttävän sormen ( sormien ) suunta silloin jos he tämän samaisen Syyhy-Syyllisen saisivat? Miten voisin olla kuin en oliskaan ja sanoa, ettäs kun ne lekurit sanoi, nottas voin mennä....?
   Siksipä siis soitin tuonne Arvauskeskukseen, sainen ensin sairaanhoitajan ja sitten lekurin ns. langanpäähän kiini ja lopputulemana oli, jottas varuilta lekuri kirjasi saikkua tään koko loppuviikosen.

   Näinpä nyt sitten touhua päivät nää parit viellä tällä levelillä, koissa ollen ja näitä syyhy-pent...leen pyylkejä peseskelen. On se sit aikanaan Töistä kotio palatessa kivenpi kotia tulla ko kaik on puhtahana ja siistinä.


406705770_7288127377887272_6712380784943

Nautin lämpimät mehuni tästä Suomen Kukka -mukistain vaikkas näin tekemäin Kaikettoman Piiparini kera ja kuuntelen radiosta musaiikkia. Katselen kohta Näköradiosta Tuntemattomansotilaan, ehtoolla Linnanjuhlat ja vaikkas arvostelen ylhäisessä ykseydessäin niitä vierahin asuja ja pukuja siellä...
   Mietin, ettäs saavat asiakkaat nyt vuottaa Piipareita, Piipparimökkejään: ne valmistuu ajallaan, tosin hiven myöhässä tänä vuonna, tänä jouluna, muttas valmistuvat kuitenkin - kussa seuduille entiseillein pääsen.
   On siis aika höllätä ( sen minkä mm. pyykkäykseltäin kerkiän ja voinen ), istua ja toisin ko suunittelin alkujaan: ottaa tää tään päiväinen Suomemme maan Itsenäisyyspäivä vastaan Pienellä Punaisella-pirtillä ollen.


-----------------------------------------------------------------


   Edit: puolikas viikkonen jälkeen toisen lääkityksen ja ihan vaine sillä skriivaten et Armahat Lukijain miun, mm. te tietäisitte ettei tää ole suinkaan mikään ns. leikin asia, tällainen syyhy. Ettäs kyl kandee kiertää kaukaa jos syyhyä seutuvilla on....

  Tuon toisen lääkityksen j
älkehen tosiaan näppylöitä uusia viel nosti pintaan ihoni miun muutamia päiviä. Muksuin yksi loineh lausumahan, jottas jos ne syyhyn munaset ja toukkaset sieltä pintaan nousevat ihon alta lääkityksen ajamana, muttas tiedäppä häntä, kuis se oikeesti on, sillä eivät ainakaan lekurit ole valaistua sanasta sanoneet, ettäs mikä on tapa moisen tartunnan kieron. Enkää ole osanut nettin ihmeellisestä maailmasta onkia moista tietoa.
Olen yrittänyt etsiä tietoa sieltä, ettäs kuis ne syyhyt, sen munat ja toukkaset tuhoutuvat ihon alla lääkityksien jälkeen? Mikä on se mekanismi jolla se lääke ne sieltä delaa? Ja tuokin kyl kiinostaisi, ettäs tosiaan nouseeko ne ns. pintaan sieltä vahi hajoavatko vain ihon kerrosten väliin ja aikanansa sit sieltä kulkeutuvat jotahin kautta ns. kuona-aineina poies? Kiinostaisi kovin.
   Näppylöiden esiintyminen tään puolikkaan viikkosen maissa, jälkehen toisen lääkityksen on lieventynyt, voisin nenga sanoa et jopa poiessa jo on. Muttas se mikä on viheliäistä niin tialalle on tullut vietävä kutina!
  
   Kyllä ne nuo näppylätkin kutisivat, ei siin mitä. Ja nekin osasivat "hulluksi laittaa" Mummelin tään sillä kutinallaan, muttas enpähän tuota tiennyt silloin viel enemmästä kutkusta?!
Olen nimittäin kolmen viimeisen ehtoon ja yön ajan kutissut niin et NYT muuten "hulluksi tulee" jos ei tätä ennen moista kunniaa saanut.
Kaksi yötä ja polvista alaspäin nilkkoihin asti sellainen kutka, ettäs riivinrauta olisi ollut paras kaveri! Se kaikista paras, oikein rakas sellainen. Millään muulla ei väliä tuolloin. Onneksein mielein hivenen malttaa vielä miulla ja järki takuttaa päähäin, nottas ÄLÄ raavi ihoasi rikki misään tapauksessa vaik kuin kutkuttaa! Täten maltoin, maltoin kuitenkin ja ei muuta ko hankasin avokämmenilläin kumpaistakin kinttuani ain ylös ja alas, alas ja ylös, jatkuvaan. Jeeru, että kutkutti. Jeeru, ettäs oli pahaa! Onni se tuo sively hiven helpotti ihan pikkaseksi aikaa....
Rasvata yritin niin kookosöljyllä ko ihan kortisoonillakin mitä lekurikin tokutti mieleeni miun, muttas ei ne ainaskana miulle helpotusta lykänneet.
   Eilennä ehtoolla tokasin siksollein miun, ettäs taidan kömpiä seuraavaksi yöksi pakastearkkuun nukkumaan ko tuntuisi, ettäs viileä hivenen auttaisi. Sikso ehdotti et entäs jos kuiteskin lumihankeen vaine menet?  Loppuin lopuksi otimma jääkaapistain kylmägeelipaketteja kaksi ja "haudoin" kinttujain sillä ehtoon ajan. Kylmetin ne uudelleen lämpiämisensä jälkeen ja yöksi otin kylmät petikaverit nuo vierustovereiksein; asetin kumpaisenkin polvin ynpärille yhden "kallen" ja niin mentihin yö tuo viimeisin. Sainen jopa jonkusen tunteroisen nukuttua!
    Tänä pänä a
amusella lämmähytin saunasen kivuten ylisille lämpimille noille. Lintut tietenkin ihan ekas´teks´ taivasta kohden nostain ja - jeeru sitä kutinaa! Sivelykään ei tuolloin auttanut mitään.
"Rohkea rokan syö" ja otimma sekä ns. poltin kinttujain kuumaa laude- ja seinäpuuta vasten! Tuntupas hyvälle, lähti kutkat!

   Luin, jottas ne nuo syyhylääkkehet aiheuttavat jo itsestään erinäisinä haittavaikutuksina KUTINAA - no, minnekkäs se sit miusta heittäisi siitä?
    Kuullut ja lukenut olen, että kutina voi jatkua lääkitysten jälkeen viellä jopa ( olikohan se niin ettäs.... ) kaksikin kuukautta!
Oih ja voih - siinäpä sitä kestämistä tulee olemaan, jos se tarkoittaa tätä valtaisaa kutinaa!

     Saa tiedä mitä tuleman pitää tästä iellhen, milloin hellittäisi tauti, milloin arki palaisi kehiin?