Ihan ensimmäiseksi - anteeksi, suokaatte Armaat Lukijain: en millään jaksanut ( liekkö merellisen ilman ja tilan vaikutusta? ) eilennä ehtoolla skriivata tekstiä tähän. Kuvat vaine siirsin valmiiksi blogipohjaan käytyäni ensin kaikki päivän aikana kuvaamani valokuvat raakkaden lävitse. Sen jälkeen kello oli niin paljon jo... Tai e se ollut paljon muttas miuta väsytti niiin armottomasti että oli ihan pakko kömpiä tään yöpaikkain pehkuin välliin. Yövyn/yövyin muuten täällä Tankar´n majakan juuressa, Majakkamestarin talossa ja täällä sellaisessa huoneessa johka mahtuisi kolme muutakin maate.
Ja mikä paree: eilennä ehtoolla tämän talon toiset asukkaat ( naapuri ovan takana viisi päivää täällä viettävä pariskunta ) lämmähyttivät tuon seuraavan talon saunan ja pääsin heidän kera ( naisen kera ) saunomaan siinä! Wau, olipas muuten kiva päästä huuhtomaan meren suolat poies pinnaltani ja hiuksistani kun tovi sitä ennen käväisin meressä ehtoouinnilla!
   Muttas ennen kuin mie nyt tänne "jouduin" ja tänne pääsin niin sitä ennen...

  

   Aamulla simmuin aukaisin edelleisessä yöpaikassain joka hostelli oli. Ei kummoinen mutta ihan tuo asiansa ajoi kun pään pieluksille sai yön ajaksi laitella ja sit siinä nukkua yön yli ihan rauhassansa. Tämän ja aamutoimisen jälkeen mietin että mitä teen, vahi jätänkö tekemäti? Kello on tuon ja tuon verran; kerkiäisinkö mie....?
Aika Rauta armoton tikutti jotahin kahdeksan tiemeetä kunne olin sitten matkan päällä, Hepo Hopiani selässä karauttelemassa pitkin pitäjiä, ja tiesin että lauttain lähtee klo.12.00. eikää se jää vuottamaan poies jääneitä - kerkeänkö käväistä matkani päässä?
   Kerkesin mie muttas...

2008.7.23.-27.%20Vaasa-Kokkola.%20%20%28

...tämä paikka, tämä kohta tällä Telluksellamme - tämä sai tipan linssiini, sen kuuluisan roskan silmääni lennähtämään.
   Oli 27.7.2008. ja ME reissussa kahden kesken, reissaten akselilla Vaasa-Kokkola.
Satuimme silloin ihan vahingossa tälle Öja-kylän satama-alueelle ja tähän Café Bryggan´in terassille kaffittelemaan kun ain pieniä teitä pitkin pyrimme ajelemaan reissuillamme. Silloin siellä oli Kalastajajuhlat menossa ja tämä koko alue täynänsä juhlioita, väkeä kera iloisen puheen sorinan ja eläväisen musiikin. Hyvä kun joukkoon mahduimme. Tilasimme jätskit kera kaffeen ja istumasijan löydettyämme istahdimme "murkinalle" tämän päydän ääreen nautiskellen tunnelmasta moisesta ja siitä että varjosa oli silloin ainakin +27´C lämmä - kuten tänäkin kesänä on nyttemmin pruukannut olla.
Ihana hetki - ihanan muisto.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Ileellen oli sama kaffio paikallansa. Samaiset pöydät uusine päivänvarjoineen mutta jos kuviani näitä vertaatte niin osa venhoista noista ovat samoja kuin silloin 10 vuotta sitten!  Ja vettäkin taitaa nyt tänä kesänä olla hivenen vähempi kuin mitä silloin oli...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Kaffio tämä ei ollut nyt auki, eikää ihmisiä missään näkynyt. Kiertelin, katselin, kuvasin, ja itkin.
   Sitten kuulin kuinka jossakin joku liikkui; viereisessä talossa, viereisen ravintolan ( vahi onkoo se koulun keittiötila, tms.? ) terassilla joku touhusi jotahin. Menin sinne, koputin lasiseen oveen ja vastaan tuli täti joka siinä tovin turistuamme sanoi ettei osaa suomea, ei englantia - vaine ruotsia. Muttas siltihän me pärjättiin ja hän kertoili juurikin aloittaneensa työnsä ja meinasi laitella kaffeen tippumaan... kyselin josko saisin kupposen miekin? Ottaisin mukaani kupun tuon sitten juotuani palauttain, ja menisin tuonne VIEREISEEN kaffioon, sen terassille, kuppiain nostamaan muistoksi puolisoin?
Kyllä maar, se passasi. Sain kupin mukaani kunne kaffee tuo tippunut oli ja mirs-marssin sitten juurikin samaisen pöytäsen ääreen misä mekin silloin kymmenisen vuotta sitten istua nokotettiin. Nostin kuppia, istuin ja - itkin vuolaasti.
Meni tuokioita yssi ja kaksi... mietin maailman menoa, puolisoin pois menoa, reissua sitä, reissua tätä.
   Älytöntä että tämäkin paikka on näin lähellä kotiani! Tännehhän ajaa noin muutamassa, neljässä-viidessä tunnissä viimeistään mutta mie olen vasta nytten tänne asti ehättäytynyt! Miksen ole jo aikaisemmin tullunna? Miksen ole käynyt? Joku toinen kerta? Joku hyvä päivä kun Aurinko Armas on porottanut Taivahankannelta täydeltä terältään - kuten nyttenkin?
No, kun olen ollunna Töissä nyt nämä kaikki neljä viimeistä kesääni kun tämä kuluvakin jo lasketaan mukaan ja siitähän on jo sen neljä kesää kun puolisoin menehtyi siitä sitten mennä syssynä... Mitenkäs mie olisin voinut silloin siitä Työni touhuin keskeltä lähtiä reissaamaan kun eihän siinä kerkiä ollen vaine yhden yönseudun/kahden päivän viikkovapaata aikaa? Ei olisi ollunna mitään tsänssiä lähtiä mihkään matkaan, ei toillaan. Ihan hullun hommaa miun mielestäin. Ajella nyt ensin "pinkeenä" kohteeseen, yöpyä siellä yö, ja sitten kaahata taasen kiireellä seuraavana päivänä mkotia. Ei kiitos, ei ole miun hommaa. Mieluummin vaikka olla ilman sitten.
Ja sitä ennen, tätä neljää vuotta ennen kun puolisoin viellä eli niin reissasin puolisoin kera sinne minne yksissä tuumin päätettiin mennä. Silloin meitä oli kaksi mieltä ja piti tehdä niitä pariskuntien kompromisseja puolin ja toisin jotta kumpainenkin omaansa sai ja jotta kaik sujui mukavasti. Elikkäs reissuja tehtiin mutta minne ja milloin se oli sitten yhdessä päätettävissä. Ja eikää tuota silloin tänne halajanut niin kuin nytten olen halajanut kun puolisoin meni poies Tuon Ilmaisiin... Jotenka nytten sitten siis - tänne.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Se vaine harmittaa itteeni näin kun tämän ilmoituksen sieltä seinältänsä bongasin että juurikin EILEN olisi siinä satamassa ollunna nämä samaiset Kalastajajuhlat! Mietin kyllä tiuhaan että kuis saisin tämän yhtälön toimimaan? Mitenkä voisin, voisinko, siistää jotenkin matkaani lautalla eteen päin ja yöpaikkaani perillä? Onnaisiko se - mitenkäs sitten se seuraavan päivän paluumatka ja sen siirtäminen kun eikös siin ollunna sen maanantai aina huoltopäivä lautalla tuolla; en pääsisi maihin millään ja sitten aikanaan kotia... Ja tänäänkin lauttain lähtee jo klo.12.30. matkaan ja nämä kemut alkavat vasta klo.12.00.! Ei onna. Ei yksinkertaisesti onnaa olleskan. Voihan pahkura sentään!
   Näinpä sitten palautin kupposein tyhjiltäin tälle täti-ihmiselle takaisin. Kiitin häntä ( olisi tarjonut toisenkin kupin kuumaa ) ja halasinkin kiitokseksi hänen ystävällisyydestään ja siinä tunnepuuskassain. Olihan hän antanut ns. ohitse toimenkuvansa, paikan tuon viel kiinni ollessa ja mikä vielä nykyaikana eriskummallista: aivan toiseen puljuun, toisen firman omistaman tiloihin miun viedä kupillisen kaffia! Ilmaiseksi! Siis uskomatonta mutta ah, niin ihanaa että on vielä maassamme olemassa tällaisia ihmisiä. Tällaisia jotka katsovat muutakin kuin tuottoisaa bisnestä ja ymmärtävät ihmisen sielua, tunteita, vaikkakin yhteistä kieltä meillä ei toillaan ollutkaan. Kiitos hänelle suusen suuri!

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Kaunista oli katsella niin tuonne meren lahdekkeelle päin...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

...kuin myös näitä sataman tämän vanhoja, vanhoja, aittarakennuksiakin. Kuten yleensäkin tätä rantamaisemaa kera viereisen kalastajasataman vanhoja aittoja ja niiden edustalla olevaa uimapaikkaa joka muuten oli siin jo silloin kymmenen vuotta sittenkin... Sekä esim. sitä että tämän kaffion terassilla on todella hyvin otettu "käyttöön" eräs iso rantakallion kivinen kohouma kiertäin sen ynpäri tämän terassin laudoitus ja laitettu vaine penkkiä pitkää kupellensa; siin on pöytä valmiina kera nuiden penkkisten.
   Muttas kun tämä "toiviomatkain" nytten näin hivenen epäonnasi siin että en ihan onnistunut ajoittamaan reissuain tätä niin jotta olisin tälle Kalastajienjuhlalle kerennyt niin tuumailimpas vaine että tulee niitä vuosia iellenkin! Tulee varmasti. Tai näin mie ainakin toivon... Ja sitten mie jokunen vuosi tulen uudelleen tänne niin että olen juurikin niiden juhlien aikana täällä! Aivan varmasti!
Se vaine ettäs sit pitää "onkia" tietoon viel kovemmin kuin mitä nytten jotta mikä päivä ne ovat ja mihkä kellon lyömä sillä kun mie olen tällä välin niitä tuolta nettisfääreistä katsellut, etsiskellyt, niin enpä tuota ole onnannut löytää niistä mitään mainintaa tähänkään mennessä! Liekkö ovat ollenskan laitelleet mihkään moista tietoa mutta nytpä olenkin sit mie viisaantunut: soitan vaik Kokkolan turisti-infoon suoraan ja kyselen sit heiltä kunne ajatteleisin lähteväni uudemman keraan tänne. Ja jos miul nyt juskus tuleekaan kesällä vastaavaa, ihanaa, tilaisuutta vastaan että pääsen yleensäkään kesäiseen aikaan mihkään suuntaan reissuun! Tästä reissustain ISO kiitos pomollein; KIITOS!


  
   Öja´sta ajelin kohti lauttain lähtöpaikkaa johka sitten saavuinkin niin "aikaseen" monen muunkin lähtijän kera näköjään, että kerkesin mie siellä rannalla sitten aikailla ja käyskennellä mm. kamerain kera. Ja "turvata" päivän suolan saantikiitiöni kera annoksen ranskanperunoita jotka TO-DEL-LA-KIN suolaisia olivat!
   Elikkäs nytten nämä seuraavat kuvaseni ovat sitten Kokkolan Venesataman tiemeeltä:

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   "Ruokaa anoen."

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   "Ilmojen halki käy lentäjän tie."

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Neidon kauneutta.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Täsä kaksi kuvaa jotka ovat omaltaan osaltaan kauniita kumpainenkin muttas näin omasta mielestäin jos vartaan näitä vierekkain, samalta rantakaistaleelta ottamiani kuvia, asuinpaikkoja, niin kyllä se on vain kuulkaas niin jotta toi alimmaisen kuvan paikka vetää voiton! Kyl mie mieluummin asustelisin tuolla pätkää tuota rantaa kuin tälla ensimmäisellä "urbaanilla" cityllä.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%


2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Joku on unhoittanut "pohjallisensa" karulle asfaltille...

2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%285%2

    "...lähdön läheisyydestä he turvaa saa."
   Tätä kuvaa ottaissain, näitä lähtöjään vuottavia aluksia kuvatessain, mieleeni tuli tämä Tuula Amberlan´in Lulu-laulu ja sen säkeen sanat:
"( Asiaton oleskelu asemilla, )
heikkojen siinä on hyvä olla,
lähdön kläheisyydestä he turvaa saa.
Muutenkin oli hän kuin yksi niistä vain,
hän rokkia rakastaa ja lähdön tunnelmaa."
Ei kait täsä sen kummempaa - ei muuta sanottavaa. Tuo säe kertoo kaiken; nuin miekin ajattelen - issestäin.2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%2810%

   "Olemme kuin sillit purkissa."
   Todellakin sillit kun on kyse vedestä, merestä, veneestä, laivasta... Monta silliä ( n.150hlö. ) ahdettuna yhteen boottiin.
   Kammottava ajatus: kohta tämä laiva lähtee avomerelle, irtautuu satamalaiturista ja sitten me ollaan "oman onnemme nojassa". Ainakin miusta tuntui/ tuntuu näin merikammoisena henkilönä asiaa moista ajatellessain.

2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%283%2

   Meitä on monta ja monen moista. ( Ja nämä ovat sitten MIUN ajatuksiain enkää tahdo ketään "erikseen" "sorsia"! ):
Suomenkielisiä suomen maalla. Ruotsinkielisiä ruotsikielisellä alueella maassamma. Sitten kuulin todennäköisesti, luulisin, ranskaa puhuvan pariskunnan äänet ja oli joukossamme muutamia ihan jostakin kauko-idästäkin peräisin olevaa matkalaista. Elikkäs meitä "sillejä" on monen moisia.
   Oli lapsiperheitä: päiväksi menossa retkeilemään saareen tuohon? Omat eväät mukana selvästi: kylmälaukku, kapsäkkejä ja retkeilyalustoja mukanaan. Toisilla ovat jo omat eväät esille kaivettuna ja masuun nälkäiseen menossa. Mini-pookkanoita, sämpylää, pillimemua...
On pariskuntia jotka ovat jo selvästi kauemmankin aikaa yhdessä olleet kun eivät enää ihan kylki-kyyryssä oleskele. On pariskuntia jotka ovat "me" - joko rakkaus pysynyt on tykönänsä tahi sitten he ovat juurikin suhteensa aloittaneet.
ON yksinäisiä miehiä ja naisia ( kuten miekin ) matkaa taittamassa. On kehitysvammaisten porukka joka retkelle päiväselle lähtenyt on. On ukkia, on mummoa, jotka matkaa tätä tekevät kera lastensa ja lastenlastensa tahi vaine kaksista tuumin.
   Mietin miksi meistä, tästä sekalaisesta seurakunnasta, itsekukin halajaa ja matkaa tätä taittavi määrän päähämme saarelle tuolle?
Onko loma ainut "motiivi"? Sekö tuo ihmiset nämä päivän retkelle saareen tähän? Tai onko kyse jostakin muistomatkasta; jokin ihanainen hetki täällä? Lapsuus kenties vietettynä täällä, nuoruus vartuttuna? Vai olisiko tehty aikoinaan "ensi-retki" jonkun kera tänne ja nytten sitten uudelleen muistojen kera? Onko mökkeilty, onko retkeilty jotankin nimenomaan täällä?
Vai onko kyseessä vaine hetken päähän pisto; mennäämpäs päiväksi/yöksi majakkasaareen...? Vahi miksi itsekukin tänne on nyt menossa ( anteeksi Lukijat Armaat että pompin aikamuodosta toiseen mutta kun en nyt viitsi takertua moiseen yksityiskohtaan tätä "paremmin"! ) tänne?

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   "Matka kuluu rattoisasti, kun sen oikein oivaltaa."

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Maisemia ihailtiin puolin ja toisin laivan tämän paapuurin ja tyyrpuurin mutta älkäätte kysykö mikä on mikin luoto nimeltänsä... en todellakaan tiedä!

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%


2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Tuskinpa näkyy kuvastani tästä kunne tämän blogini julkaisen muttas... tuolla horisontissa aikas tasan tarkaan keskipaikan vasemmalla puolla on jokin merimerkki pystyssä. Sitä tiedä en mitä se tarkoittaa, miksi se siin on muuta kuin opastaakseen merenkulkijoita...
Se vaine oli niin silmiini osuva ja kuvattava jutska ollessansa tuolla nuin ikkään: yssi "poiju" joka pilkottaa Taivaanrannassa, sen ääriviivalla, ypö-yssinänsä mutta näkyvästi kuitenkin. On kuin se olsi laitettu tuonne kahden eri värisen papreriarkin liitos kohtaan tikottamaan tikkuna pystyyn. Tuo ääriviiva oli sen verta terävä että ainakin miusta tämä oli jänsä juttu nähtäväksi. Se vaine että kuva latistaa aina... Pöh!

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Täsä toisen lainen näkymä meren tämän syleilyyn: vessan akkunasta napattu kuva.
Poutainen sää, pieni, rauhallinen aallokko ja laivan keinunta.
   Käväisin mie laivan tämän alakerrassakin josa on merenpinta liki akkunoita. Ei, ei miun "pirtain" kestä sitä näkyä kau´uaa katsella niin läheltä, kun jo alkaa tulla pahainen olo ja tila. Ei Yrjö varsinaisesti vierahille tule muttas muutoin simmuja alkaa vilisyttämään. Lähinnä tulee mieleen epileptinen kohtaus ( anteeksi epileptikot - kerron tätä tyttäreni 24/7- kokemuksieni pohjalta ) ja siihen vaikuttanut jokin ärsyke. Esim. nyt tällainen aallokun keinunta simmujen edessä. Sen rytmi, sen välke ja saman kaltainen toisinto - kera jalkoin alla, kropassa tuntuvan, pienen keinunnan. Not good, not.
   Itse istua nakotin pääsääntöisesti ns. välikannella ja siellä olevan pelastusliivilaatikon päällä ( olisi muuten ollut aikas liki moiset jutskat jos olisi tarvetta tullut... ) paikoillani. Siin oli olo onnellinen ja siedettävä. Ei ollut paha olla, ei vaivannut polla...
   Pohdin jotta mitä se olisikaan jos aallokko tuo keinuvainen olisikin mahtavaisempi? Mitä jos Ahti ( vahi onkoo merella jokin oma "herransa"? ) olisikin tuimemmalla tuulella ja antaisi tuta oikein kunnolla? Mie en ainakaan pärjäisi - luulisin näin. En nykyään, en enää "tällä iällä".
Tosin se oli silloin ennen muinoin jolloin tehtiin reissuja risteilyille. Niin silloisen parin kera kuin sitten myöskin perheeni kera. Masu-piskuinen kesti hyvin, kroppa ei valitusten ääniä antanut. Polla kesti ja hyv´ol olla. Vaikkas sitten oli kyse syssyisestä tahi talvisesta allokkoisesta säästä; laivat nuo mahtavaiset keinuivat tyrskyjen keskellä.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   siellä se häämöttää horisontissa, määränpäämme: Tankar. Näetkö sen - tuon puna-valko-raitaisen majakan, tuolla keskellä saarta?   Tankar, 63¤57,0´N 22¤51,0´E.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Vierasmaja.
   Siiretty muuten Öjasta tänne! Ja sieltä on kuulemman siirretty muutamia muitakin rakennuksia tänne - opasteen mukaan.
Tänne kun kurkistaa niin näkee kuin kalastajat ovat eläneet ennen muinoin saaristossa. Tosin nytten tämä toimittaa myös meidän matkalaisten yösijan virkaa...

2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%286%2

   Samainen Vierasmaja ja muutamia muita rakennuksia satamasta päin kuvattuna.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   "Tapahtuipas kerran, kauan, kauan, sitten..." kun mie saarelle tälle tultuani ajattelin evästää paikallisessa Cafe Tankar´n tiloissa kun kerta nälissäin olin, niin enhän mie sieltä het´ sillään evästä rintain alle saanut vaan sovimme tämän paikan pitäjän kera että "palajan astialle" myöhemmin - noin tunnnin kuluttua uudelleen - kunne juuri laivalla tuolla tälle saarelle  retkeilemään tulleiden matkalaisten lasti on sitten taasen takaisin mantereelle palannut, ja he miulle vasiten kerkeävät paremmalla ajalla sitä laitella ( Kaiketonta-ruokaa ).
   Näin miulle jäi aikaa parahiksi sitten kierellä saarta tätä piskuista ynpäri-änpäri, pitkin ja poikin. Kipitin mm. pitkin Luontopolkua joka tätä saarta kiertää merkittynä ja joka on osaksi näin kuvan mukaisesti pitkospuilla katettua polkua.
   Mahtavat oli maisemat, ihanat oli näkymät. Ja mitä kuvauksellisuutta eteeni tulikaan...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Liekkö lie joiden-kuiden kesämökkejä nyttemmin? Josain oli kuistin kaiteessa välittäjäfirman merkintä että myynnissä. Tjaa; muutaisinko tänne asumaan jos ( ja kun ) saan asuntoin myytyä?

2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%2813%

   Kauinista on katsella.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Kyrka.
   Paikallinen piskuinen kirkko joak on mitoiltansa 8,2 X 6,25m. Ei siis todellakaan suuruudella pilattu! Nätti kuin "siku-possu" piennä - siis kauniilla tavalla tarkoitettuna!
Tämä on rakennettu 1754 ja istumaan mahtuu noin sata henkilöä...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

... joista ennen muinoon ovat paikalliset kalastajat laittaneet omat puumekkinsä näihin kirkonpenkkeihin jotta jokahinen on tiennyt tasan tarkkaan mihkä kohtaan sitten ensi kerrallakin istahtaa. Eli jokahiselle huushollille oli merkityt paikat!
Vaikkas näin nyttemmin voisi ajatella että ovatpas "vandalistit" tännekkin, tällekkin piskuiselle saarelle, ja vieläpä kirkkoon, jo kyntensä iskeneet! Sillä nämähän ovat aivan samanlaisia merkintöjä kuin mitä nuoriso pruukkaa tehdä ja mitenkä merkitä ain paikkaan kuin paikkaan että "here I´m!", tahi "se-ja-se kävi täällä", "vittua jaossa siellä-ja siellä", "se-ja-se on mulkku".
Asia on tietenkin aivan toisen moinen ja toisen lainen tarkoitus näillä puustaimilla on mutta en voi mitään ; näin vaine mie vertailen. Ei se tää Telluksen stallaaminen näytä vuosisadoissa saati sitten tuhansissakaan mitenkään muuttuvan...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Alttaritauluna saariston kauneutta.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Kirkko maisemassa.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%


2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Sulkasatoa varvikossa.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Tämän "poukaman" löysin harhailtuani polulta tuolta syrjään. Kuljin "private" merkityn piskuisen mökin ohitse ja päädyin tänne. Tänne mie lupasin issellein ehtoon korvalla viel palata uudelleen. Kussa nyt ensin syön ja sitten tulen tänne masua täyttä vajuttamaan, Aurinko Armasta jututtamahan.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Tamkar´n majakka.
   1888 helsinkiläinen Osbergin konepajan rakentama ja 1889 ensimmäisen kerran valaistu majakka. Majakan kuori on tehty pellistä ja tässä majakassa ei ole välitasantaita portaissa niitä portaita ollen 122kipaletta.
Ensin täsä oli 13 meripenninkulmaa valaiseva valaisin mutta sitten 1961 jolloin tänne sähköä saatiin, laitettiin tilallensa sellainen valon lähde että nyt sen valo yltää jo 27,5meripenninkulman päähän. Näin ollen tämä Tankar´n majakka on Suomemme maan valovaoimaisin majakka!

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Saaren pohjoisinta kolkkaa...
   Pisteet tosa perässänsä meinaa nytten sitä ettäs näin kunne tätä skriivaan niin NYT TIEDÄN ettäs tämä on nimen omaan SE saaren POHJOISIN kolkka jonne ei ole kulkijoilla sijaa 15.4.-31.7.! Ja eilennä oli vielä 28.7.!
Hele-katistakos mie sitä tiesin?! Kyllä mie luin opuksesta että tuolla aikaa ja tulla suunnassa EI SAA liikkua, häiritä pesintää muttas kun aloin kulkea tuota polkua niin sehän kummasti vei kiertäjäänsä ja vasiten kun siitä ain sit lähti polkuja sivuun joita EI VOI JÄTTÄÄ tutkimati! Ja sekine ttäs kun käännyin tuolta info-paikalta polulle tälle niin melkeinpäs hetimiten siinä tuli vastaan AIDATTU alua joka ISO oli niin luulin että se on se tämä mainittu alua! SINNE ei saa mennä. Enhän mie osanut arvat että nimen omaan TÄNNE ei saa mennä, tänne joka näin avointa aluetta on eikää lippua, lappua, kieltomerkkiä minkään laista, ei missään!?

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

  Näinpää sitten "haahuilin" täällä mennen aikas rannalle asti ihastelemaan maisemiaan...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

...kunne sitten vastaani tuli tämä Hanhi-emo kera poikasiensa. Silloin miulle pälkähti päähäni ettäs se on muuten TÄMÄ alue ( eikä se aidattu siellä toisessa päässä tätä saarta ) SE pohjoinen kolkka josa ei saa stallustaa!
Minkäs teet: olin tehnyt jo vahinkoa jos olin tehnyt pesijöille nuille, sillä sitä en osaa todeta mie. Aloin hisiä pikku hiljaa poies päin "ihmisten ilmoille" mietiskellen että olihan täällä seutuvilla, näillä kallioilla tätä puolta saarta muitakin "taivastelijoita" rötkyilemässä tahi muuten vaine oleskelemassa? Vahi eivätkö he sitten näin rannassa olleetkaan...?

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Yssi puu.
   Jos oikein mieleeni painoin ( polun varren opastetauluista ) niin tällä saarella piskuisella on ammoisina aikoina ollunna enempikin puita olemasa muttas kun kalastajatkin nämä rakennustarpeita, polttopuita, sekä elukoilleen laidunmaita tarvinneet ovat niin puuthan nuo kovin vähiin sitten kävivät. Kunne nyttemmin taasen pääsevät kasvamaan kun ei ole enää kalastajia, eikä tarvetta polttopuulle tahi laidunmaille...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Ylä kuvan tynnyriä ja sen sisällä sekä kupeessa olevista kivistä en tiedä mitään muttas kun tietää tarinaa erästä niin herää kymysys ettäs onkoo tääkin jokin "majakkamerkki"?...

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Kuva Kummelin laelta satamaan päin.
   ... ( jatkoa edelliseen kuvaan ) Vuoteen 1750 on täällä Tankarissa ollut merimerkkinä 11jalkaa ( vajaata 3,5m ) korkia kivikummeli jonka laella sitten oli 20jalan ( n.6m ) korkeuteen asetettu tangon nokkaan tynnyri.
Tämä muutettiin 1825 puiseksi pookiksi eli tunnusmajakaksi joka sitten taasen oli maalattu punaiseksi, katkaistun pyramidin muotinen ja sen katonharjan kummassakin päässä oli tangot joiden huippumerkkinä oli tynnyrit.
KUNNE sitten... tuli tuo valomajakka 1889 ja TÄMÄ Kummeli on syntynyt siitä kun ihmiset tälla saarella käydessään ovat kantaneet rannalta tullessansa mukanaan ISOIMMAN mahdollisen kiven mukanaan. Se tuo muistaakseni onnea tahi jotain... kantajalleen. Tosin tästä Kummelista on silloin 1889 käytetty osa nykyisen majakan perustusten tekoon mutta ei näytä olleen siitä haittaa: kun tuonne Kummelin päälle kapuaa niin kovin on verestä kivi ainest siellä lajella; ihmiset roudaa ielleen kiviä tähän "kekoon".

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Takaisin satamaan - syömään... maisemia kuvaten.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   "Oi Keinu, oi keinu..." ...Nyt puiden latvoihin. ( Erkki Junkkarisen laulamaa Keinumorsian-laulua siteratakseni. )
   Oiva epeli, vänkä väkkyrä: iso oksasen haara laitettu roikkumaan isoon puuhun kantavalla narulla kiinni ja sen oksan haaraosanen toimii istujan sijana. ( Kuvaani tähän sain malliltani tältä luvan.... )

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

    Kalastajarannan raittia kuvattuna yllä ja alla.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%


2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Satama kera matkalaisia tänne tuovan M/S Jenny-aluksen.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%

   Pistäydyimpäs päivällis-matkallain vielä Hylkeenpyyntimuseossa sekä täsä Hyljevenevajassa josa on tällainen vanha pyyntialus esillä.
Tämän on rakentanut 1930-luvulla Johannes Sjöblomille Sivert Lindqvist ja sittemmin restauroineet Rainer Boström ja Roger Krokvik tähän nykyiseen asuunsa.
On siin pootilla hivenen kokoa - ettenkö sanoisi. Mitä mie jostahin luin ettäs ne olivat ensi alkuun todellakin mahottoman ISOJA. Jotahin tyyliin 10metriä pitkiä ( kolme metriä leveitä ) vahi liekkö enempikin kunne sitten aikojen saatossa pyynnin vähentyessä, saaliin määrän pienentyessä ja miehistön pääluvun supistuessa pienenivät "enää" jotahin neljän miehen soudettaviksi venhoiksi.
Ja se että veneet nämä ovat rakennetut toisesta päästään jotenkin matalemmiksi johtuu siitä että näin on saatu sitten vedettyä saalis helpommin veneeseen ja myöskin on saatu vedettyä venhot nämä jäiden päälle tarvittaessa kun ei köli eikä kokka vastaan ota. Näin mie asian ynmärsin....
   Oli täällä esillä muutahi ( mm. tuolla Hyljemuseon puolla täytetty hylje ja poikanen? ). Mm. eräässä nurkasa sellainen vanha, puinen, sanoisin että vesikelkka, sillä meilläkin oli sellainen lapsuudessain. Ja on muuten yhä mökillämme tallesa!  Silä sitä kelkattiin vesiä karjakeittiöstä saunalle talvisin kun piti saada vettä lämmä muuripataan jotta kylpemään pääsi kussa oli ensin sen puoli päivää saunaa lämmähyttänyt jotta tarkeni kylpiä ehtoolla. Ja kunne kelkalla oli vapaata aikaa eikää vanhemmat sitten sitä muille tilan töille tarvinnut niin me lapset, pisku pirpanaiset, otimme sen völjyyn ja läksimmä sillä mäen laskuun ( tästä olen varmaankin jo aikaisemmin pakissut? ). Siihen kun mahtui ihan kyvin perätysten istumaan kyytiin kolme tahi neljäkin ( naapurin tytär myöskin aina mukana ) tytteröä; sit ei kuin "pitkiä pellavia" laskemaan.

2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%2812%

   Paljon jo puhuttu, paljon eilen kaivattu, hartaudella odottamani - lounas joka jo päivällisen puoleen meni ollessansa klo.15.30. nautittavana.
   Tiedän että näin matkatessa "kaukomailla" pitäisi ain ilmoitella tulevaan kohteeseensa ettäs sitten Kaiketonna-evästä, kiitos. Tahi olla omat eväät mukana... Mutta kun tuntuu typerälle "numeroa tehdä" itsestänsä jo ennen kuin saapuu paikalle, eikää tuota halua paikallakaan mitään "numeroa tehdä", sillä haluan vain "vähin äänin", "sivumennen" kysäistä että löytyiskö mitään erilaista... Kaiketonna? Jos ei muuta niin vaikka tuoresalaattia, marjoja, hedelmiä - nekin kun riittävät. Ei tarvitse mitään gurmee-ateriaa olla.
Näimpä sitten nytkin mie vaine saavuin paikalle ja tiedustelin tosa jo silloin aikaisemmin että olisiko mitä...? He lupasivat tehdä puitteidensa mukaan ja ihmetyksein oli suuren suuri, iloni oli pohjaton, hämmästyksni määrätön, kunne paikalle saavuin! Sain aivan taatusti masun piskuisen pullollensa, sain syödä kystä kyllä. Oli tuoresalaatti ja tällainen maidoton lohikeitto! Vau, kyllä muuten oli hyvää, maittavaa ja kattavaa! "Rispekt", heille!
   Ps. Oli muuten tämän aamuinen aamupalakin mahtava kun en puuroa, leipää, leikkeleitä, tms. voi syödä. Sain sijallensa keitettyjä perunoita, juureskuutioita, kananmunan ja paistetun lohiviipaleen. Siihen viellä muutama pala tuorekurkkua ja pomskua. Jälkkäriksi kulhollinen Mustikoita ( Sinikoita ne oikeesti olievat ) kera kaffee-kupposellisen. Olipas maittavaa!

2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%289%2

   Näin nassu piskuinen täpösen täynänsä sitten hyörin ja pyörin ylämäkeen äärelle majakan ja hain mukaani uimakamppeeni. Kun eihän sitä tiedä vaik siellä "lahdelmallain" tulisi mieleeni Aurinko Armasta jututtaissain ( kirjaani lukiessain ja Auringon koilossa jäseniäin oikoissa, poissa muide  saarella olevien simmuista ) jotta pulahdampas tuonne meren sinisen syleilyyn? Ei sitä koskaan tiedä...?
   "Katson auringonsiltaa,
säteen myöhäiseen iltaan." ... tuli kuvani tämän nimeksi kun tämän nappasin siellä ollessain. Launu tämä jatkuu...:
"Sinut vierelleni tuo,
sulle hellyyteni suon."
Se oli sitten Mummeron tämän ehto-uinti auringonsillassa, säteiden myöhäisessä illassa - ja meressä. Olipas virkistävää sen Aurinko Armaan tillotuksen jälkeen. Tosin pinta tuli suolaiseksi ja nahkeaksi muttas kuten jo alussani täsä kerroin niin käväisimpäs sitten viel myöhä illan käydessä yön puoleen, saunasa tuon naapurini kera ja näin huuhtasin suolat poies niin issestäin kuin biskuistani pienistä ( mie muuten sitten OSTIN ne itsellein - jokso siitä kerroin? )


2018.7.28.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%2815%

   Ehtoo kreippailulla, ehtoo kaffeen jälkeen, jälkeen Aurinko Armaan jututtamisen, ennen saunan löylyihin kömpimisen; kylän lehväistä raittia majakalle päin kavutessa.

2018.7.28.%20Reissaaja-Lissi%20%C3%96ja%
  
   Ja sitten viel tää - tää on "Päivän Sydän."
Tämän löysin rinteestä Kummelin kun kapusin uudemman kerran sen kuvetta pitkin oikaistessain näin siin mennessäin majapaikkaani.   Näin on näppäimet, näin on nyt nakuteltu eilinen historian kirjoihin. Toisinto on samainen tänään täällä Tankar´n kamaralla sillä aikaa on. Olen lomalla, olen vaine. Tiedän sen verta ettäs lounas alkaa klo.12.00. ja majakka aukiaa klo.14.30. ja sinne meinaan tänään kavuta kun se eilennä jäi tekemäti. Tosin sinne pääsee vaine 100 ensimmäistä askelmaa ylös päin ja loput 22 jäävät "arvoitukseksi". Tiedä en miksi näin mutta tää on nyt vaine näin täällä tällä kertaa.
Sittenpä onkin klo.15.30. lähtö poies saarelta tältä, mahtavalta, ja paluu maihin alkaa.
   Ensi yöksi varasin jo eilennä ehtoolla makuusijan Kalajoelta jotenka kunne jälkeen klo.17.00. olemme satamassa Alli Hopa, niin sitten valjastan Hepo Hopiain suit-sait-sukkelaan ja karautan siihen suuntaan jotta kerkiän jotahin ennen pimiän tultua sieltäkin viel nähdä. Tiedä vaikka ehtoo-uinille... mereen...?