...kuin tyhyjä peltitynnyri ikään. Ei sillä - ajatuksia kyllä löytyy muttas ettäs pukisin ne sanoiksi? Ei ihan niin helppoa kuin saattaisi luulla...

   Täsä käväisin päivän taasen sukumme mökillä. Kera muoskain kahden mukelon ( kyseltiin opettajilta luvat olla poiessa koulustansa ) ja Sukumme Mummon. Toinen siksonikin pistäytyi remmissä välleen.
   Ei sillä ettäs asiaan tää nyt mitenkään, tahi sukumme asianomaisiin henkilöihin liittyisi, muttas kunne tuossa ajelin tään kylämme tämän meitin raitteja pitkin äsken, niin hokasin täsä ajatuksistain sellaisista kuin tajusin ettäs mitenkä sitä voikaa olla ihmisen kummastus kateellinen toisille kanssa-eläjilleen!
Ei, en tarkoita ettäs kadehtisin jonkun omaisuutta. Ei.
Tarkoitan ennemminkin ettäs mitenkä sitä haluaisi elää niitä toisten ELÄMÄÄ mitä he elävät. Ihmisten jotka ovat tuttuja, puoli tuttuja tahi vaikkas vaine ihan tuntemattomiakin, niin sellaisten ihmisten elämää. Sitä arkea, niitä tunteita, niissä ynpyröissä missä he elävät. Olla tavallaan siinä toisen ihmisen nahoissa, ns.. Asustaa ja astella mukana elämässään ja nähdä mitä se arki juurikin SILLÄ ihmisellä on. Tavallaan siis elää toisen elämää hänen puolestaan. Jos sitä nyt voi kukaan yleensäkään tehdä. Ja toisaaltaan eihän se enää sitten olisi sen ihmisen elämää, sillä sehän olisi miun elämää, kun näkijäkulmassa olisinkin mie.... Joten "turha toivo naida kuutamolla"; eihän se onnaisi siis sitten. Se ettäs voisi elää toisen elämää?!
Muttas toisen arjessahan voisi silti olla mukana, jos joku hyväksyisi rinnallensa? Ei vaine nuita ole ollut tunkuun asti valita...
  
   Kello, Aika-Rauta tuo nakuttavainen käy kohti viittä juurikin nytten - ja mie mietin misä sie mahdat vaeltaa juurikin nytten? Misä olet ja mitä teet - mitä kuuluu?
   Olen hokassut täsä tähän astisen elämäin mennehen "turvin" ettäs onpahan se vaine hirmusen hyvä ettäs olen nytten yssin ollessain, yssin jäätyäin, kummiskin päässyt reissade, sen mitä sit olenkin reissannut.
Tarkoitan jottas havahdun monesti ( kuten kesänkin mittahan Töissäin, kaiken sen tohinan silloisen keskellä, ollessain ja siellä työskennellessäin ) ajatuksistain.... tai - ei kun, oikeastaan muistelmistain sellaisista ettäs muistelen menneitä reissujain nuita ja jotahin paikkaa, aikaa, tilannetta tms. niistä. Palaan niinkuin "aikaan entiseen joka ei koskaan palaa", muttas joka on jäänyt kuitenkin miun Elämäni-Reppuun mukaan ja sieltä sitten voin aina vällehen ammentaa, raottaa, sen uumenista kaikkia nuita menneitä hetkiäin elämästäin tästä. Ja ennen kaikkea sen niistä ihanista hetkistä nimenomaan.
Milloin "raissaden" tuolla itäisen rajan tuntumassa, sen teillä aikas autijoilla rajasen tuon pinnassa, kuten silloin ihka ensimmäiselläin pitemmällä reissuillain aikoinaan tein.
Milloin olen sitten Kainuun korpimaisemissa ja vaikkas sen ihanaisella Hiekka-sannalla.
Tahi, mikä peree; "tapaan" itsein aikas usein Luodolta ja sen maisemista nuista. Tahi joka tapauksessa ääreltä meren aavan tuolta rannikolta, josa olen useammankin reissusen tehnä! Voi, sinne halajan taasen uudemman kerran! Milloin, milloin pääsisin taasen sinne?
   Meinahan kyllä täsä kohtas puolihin "muuntautua" Reissaaja-Lissiksi jos eivät lekurit nuo kovin estele moisia "urasuunitelmiain". En vaine viel osava sanella mihkä suuntaan ja milloin, lähtöni tuo tapahtuvi?
Kauhiasti veri vetisi merelle. Sitten kun kuitenkin "järjellä" alan ajattelemaan, niin onhan tätä Suomemme maata suunnatonta monessa muussakin suunnassa olemasa? Miksipä ei siis vaikkas itään? Pohjoiseen? Etelään? Ei! Sinne ei veri vedä, mieli halaja.
Pohjoinen ei "iskenyt" viime vuonna Lapinkuumeellaan muttas noin muuten vaine olen nyt yritellyt täsä "käänyttää" itseäin jottas sekin kun olisi yssi vaihtoehto. Kiinostaisi noin muutoin muttas... Mitenkäs mie, tällainen rattiin nukkujainen, lähtisin sitten yssinäin ajelemaan sinne pitkemmän matkan päähän ja pitempien ajettavien välimatkojen päähän?  Se on vaine aikas "pieni" mutta, se!

   Noin-ikkään: nytten on sitten vosekittu ne patiot ja kuistitkin. Hepo Hopiankin sukasin puti puhtahaksi täsä tätä pänä! Nyt olisi kyl millä karauttaa Maailmalle Avaralle; kyl passaisi puhtahalla vaik piemmällekin karauttaa?
   Tuli sukumme kesken juttua siitä että kuka siivoapi, mitä siivoapi ja kuis usein?
Olisipas jänskä tietää muidenkin huushollien vastaavia "urakoita".
Meinahan jottas mm. yssi meistä tokaisi ettei ole vedellyt huusholliaan pitkään aikaan perusteellisesti puhtahaksi kuin "sitten viimeksi". "Mitä nyt välleen hivenen mattoja liekuttavi ja sit vetelee lattiat."
Toinen kertoi ettäs hän se vetää kaappisensa kaksikin kertaa vuoteen putsittain.
Kolmas kertoi ettäs muutamien vuosien vällehen tekee kaapeistansa "selkoa"...
   Ja niin kuin mie yritän pitää tätä huusholliain, tätä Humisevaaharjuain, Majaani Mahtavaista, puti puhtahana, jottas MIUN olisi hyvä olla ja asua täällä?
Ei tarvitseisi usutella villakoirasia ( pölypalleroita joita syntyvi hyvinkin sukkelaan kun on kyse lattialämmitteisestä huushollista! ) naapurin puolelle kylään, ei tarvihteisi katsella kasvavaa nurtsia parketillain ( heinäin korret ja roskat monen moiset jotka kantautuvat kera kivien kenkien pohjissa sisälle, jos EI joku muista RALLATA kenkänsä pohjia sisälle tullessaan, tuolla ulkona olevaisessa rappurallissain! ), eikä vasiten nukkua ja yöpyä, pölyisten petivaatteiden uumenissa ( vaikkas kyllähän Kultain tuoksu jälkeensä onkin ihan vimpan päälle ihanaista tuoksua nenuuni piskuiseen... ). Ei tarvihteis yrittää katsella akkunoista, sateitten pieksämistä, lävitse maisemia mitään sanomattomia ( lähinnä nyt naapurien seinät maisemina nuina ), ei esim. peseytyä samoissa ns. iljakkeissa pesutiloissa jos ei kukaan niitä voseki vällehen puhtahaksi ( nimimerkillä: Sellaisissakin tiloissa "päässeenä" kylpijänä, kokemusta on... ). Jne., jne..
Puhumatikaan sitten henkkevän päälle käyvien olojen ja suhteiden suhteen: helpompi olla ja henkkittää puhtaissa jynpyröissä - eiks vaine?
   Jotenka - kenkä voi, osaa, ja KYKENEE, asustamaan huushollissa jota ei putsi putsisteta ns. säännöllisesti, ja vällehen jokahisen kohdan läpi käyden? Siis tarkoitan vaikka ns. aika ajoittain putsittain. En tarkoita ettäs esim. jokahinen siivous kerta jokahinen kohta läpikäyden, tahi ettäs joka vuosikas jokahinen kohta kertaalleen, tahi useamman kerran vuodessansa, ei. Vaan ettäs jotenkin muutoin säänöllisesti: viikottain perus-siivoukset. Kerta kuukaudessa jotain peruskamaa; esim. vaikkas lattiakaivot ( jotka ovat tosi "iljakkeisia" jos niitäkään ei vällehen voseki... ), ja sitten esim. kattopanelit ja/tai materiaalit vaikkas joka toinen vuosikas, tms.. Akkunat - tietty keväisin ja syssyisin. Jne., jne.?
   Olenko "väärillä vesillä"? vahi oikiassa?

   Huomenissa Jyrän alle.
   Puhetta oli viime kerralla jottas voisi sitä alkaa jumppaa taasen tahi jotesakkii liikkua nyt kun Työt loppuivat?
Ei, ei ole "iskenyt" vielä se vimma päälle. Ei. Aina löytyvi jotahin muutahin tekemistä kuin esim. jumppahuittia heitellä. Aina on jotahin tärkeämpää johka tulla toimehen.
Ja selityksiä - niitähän löytyy vaikkas "joka lähtöön"... Joo.
   Käväisin mie täsä kuiteskin Lavantautia hoitamassa mennä endinä! Yssi kaverini sain miut houkuteltua moiseen "peliin" mukaansa. Ja hyvä niin. Ihanaa oli piiiiit-kästä aikaa.
Vaikkas kyl mie hivenen emmin sillä "...tähän tautiseen aikaan voi siihen kuolla" jos näin mustalla hyymorilla saanen loineh lausumahan? Meinahan jottas, kun eihän sitä nykyaikana, vasiten ihan NYKY-nykyaikana, tiedä kenkä kantaa Koronata, kenkä ei? Vaikkas nytten tulikin viime yönaikana se yssi nettisovellus olemasa oloon. Se josa saapi kännyynsä tiedon jos jolla-kulla lähelläis liikkuvaisella on todettu Korona... Muttas tästäkin sovelluksesta voidaan olla "juuta-jaata" mieltä!?
1. Kenkä sen latavi? Vanhempi väki tuskinpa, sillä kaikille EI ole yhä edelleenkään kännykkää olemasa. Eikä sitten niin "hienoja" multi-media-pohjaisia kännyköitäkään, jos nyt edes se kännykkäinen on ja löytyvi hallustansa. Mites sitten lataat sellaisen sovelluksen puh-elimeesi?
2. Se ettäs ollahan ennenkin tultu toimehen ilman "toisen henkilön ilmiantoa" niin missei vastakin tultaisi? MIKSI pitää tietää ettäs nyt on tuo tahi tuo henkilö ( osoittaako se tasan tarkkaan kyseisen henkilön tartunnan kantajaksi? ) tartuttamassa toisia: eikös se käy yksityissuojan päälle? ( Kyselee moisesta sovelluksesta tietämätön henkilö täällä. )
3. Jos tällainen hlö. ns. anonyymina "ilmiannetaan" josain kaupassa vaik´ liikkuissa, ja jos kaikilla sovellus tuo olisi hallussana, sekä kännykkänsä nuo siitä tiedottaisivat, niin eikös sitä silloin ns. kauppa ( tahi se silloinen paikka, oli se sit mikä paikka tahansa ) tyhjenisi alta aikayksikön kun kaikki pyrkisivät siltä "vaikutuspiiriltänsä", siltä paikalta, poies yhtäaikaa, nahdollisimman nopiaan, jotteivät tartuntaa tuota saisi?
4. Kertokaatte miulle mikä idis tuossa siis on olemasa?
   ...niin asiaan taasen...
SIIS lähdimmä mukaan rientoon tuohon ja tuta sain sen riemun sitten nahoissain. Ihanaa oli, ja sen ihanan huuman siivittämänä sitten menin lävitse koko sen ehtoon ja alkuyön, mitä pidot nuo kestivätkin. Ei tuta mistään, ei mitenkään. Vällehen vaine hivenen ilmoitteli kroppain tää ettäs täällä ollahan; mukanasi siun - muista meitinkin olemasa olot, muistathan?
No, aika antoi, ja aika otti. Tuli aika kotiutumisen. Hankala oli kivuta Hepo Hopian kyytiin. Ajaa kotia ihan ok. Kotiain käppäilessäin ei sitten taasen herkkua niin: sisälle astuessain, kavuttuian ulkoportahat nuo, lääkekaapillein ja pian. Nassuun tonninen tabu ja asetus aloilleen vällyin väliin viileisiin. Toivossa suuressa väkevässä että yö armahtaa ja aamu armoa antavi - eiks vaine?
Ja antoihan se, hivenen. Kyl muuten tuntui polvessa tässä vetisessä, lonkissa nuissa "Hoosiannoisissa", ja käsissäin ei enää niin "kätevissäin"! Tuta sain siis olan takaa.
   Lähdeppäs täsäs sitten liikenteeseen... Ja seli, seli - taasen!?

   Mietin jottas miten maailma voi toimia näin?
Jos olis kyseessä yksityinen henkilö, eikä yritys, yrittäjä, firma, virasto, tms., niin johan varmaan ns. raastuvassa tavattaisiin?
En mie vaine kehtaisi odotuttaa toisia kanssaeläjiäin täl viisiin.
Ylpeys ottaisi otsaani ja omatuntonikihan jo soimaisi roimasti, jos asioita en voisi/saisi hoidettua ajoissa ja nopsaan!
   - Miksi ei huoltoporukka taloyhtiön tään Kulmakunnan, käynyt liesituuletintain korjaamassa vaik lupasivat tehdä sen tiettynä päivänä? Miksi?
Tympiää vaine kokkailla ja paistella kaikenmoista kun ei häkkyrä tuo toimi!
- Vein talonpoikais tuolejain kaksi tsipaletta liimattavaksi yhteen paikkaan jo kesäkuun puolla - nyt ollahan syyskuussa!
On ollut milloin kyseinen laitos kesälomalla, milloin Korona viivästystä/ruuhkaa aiheuttanut ( ? )...
Hennoo olla vaikiat ( liian monimutkaiset ja liikaa osia? ) nuo tuolini miun korjata kun ovat oikeesti palikka-kertaa-palikka -mallia!
- Käväisin kesäkuussa siinä must-must-hommelini ykityisessä valokuvauksessa. Ollahan niin ikään syyskuussa jo, eikä valokuvani nuo valmiit viel ole!
Olinko niin ruma malli et retuseerauksessa menee näinkin tuhottomasti aikaa, vahi sen verta kaunis ( !? ) et eivät raaski kuvistain nuista luopua olleskana?
- Alkuvuodesta laitoimma sen yhden ISOn kuusemme luononsuojeluhakemuksen aluilla.
Ollahan täänkin asian tiimoilta jo syssyssä.
Kyselin taasen, tuossa toissapäivänä, sen perään; lomat ja Korona-epäilys välissä - nyt vasta vetävät asiaamme tätä etiäpäin!

    Jottei olisi "ne ajatukset jotka ajan vievät" kokonansa nytten niin meikä Mummero lähtevi tyhjentää tuon tiskikoneensa joka kävi jo ja nytten kuivuneet ovat tiskit sen - heippa!