Sen verta oli "rankan" näppee eilinen päivä että ehtoolla kunne olin sanonut, palastanut, ja muut hommain hoitanut niin jo vaine uni tulla tupsutteli. Ei tarvinnut paljoa houkutella ja vällyin alla kuvetta käänellä.
Hyvä niin ni eipäähän tarvinnut murhaita märehtiä sillä nehän ne ovat ne jotka immeisen taimen ehtoolla valveilla pitävät jos mitkä. Iloiset jutskathan kun eivät niinkään...
   Eilennä ehtoolla, ihan siis kerta kaikkiaan ehtoolla, soitti lekuri miun verikokeiden tulokset jotka nyt viimetteeksi laajana otettiin. ( Oli muuten koetta ottaissa ainaskin sen 15 sipaletta eri putkiloa! )
Totesi lekuri tuo näistä kokeista ettäs ihan olet/olen terve. Kaik on enempi kuin parempi. Hemoglobiini on kohillaan, B12 vitamiinikin ok. Kolestroli on reilassa, huono- juuri ja juuri yli rajan mutta sitähän se on miulla aina ollut - totesi lekurikin ( suvun rasitetta siis! ). "Elikkäs": tuumasin lekurille tälle; "voinen vaik maratoonille lähtiä!" Jep, jep...
On se kiva kun on kaik hyvin - ja paskat, sanon mie!
Onneksi NYT oli tämä samainen lekuri, joka silloin aikanaan eväsi miulta tosiaan kaik verikokeet, yms. tuolla Arvauskeskuksessa käydessäin tykönään, "viisastunut" yksityispuolen lekurin lausunnon, pyynnön, tutkinnan, jälkeen sen verta että tuumasi kuitenkin eilennä ettäs hän laittaa miulle näistä tuloksistain huolimati lähetteen eteen päin, paikalliseen keskussairaalaan. Saavat ne spesialisti-lekuriit tutkailujensa jälkeen päättää että tehdäänkö mitä vahi eiköö tehdä? Löytyykö mikä vika vahi pienkö vaine hyvänäin: nesteet kehossain sisälläin?
   Jotta mikäs se ihmistä valveilla pitäisi... ei ni mikä...


    Näist murhehen kryyneistä huolimati se tääkin aamu tosiaan tänään aikanaan vastaan tulla jolkotteli ja se oli meikä Mummerolla tänä aamuna jälkeen neljän, se aika; pedistä kammeta ylös, hamppinpesut, pisut, ja ei kun hommiin vaine...

IMG_0003%20%E2%80%93%20kopio.jpg

   Ekas´ teks´ uuni lämmä jotta ei vilu puistaisi jäseniä ( niitä nesteiden täyttämiä.... ), ei kylmä kalisuttelisi nurkkia.
( Kohta tuo onkin jo taasen lämmä. Pääsen huomen aamuun asti ainaskin olemaan hyvin: tarkenen. )

IMG_0001.jpg

   Täsä Majaani tätä Piskuista lämmähytellessäin ( on muuten ollut kylmä yö; -6´C näytti mittari ylös noustessain ) hokasin että olempas MIE ollut ahkerana kun olen jo näin ihanasti vastat tulevaa talvea varten tehnä ja kaiken maailman yrtit sekä kukkasetkin jo kuivumaan kerännä! Wau, hyvä mie!
"Aikuisten oikeesti" se on tuo tään paikan emäntä nämä kerännä, tehnä ja laitellut kuivumaan. Hyvä, vanha ja oiva tapa kun ja jos vaine on mahdollista itsekullakin näin tehdä. Olisi se paikka mihkä ripustaa kuivumaan. Tarpeeksi kuiva, viileä, yms.. Sellaisia paikkoja kun ei oikein nykymaailmassa ole jokahisella omasta takaa. On vain lämpimiä huometiloja nykyaikaisissa kodeissa - ei kuivaa JA viileän näpsää misään.

IMG_0001%20%281%29%20%E2%80%93%20kopio.j

   Nämäkin mie tänä aamuna bongasin täältä seiniltä. Kantele ja vanhat, puiset, lakarullat. Liekkö enää missään tehdä nuita lankarullia? Onkoo niitä enää kytössä alkuperäisessä missään?

   No - muttas... sit tähän päivään varsinaisesti kohta aukenevaan. Mitäs tänään? Taasen päivä tietämätön edessäin. Ei pakollista tekemistä mitään. Muuta kuin syödä, juoda, yms. tietty. Muttas se kummallisuus itsellein ettäs ei MITÄÄN MUUTA pakollista! Wau! Onpaan muuten jänskä olo ja tila moinen! Harvinaista - osaankohan olla?
   Mietin että onneksi otin kirjoja mukaani niin on mitä lukea jos paikallein asetun ( täällä kun ei ole esim. töllöä mitä töllötellä jos vaikka olisi luppo-aikaa ja haluais "vain viettää aikaa" sitä katsellen ).
Lähdenkö koluamaan saarta? Toisaaltaan joo - toisaaltaan en. Siinähän se aika kuluisi ja käveltyä tulisi. Joo-o. Muttas se kysyy polttoainetta kun ajalen saarta "ristiin-rastiin" ja se kun sit maksaa... Mutta toisaaltaan enhän sitä ole tänne asti tulluna sen taatta että nyt nyörittäisin kukkaroin suuta myöten kiinni ja komentaisin Matin sieltä poies?
Voisin pistäytyä mantereella: löytyisi kirppareita varmaan lähimmästä keskuksesta mitä kiertää... kyllä. Olen vaine laiska ( kehtuuttaa ) lähtemään lautalla ees-taas völlyämään.
Jotenka arvatkaas mikä taitaa vaa´ an kallistaa puoleensa?
Jep, luonto kutsuu! Hallelujaa!   Jatketaas... Nyt on sitten jo iltapäivä pitkällä ja tuo aika aamuinen viel pitemmällä - takana päin.
"Ei, ei sen mennyt niin...": laulelee joku nais´ääni jossain iskelmässä mut en nyt ala kaivelemaan nettisfääreistä kuka se oli ja misä laulussa vaan totean että ei se vaine mennytkään nuin kuin mitä mie aamutuimaan ajattelin.
En lähtenytkään luontoon VAAN suuntasin mantereelle ja köryttelin lähimpään keskustaan elikkäs Oulunsaloon TANKATAKSEIN autoin, antaaksein Hepo Hopialle meno-vettä kiitävää sisuksiinsa. Siin samalla pyörähdin siellä mm. kirpparilla josta muutamia oivallisia joululahja-jutskia mukaani tarttui. Käväisin myös pikaisesti kaupasta ostamassa nästuukkeja pussillisen kun olin varustautunut hivenen liian piskuisella määrällä niitä reissullein tälle. Kuppi kaffeeta kitusiin huoltsikalla ( vaik itse kaffin juonnin olen taasen tauolle laitellutkin juoden vaine Pakuri-teetä muttas kun ei sitä täällä reissussa vaine mistään saa... ), ja sit jo takaisin lautale sekä "kotiin".
   Kierellessäin paikkoja, ja kaffeeta nautiskellessain, tuumailin isseksein että onpahan se vaine ihana näin Vapaaherrattarena olla. Siis Vapaaherrattarena silleen et olen ilman sitovaa parisuhdetta täsä Maailmassamme Mahtavassa! Saan olla, mennä ja tulla kuten parhaksi katson. Ja milloin haluan.
Nytkin vaik aamulla suunittelin toista niin sit toista teinkin. Ollappa täsä toinen rinnalla! Siinä sit perustelisin toiselle et miksi mie nyt haluaisinkin tehdä näin enkä siten kuten suunittelin tahi kuten jo alkujaan päätin? Ei, revohkahan siitä sellaisesta pelistä syntyisi.
Nautin, nautin, syvästi tästä vapaudestain. Etenkin tällaista reissua reissatessain. Maailmaa Mahtavaa kierellessäin.
Toisaaltaan tekisi kyl mielein miun sanoa et "ah, tuu mun mukaan" jolle-kulle ( ja etenkin tietylle yksilölle ) muttas sit kun ajattelen perin pohjin ja juurilleen siin ei - paree näin yssin on olla ja tosiaan päättää. Jee - hyvä mie!
   

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%281%29.jpg

   Menomatkan utuisen usvaista näkymä yllä Perämeren. Ei paljoa rantoja näkyillyt. Hyvä kun ns. eteensä näki.
Ei paljon kuvauksellisuutta maisemissa; vaine utu-usvaa linsssien täydeltä.
  
   Siin jousikin sit istuskelemaan autossa tahi käyskentelemään lautan kannella ilman sen kummempia teksmisiä - ja ajattelemaan.
   Mietin että olisipa kiva saada tietää tällaisen lautan toimintaperiaate? Tietysti sen jostain kirjasta, tahi netistä nykymaailmassa, tietoonsa saa muttas kun "oppi ojaan kaataa" sillä tavalla meikäläisellä. Paree olis jos joku sen miulle kertoisi tahi ihan et konkreettisesti paikan päällä joku näyttäisi ja kertoisi. Silloin oppi päähän, kalloon kovaan, jäisi.
"Miten tällainen lautta voi kellua?" "Ynmärrän kyllä että esim. laivassa jää köliin ilmatilaa joka sitä sitten osaltaan kelluttaa mutta lautathan ovat littanoita!?
   Mitenkä sitä aikoinaan on ylitetty hivenen lyhykäisempiä salmia käsikäyttöisillä/vetoisilla lautoilla, ja kyydissään silloin ollen ihmisiä jalan, polkupyörillä tahi JOPA hevosien ( heroskärrit jonkin laiset ) tahi muutoin elukoihin kera esim. laitumille viedessä. Ja nyt sitten tällaisillä ISOilla lautoilla joita kuljettavat moottorit ( onkoo näissä viel jonkin lainen vinssi, tahi miksi sitä sanotaan, sellaista vaijeria.... joo, vaijari se olikin... niin onkoo näissä konekäyttöisissä viel vaijerit käytössä? ) ja jotka kulkevat paljon pitempien salmien ylitse. Sekä kyydissä ei ole enää ihmisiä jalan tahi mm. hevosten kera vaan nyt ovat kyydissä hevosvoimat isommat alla peltien. On isoja rekkoja, koneita, linja-autoja, yms. härpäkkeitä. Ja kaiken tuon JAKSAA tällaiset lautat kuljettaa! Huh!
   Kauhu skenaariona mielessä pälkähtää tilanteet että jos jotahin meneekin pieleen....? Mitenkäs sitten? Mitä tapahtuu, kuka pelastuu ja mitenkä? On pelastuslautat ja -liivit kyllä olemasa mutta kerkiikö niitä silloin juuri siinä hetkessä esille ja käyttöön ottaa...? 
Kauhistutti ihan tosissaan. Vasiten kun katselin meren tämän syvyyksiä ja valkoista vaahtoa kera vellovan, vihiriän-sinisen aallokon, äärellä lautan tämän.
Tällaisia ei varmaankaan pitisi ajatella ja pohtia muttas minkäs teet kun ynpärilleen lautan kannella katselee ja "ajatuksia on jotka ajan vie..."
   Lautalle mennessä ( ainakin tälle lautalle ) on olemasa kolme eri kaistaa "eri laisille" ihmisille ja kulkuneuvoille. Yssi on muistaksein hälyytysajoneuvoille tahi sellaisille. Sitten oli jokin erityisluvalliset ja kolmantena ns. tavan stallaajille oleva kaista.
Olisipa kiva tietää mitkä, ketkä, kattavat tuon keskimmäisen kaistan? Ovatko he joitakin saarelaisia joihin pitää esim. joutua töihin mantereella ajoissa? ( Eihän se paljoa auta heidän joutumistaan etiäpäin jos he pääsevät minuutin-kaksi ennen toisia lautalle tahi lautalta poies, sitä kaistaa pitkin? ) Tahi ovatko he heitä joihin pitää joutua mantereelta vaikkas töihin saarelle tälle? Taaskaan ei minuteilla ole mielestäin mitään etua tahi hyötyä?
Mites sitten ne hälyytysajoneuvot: lähteekö latta poiketen aikataulustaan, kesken kaiken niitä kuskaamaan puolelta toiselle jos sellainen rannalle tulee? Visaisia kymysyksiä näin miun piskuisille aivoillein... Tjaa. Joku voisi näihin asiain laidan tietää ihan oikeesti?
   Kolmas "visailu kymysys" oli se että kuis nuo Tuuliviirit rantamilla näillä hoidellaan? Tuskin ne huoltovapaita ovat? Kuinka sinne niihin roottoreihin päästään käsiksi? Kuin ve kolme vinkkaan tuulien tahdissa pyörivät siivekkeensä huolletaan? Onkoo siellä piiiiiit-kän pystyvarren sisällä portaat? Hissi kenties? Mitenkä - kertokaatte se oi, hälle!?

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%282%29%20%2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%286%29.jpg

   Oulunsalossa Uhrikirkonkujan varrella oleva kirkko.
   Käväisempäs netissä vaklaamassa tästä lisää tietoa - vuottakaas...
   Tätä kirkkoa edeltävä ihan ensimmäinen kirkko on ollut sellainen kirkko johka ovat paikkakunnan kauppiaat, merenkulkijat, kalastajat ja muutkin matkalaiset ennen merille lähtöään antaneet uhrin taatakseen onnistumisensa. Samoin kuin sitten palattuaan jos matka meni hyvin. Tämä uhri on ollut rahaa joka on pudotettu kirkon seinälle asetettun säästölaatikkoon.
Ja se kyseinen kirkko on sijainnut nykyisellä hautausmaalla, kohdalla josa on nykyään muistomerkki tämän paikan osoitukseksi.
Välissä on ollut myös ns. toinen kirkko joka on sitten palanut ukkosen polttamana 1882. Tämä uusin, nykyinen, kirkko on valmistunut silloin palaneen kirkon tilalle 1891. arkkitehti Julius Basilierin suunittelemana, ja tänne mahtuu n.500hlö. istumaan. Kirkon mallia kutsutaan länsitornilliseksi pitkäkirkoksi. Jep.

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%285%29.jpg

   Olisipa tehnyt mielein miun päästä tuonne sisälle katsomaan mimmottiis näköinen tää on sisältänsä. Kovin houkuttivat nämä akkunat kun näistä näki näin lävitse kirkon puoleleta toista. harvassa kirkossa nimittäin näkee tälla tavalla puolelta toiselle lävitseen!

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%284%29%20%

   Nämä-kin tulivat vastaan kirkon tykönä tämän.
Ensin katsoin että onkoo viel tallessa vanhat, hevosten pitoparrut? Onko viel pystyssä parrut joihin ovat hevoset muinoin kiinitetty kirkollisten menojen ajaksi suitsistaan kiinni?
Joo, olivathan ne... Nämä vaine olivat peltisten hevosten pitopaikkoja ja näissä oli jokahisesa "omat eväät" jokahiselle valmiina paikallansa kuten kuvastakin näkyy ( sähköpistoke ).


   Kotiin päin:

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%287%29.jpg

   Tuolta se tulee. Tuolta horisontista, tuo keltainen lautta, joka ei kylläkään paljoa nävy kuvassani täsä piskuisessa... Mutta siellä se joka tapauksessa on ja tulossa hakemaan MINUA takaisin kotiin!

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%289%29%20%

   "Joulukuusi."
   Ihana yöllisen, hivenen isomman pakkasen, ja merellisen kosteuden, aikaan saama harmaja männyn "karahka" lauttarannassa.

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%288%29.jpg

   Kahta puolta lauttaa kuvia otettuna, yllä ja alla.
Usva tuo aamun utuinen haihtunut jo liki pitäin koklonansa on.

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%2813%29.jp


2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%2814%29.jp

   Mantereen puollen Tuuliviirit ( alias tuulivoimalat siis ) jotka jälleen mantereelta tätä lauttarantaa lähestyessäin säväyttivät sisuksiain merkiksi siitä että kohta ollaan kotona - merellä. 

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%2812%29%20

   Oli lauttaakin puraisseet yön kylmät hampaat...

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%2815%29%20

  . Vanaveden kuohut valkiat

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%2816%29.jp

   Jokin merellinen merkki keran muutamien Merimetsojen.

2018.10.30.%20Oulunsalossa%20%2817%29.jp

   Kotisaari, Hailuoto.


   Välleen Majassa Piskuisessa ja sitten taasen matkaan uudelleen. Nytten kiertämään saarta - sinne LUONTOON kuten aamusella ounailin ja suunittelin...

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

   Täsä olen rannassa jonne osoitti tienviitta nimeltänsä Potinhamina. Kuvassain vasemmalla näkyy Pökönnakka-niminen niemi.
   Ranta tämä oli Potinlahdelmassa joka oli likipitäin ( voisi sanoa ) vaine kapiasta kohasta avoin merelle elikkäs tosiaankin lahdelma vaine.
   Mietin että miksi täälläkin oli tällainen laituri olemasa? Kyllä mie ynmärrän, ja ynmärsin, viereisen veneíden vesillelaskurampin mutta sit tällainen laituri josa on kuin ajopelillä ajoa varten "urat" valmiina ja kantavaa rakennetta isommankin ajopelin kestämiseksi? Miksi? Onko lauttaliikennettä tahi laivaliikennettä sellaista ettäs niillä voisi kuljettaa menopeliä jonkin moista? Vai onkoo kyse jostakin "suuremmasta": valtion jutskista... sotilas jutuista...? Tjaa - kenpä tietäisi sen, kenpä tietäisi sen...? ( Onkoo miul liian vilkas mielikuvitus? )

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

   Toisen puolen ( Potin tahi Isolan omistama ) aitta tahi riihi...

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

... ja toisen puolen Väntelänkari.

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

   "Risti."
   Itse asiassa tämä risti on kaukana mistään rististä sillä tämä ja monia muita vastaavia "ristejä" oli koko matkalta tätä laiturille johtavaa tietä, kahtapuolta pengertään, juntattuna maahan kiinni. Ja sen minkä mie "laskeskelin" niin nämä ovat veneiden kiinnityksiä varten "istutettuja" "ristejä".

   Kiersin Kujalannurkan, Koivukylän ja Paskaperän Tukkitietä pitkin:

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

   "Rantaa aavatonta."
   Kehj, kehj... ei tää ole rantaa vaik siltä äkkisiltään näyttäisikin. Tämä on yssi peltoaukia siitä ihan Tukkitien alkupäästä, liki  Pölläntietä. Kaunista - vai mitä?

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

   "Paremmat metästysmaat."
   Kelo tämä honkainen seisoa töpötti muutamien muiden kelojen kera aukolla tällä. On siin petolintujen yms. sellaisten saalistajien hyvä tähystellä riistansa perään...

2018.10.30.%20P%C3%A4ivemm%C3%A4ll%C3%A4

   Ja entäs tämä sitten? WAU! Tällainen komistus sattui silmääni yhdetä peltoaukialta paikalliseen keskustaan ajaessain. Ihan kunnon oljista tehty kate. Ei mitään peltiä, hpopaa tms. vaan okia vaine! Wau!

   Mietiskelin muuten täsä tänään ajellessain näitä tään saaren taloja... sitä aihetta mistä eilennä kirjasin eiliselle päivällein...
   Se että nämä talot ovat tään tietyn mallisia ja sit viel punaisia läpeensä, vasiten nämä vanhemmat, kauan sitten rakennetut talot, juontaa juurensa varmaan saaristolaisuuteen.
On tehty ns. niukista varoita, vähistä tarvikkeista, asuttava talo. Talo josa on kaik välttämätön eikä mitään ylimääräistä - siksi talo on kooltaan  sitä mitä ne nyt ovat. Ja se että on pitänyt kenties roudaa tarvikkeet ja tavarat mantereelta ilman siltoja, yms. apuja niin on tehty välällä vaivalla, vähin tarvikkein, asuttava talo sinne minne halutaan.
En tiedä onkoo mitään tekemistä keskenään tuulisella paikalla ja mahdollisesti sitten talon koolla, muttas siinäkin voisi olla jokin "yhtälö", jokin yhteinen "nimike", tahi muu sellainen joka on määränyt muinoin talojen mallin...
   Itse voisin kuvitella itsein siellaiseen asuvaksi. Olisi sellainen juuri sopivan kokoinen "Mummon mökki" josta löytyisi tosiaankin vain ne välttämättömyydet eikää mitään turhuuksia. Asuttava, helposti ylläpidettävä, siivottava. Ei liikoja nurkkia, eikää esim. sähkön kulutuksia - jos se olisi vaikkas nykyään samalla "muotilla" tehty ja nykyaikaisin konstein: ei hukkalämpöä harakoille antava.
Haavelienkin taasen täsä ettäs jos, vaikka, kuinka-han... ensi kesänä... olisiko täällä työpaikkaa miulle? Asuntoa....? ( Ja saisinko Majani Mahtavaisen vuokralle tahi myytyä - pah!? )

  
   "Huomeen hutun syötyy" on sitten uusi päivä tuloillaan. Jänskä pivä. Miun vika KOKONAINEN päivä täällä. "Täsäkö tään JO meni?" "Oh, hoh!"
Mietiskelin kyl ettäs jos tää mökki, Majani Piskuinen sattuisi olemaan viel muutaman äivän vapaana... jos sitä jatkaisi lomaa vielä... Eiväthän ne "lapset itke kotona".... Katsotaan; kenkä elää, niin hän näkee.